Ειδήσεις

Στο μικροσκόπιο οι τραπεζικοί λογαριασμοί!

Αθήνα, 3

Ένα πικρό «δώρο» κινδυνεύουν να λάβουν Χριστουγεννιάτικα 1.270.000 φορολογούμενοι λόγω της διασταύρωσης από την εφορία μέσω υπερσύγχρονου λογισμικού των κινήσεων των τραπεζικών τους λογαριασμών σε συνδυασμό με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους τη δωδεκαετία 2002 – 2014.
Το νέο λογισμικό που έχει στη διάθεσή της η εφορία έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί διασταύρωση πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα, μέσα σε 24 ώρες.
Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» στα ηλεκτρονικά στοιχεία της εφορίας όπου περιλαμβάνονται όλες οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών για το διάστημα 2002-2014, εμφανίστηκαν σημαντικές αποκλίσεις με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Όπως γράφει η εφημερίδα δεν πρόκειται για τυχαίες περιπτώσεις αλλά για «ονόματα» φορολογουμένων που προήλθαν από την «ένωση» αρκετών καταλόγων ή λιστών που έχουν στην κατοχή τους είτε ο ΣΔΟΕ είτε η ΓΓΔΕ
Αυτήν τη στιγμή περισσότεροι από 150 αρμόδιοι ελεγκτές «σαρώνουν» τα στοιχεία των 1,2 εκατ. υπό εξέταση πολιτών προκειμένου να ανακαλύψουν φοροφυγάδες και μάλιστα σε αυτήν την περίπτωση ο χρόνος είναι σύμμαχός τους καθώς το νέο λογισμικό που έχει στη διάθεσή της η εφορία έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί διασταύρωση πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα, μέσα σε 24 ώρες.
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα» η αξιοποίηση όλων αυτών των δεδομένων προκειμένου να αποκαλυφθούν φοροφυγάδες αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα για τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, ο οποίος πέραν του σύγχρονου λογισμικού θα λάβει την κατάλληλη βοήθεια και από το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, το οποίο ύστερα από ενάμισι έτος κυοφορίας φαίνεται πως βρίσκεται στον προθάλαμο της Βουλής.
Μόλις ψηφισθεί το εν λόγω νομοσχέδιο η ΓΓΔΕ φέρεται να ετοιμάζεται να ξεκινήσει… αλληλογραφία με τα 1,2 εκατ. φορολογουμένων, αποστέλλοντας επιστολές σε αυτούς για τους οποίους θα έχουν εντοπιστεί με ουσιαστικές αποκλίσεις ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και στις καταθέσεις τους.
«Θυσία» και τα επιδόματα Πρόνοιας το 2018 για να κλείσει η αξιολόγηση
Περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ από το 2018, όχι μόνον επειδή θα καταργηθούν ή θα ενσωματωθούν στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), αλλά και λόγω «καλύτερης στόχευσης» που ζητούν οι δανειστές (πχ εισοδηματικά κριτήρια και ανασχεδιασμός όλου του πλαισίου των μέτρων Πρόνοιας) έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση.
Όπως έλεγε κυβερνητική πηγή «εκτός από την ανάγκη εξοικονόμησης κονδυλίων για την χρηματοδότηση του ΚΕΑ, έχει αποδειχθεί ότι τα επίπεδα φτώχειας στην χώρα μας παραμένουν υψηλά, ακόμα και μετά την χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων και παροχών». Επικαλείται δηλαδή την άποψη των δανειστών πως τα μέτρα στήριξης «πάνε στον βρόντο» και έτσι πρέπει να αλλάξει συνολικά το σύστημα παροχών.
«Στον αέρα» βρίσκονται έτσι πλέον πχ τα επιδόματα τέκνων, επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και άλλες παροχές που δίδονταν ως τώρα σε ευπαθείς ομάδες που τα ελάμβαναν.
«Ημιτελής συμφωνία» στο Eurogroup
Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζεται να μεταβεί στο Eurogroup την Δευτέρα 5η Δεκεμβρίου με «κόκκινες γραμμές» στα εργασιακά και στην λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.
Συμφωνία δεν προβλέπεται να υπάρξει ούτε σε αυτό το Eurogroup, καθώς στην κυβέρνηση μιλούν και για πιέσεις για λήψη πρόσθετων μέτρων 2,4% του ΑΕΠ  το 2019-2020 (ή κάτι παραπάνω από 4,2 δισ. ευρώ) αν παραμείνει στο 3,5% ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα και μετά το 2018. Προϊδεάζουν μάλιστα για συγκρούσεις με τους δανειστές και αφήνουν υπαινιγμούς για εκλογές λέγοντας πως «ούτε εμείς, ούτε καμία κυβέρνηση μπορεί να συνυπογράψει μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ή 6.000 ευρώ και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς».
Ουσιαστικά στην κυβέρνηση αναμένουν την Δευτέρα μια θετική δήλωση προόδου από τους θεσμούς, πως «έχουμε κλείσει στο 95% των θεμάτων». Βλέπουν συμφωνία για μέτρα, χρέος και  πλεονάσματα σε έκτακτο Eurogroup γύρω στις 18-22 Δεκμεβρίου. Ευελπιστούν πως στα  Εργασιακά θα διατηρήσουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις –αν και για τις ομαδικές απολύσεις το θέμα θα κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 21 Δεκεμβρίου.
Παρόλο όμως που κυβερνητικές πηγές καθησυχάζουν πως δεν υφίσταται (ή έχει μειωθεί στα 200 εκατ. ευρώ) η πίεση για λήψη μέτρων το 2018, διπλωματικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν μια τέτοια εξέλιξη αλλά βλέπουν πως παραμένει σημαντικό χάσμα στις απόψεις και μεταξύ των δανειστών ακόμα.
Επιμένουν δε πως στις συζητήσεις τους με τους θεσμούς δεν έχει τεθεί θέμα Ασφαλιστικού, αν και παραδέχονται πως «και 500 ετών να φτάσει ο Τόμσεν, θα λέει πάντα πως δεν είναι βιώσιμο το Ασφαλιστικό» (παρότι όμως αυτό το επαναλαμβάνει συχνά-πυκνά και η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, που δεν θα μετέχει πάντως την Δευτέρα στο Eurogroup).
Τσίπρας – Ολάντ: Επιβεβλημένη η συμφωνία μέχρι το Eurogroup
Σε βαρύ κλίμα Τσίπρας και Ολάντ συναντήθηκαν στο Άμπου Ντάμπι
Σε βαρύ κλίμα, λόγω των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νέο μνημόνιο και της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, συναντήθηκαν σήμερα στο Άμπου Ντάμπι στο περιθώριο της διεθνούς Διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία.
Η συνάντηση, η οποία διεξήχθη μία ημέρα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιταλία και τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία και δύο εικοσιτετράωρα πριν το κρίσιμο για τα ελληνικά θέματα Eurogroup, ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 9:00 π.μ. ώρα Ελλάδος.
Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν σειρά ζητημάτων, όπως μεταξύ άλλων, η πορεία της ελληνικής οικονομίας, το Προσφυγικό, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και οι οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες του Κόλπου.
Όπως αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στο Twitter, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον κ. Ολάντ: “Συζητήσαμε Κυπριακό και σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, Προσφυγικό, τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-χωρών του Κόλπου και την πορεία της ελληνικής οικονομίας”.
Επιβεβλημένη η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και η λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους ως το τέλος του έτους, τόνισαν από κοινού Αλέξης Τσίπρας και Φρανσουά Ολαντ, στην 40λεπτη διμερή συνάντησή τους στο ‘Αμπου Ντάμπι, στο περιθώριο της «Διεθνούς Διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Περιοχές Συγκρούσεων».
Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκε το ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης και του χρέους, καθώς επίσης και το θέμα των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με χώρες του Περσικού Κόλπου, οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και το Προσφυγικό, καθώς επίσης και οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η σημασία του για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να τερματιστεί η επιθετική ρητορική εκ μέρους της γείτονος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, συζητήθηκε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και, σε αυτό το πλαίσιο, τονίστηκε από κοινού ότι είναι επιβεβλημένη η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και η ληψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους ως το τέλος του έτους.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός και ο Γάλλος Πρόεδρος συζήτησαν για την αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας με χώρες του Περσικού Κόλπου.
Επίσης, συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και τονίστηκε η σημασία συνέχισης της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, καθώς και βελτίωσης του κλίματος.
Υπό το πρίσμα της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου Ολάντ στην Κύπρο, καλωσορίστηκε η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο ζήτημα. Υπογραμμίστηκε, στο πλαίσιο αυτό, η σημασία του Κυπριακού για τις σχέσεις ΕE- Τουρκίας. Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη να τερματιστεί η επιθετική ρητορική εκ μέρους της γείτονος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου