Μετά τους δήμους -των οποίων η αξιολόγηση των δομών τους εκκρεμεί ακόμα- έρχεται η σειρά και των 13 Περιφερειών και των 7 αποκεντρωμένων διοικήσεων για να υποβληθούν σε αξιολόγηση, σύμφωνα με πηγές του Capital.gr από το υπουργείο Εσωτερικών.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα κατατεθούν οι σχετικές τελικές ρυθμίσεις για το πως ακριβώς θα γίνει η αξιολόγηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης β΄ βαθμού και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί έως τέλος Φεβρουαρίου του 2014, λένε από το ΥΠΕΣ. Δυσκολίες εκτιμούν από το ΥΠΕΣ πως θα υπάρχει στην αξιολόγηση των περιφερειών, μιας και στις περιφέρειες δεν μπορούν να εφαρμοστούν κριτήρια που ισχύουν στους δήμους. Π.χ. εκτός τίθεται ουσιαστικά το κριτήριο του αν είναι νησιωτικός ή ορεινός ένας δήμος για να προσδιοριστούν και οι ανάγκες του σε προσωπικό.
Σε αξιολόγηση θα τεθεί, με άλλα λόγια, δηλαδή και το κατά πόσο είναι πλεονάζον ή όχι το ανθρώπινο δυναμικό που είναι σήμερα τοποθετημένο στις διάφορες υπηρεσίες των περιφερειών και των αποκεντρωμένων διοικήσεων σε σχέση με τις «πραγματικές» ανάγκες τους. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης περίπου 6.500 είναι οι εργαζόμενοι στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, ενώ σύμφωνα με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας σε 11.500 οι εργαζόμενοι στις Περιφέρειες. Συνολικά δηλαδή 18.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αξιολογηθούν εμμέσως.
Από το ΥΠΕΣ αναφέρουν στο Capital.gr πως όποιος εργαζόμενος «περισσεύει» θα ενταχθεί πιθανότατα στο πρόγραμμα «κινητικότητας» που τρέχει μέχρι το αργότερο τέλος Μαρτίου, μιας και από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφήνουν να εννοηθεί πως έχει ληφθεί νέα σιωπηρή παράταση για την παρουσίαση των 125.000 «κινητοποιήσιμων» υπαλλήλων.
Πάντως, πηγές του Capital.gr από την ΕΝΠΕ πως οι περιφέρειες έχουν ελλείψεις προσωπικού και δύσκολα θα μπορούσε να προχωρήσει η «κινητικότητα» σε αυτές.
Πηγή:www.capital.gr