Μιλώντας στη συζήτηση του προυπολογισμού ο πρώην υπουργός Παιδείας ήταν ιδαίτερα επικριτικός με σαφείς βολές και κατά του Πρωθυπουργού χρεώνοντας στον αρχηγό της κυβέρνησης ότι αποδέχεται εκκλησιαστικές παρεμβάσεις.
«Είναι δυνατόν να αφήσουμε στο απυρόβλητο αυτής της δύσκολης μάχης εξουσίες οι οποίες ευθύνονται και αυτές για τη σημερινή κρίση όπως είναι η εκκλησιαστική εξουσία;» είπε και συνέχισε: «Είναι δυνατόν να υποκλινόμαστε και να αφήνουμε όσο αφήνουμε με διαφορες συμβολικού τύπου κινήσεις – και ελπίζω να μην είναι και ουσιαστικές κινήσεις στο μέλλον- να αφήνουμε τη δυνατότητα σε εκκλησιαστικούς παράγοντες να παρεμβαίνουν στη συγκρότηση κυβερνήσεων και προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία».
Ο κ. Φίλης εξέφρασε παράλληλα τη δυσαρέσκεια του και για το πρόσφατο αντάμωμα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με χρυσαυγίτες στο Καστελλόριζο, επίσκεψη που την συνέδεσε και με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Είπε συγκεκριμένα: «Έχουν ξαναρχίσει οι συνομιλίες στο Κυπριακό. Οι συνομιλίες με το Καστελόριζο και εννοώ την πρόσφατη εμπειρία δεν είναι δυνατό να πάνε μαζί. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει ένα πλαίσιο για το καλύτερο χωρίς βιασύνη και χωρίς παλινδρόμηση σε εθνικιστικά στερεότυπα».
Ζήτησε τέλος συννενόηση για το Κυπριακό επικαλούμενος και τη συναίνεση που επιδεικνύουν σε εθνικό επίπεδο τα κυπριακά κόμματα. «Στην Κύπρο το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ συνεργάζονται να βρούν λύση. Στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεννόηση προκειμένου να σταθούμε στο πλευρό της Κύπρου; Δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης;» κατέληξε.
Απεκτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ εναν Παγκαλο. Una fatsa una ratsa…