Με μία διπλή επίσκεψη σε Βουλγαρία και Σερβία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις επόμενες δύο ημέρες τις επαφές του εκτός συνόρων. Βασικός σκοπός της επίσκεψης του προέδρου της ΝΔ, όπως αποτυπώνεται από υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς, είναι να στείλει ένα μήνυμα επιστροφής των χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν φύγει εκρός ελληνικών συνόρων τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της υψηλής φορολογίας, με κύριο προορισμό όμορες χώρες της Βαλκανικής.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σήμερα στην Σόφια θα συναντηθεί με τον Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ.
Ακολούθως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Σερβία, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας Τόμισλαβ Νίκολιτς καθώς και από τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίο, ενώ θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με Έλληνες επιχειρηματίες, που τα τελευταία χρόνια εγκατέλειψαν την χώρα και έκαναν νέο ξεκίνημα σε γειτονικές βαλκανικές χώρες. Η κεντρική βούληση του κ. Μητσοτάκη είναι να στείλει μήνυμα επιστροφής στην Ελλάδα.
Η διαρροή που έχει υποστεί η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα αποτυπώνεται με χαρακτηριστικό τρόπο στα στοιχεία της βουλγαρικής υπηρεσίας Εμπορικού Μητρώου όπου οι εγγεγραμμένες και ενεργές εταιρείες με ελληνική συμμετοχή ανέρχονταν το α’ 4μηνο του 2016 σε περίπου 15.000, σημειώνοντας ανοδική πορεία καθώς στα τέλη του 2015 υπολογίζονταν σε 13.500, ενώ το 2013 ήταν γύρω στις 9.000 και απασχολούσαν 53.000 εργαζομένους.
Το θέμα της φυγής των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια το θεωρούν μείζον θέμα στην Πειραιώς και το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη έχει στόχο να το αναδείξει.
Παράλληλα, όπως είναι απολύτως λογικό, ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να οικοδομήσει προσωπικές σχέσεις με τους ηγέτες των βαλκανικών χωρών σε μία περίοδο όπου πολλά εθνικά θέματα είναι ανοικτά και οι σχέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Αλβανία και η Τουρκία, ισορροπούν σε τεντωμένο σκοινί.
Καθημερινή