Ειδήσεις

Ο Κ. Σημίτης επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή για την κρίση

Για τα αίτια της ελληνικής κρίσης, τις ευθύνες και τα σφάλματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια αλλά και νωρίτερα, μίλησε ο Κώστας Σημίτης σήμερα στο Λονδίνο.

Σε ημερίδα του ελληνικού παρατηρητηρίου του London School of Economics ο πρώην πρωθυπουργός πήγε κάποια χρόνια πίσω σχολιάζοντας τόσο την δική του διακυβέρνηση όσο και του Κώστα Καραμανλή που τον διαδέχτηκε, καθώς έκανε εκτενείς αναφορές στην διακυβέρνηση του και ειδικά στην περίοδο 2007- 09, που όπως είπε άρχισε η «ραγδαία κατάπτωση», σε αντιδιαστολή με την περίοδο 1996 – 2006, που όπως είπε η Ελλάδα γνώρισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με ταυτόχρονη οικονομική σταθερότητα.

Ο κ. Σημίτης απέδωσε μεγάλο μερίδιο της κρίσης στην περίοδο εκείνη που όπως είπε αυξήθηκαν τα ελλείμματα, ενώ έκανε νύξη και στην πολιτική της παροχολογίας που όπως είπε ακολούθησε ο κ. Καραμανλής. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Σημίτης τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να βάλει ένα όριο στο ύψος του δανεισμού, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την «καταστροφή που βρήκε τη χώρα υπό το καθεστώς εξωτερικής δημοσιονομικής εποπτείας από το 2004 και μετά».

Την ίδια ρητορική για την περίοδο Καραμανλή, χρησιμοποιεί ο κ. Σημίτης και στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο «υπάρχει λύση;» όπου μεταξύ άλλων αναφέρει για την περίοδο εκείνη πως «Από το 2007 και μετά αύξαναν τα ελλείμματα χωρίς περίσκεψη»

Ευθύνες στην ΕΕ

Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες και στην ΕΕ μιλώντας για την ανισορροπία των επιπέδων ανάπτυξης μεταξύ του βορρά και του νότου της Ευρώπης, που περιορίζει όπως είπε την ανταγωνιστικότητα της περιφέρειας και ενισχύει τα δημοσιονομικά ελλείμματα στις χώρες του νότου. Ο κ. Σημίτης κατά την διάρκεια της ομιλίας του επέκρινε την σκληρή στάση των Ευρωπαίων έναντι ενός υπερχρεωμένου κράτους, καθώς όπως είπε από το πρώτο μνημόνιο έδειξαν διάθεση για να σώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Αναφορές στο έλλειμμα

Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στα στοιχεία του 2009, επαναφέροντας το θέμα του ελλείμματος. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος αποδέχθηκε τα στοιχεία που υπέβαλε η ελληνική πλευρά . «Δε διαμαρτυρήθηκε καν το 2009 όταν τα στοιχεία για το 2008 και το 2009 δεν υποβλήθηκαν. Η σιωπή του ήταν πιθανώς συνειδητή, διότι δεν ήθελε το έλλειμμα να γίνει πρόβλημα για τη συντηρητική κυβέρνηση στις τότε επερχόμενες εκλογές».

Τα μνημόνια δεν έδωσαν λύση

Ο κ. Σημίτης εκτίμησε ότι τα τρία μνημόνια απέτυχαν να αλλάξουν την κατάσταση της χώρας λόγω της αδυναμίας  ή άρνησης του κρατικού μηχανισμού να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ενώ αναφέρθηκε και στην δύναμη του πελατειακού κράτους. «Η Ελλάδα ανήκει τώρα σε μια νέα κατηγορία χωρών μελών, αυτή των οικονομικά οπισθοδρομικών χωρών» σημείωσε και πρόσθεσε πως το πότε η χώρα θα βγει από την κρίση είναι απολύτως αβέβαιο.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου