Ειδήσεις

Το μελεκούνι της Ρόδου είναι πλέον προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης !

Το περίφημο «Μελεκούνι» της Ρόδου είναι πλέον και επισήμως, ένα προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης. Αυτό ανακοινώθηκε χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο επιχειρηματίας κ. Νίκος Μελισσουργός, ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Παπασταματίου και το μέλος της εταιρείας ‘Εξέλιξης’ κ. Ιάκωβος Γρύλλης.
«Πριν 2,5 χρόνια, ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια, ως περιφερειακή αρχή, δημιουργώντας ένα τμήμα ανάδειξης, προώθησης και προβολής των τοπικών μας προϊόντων. Είχε ξεκινήσει μια πολύ συντονισμένη προσπάθεια και σήμερα πια, έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για λογαριασμό των παραγωγών μας, ανέλαβε την πιστοποίηση προϊόντων προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης προκειμένου να δώσει προστιθέμενη αξία και στους παραγωγούς μας και στα νησιά μας. Είμαστε λοιπόν στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το πρώτο προϊόν που λαμβάνει αυτή την πιστοποίηση είναι το Μελεκούνι της Ρόδου. Πριν από λίγες ημέρες, ο αρμόδιος υπουργός υπέγραψε την απόφαση και καταχωρήθηκε πλέον ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης. Το επόμενο βήμα είναι να κατοχυρωθεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτός ο τίτλος», είπε ο κ. Ζαννετίδης, εκφράζοντας ιδιαίτερη χαρά για τα αποτελέσματα των προσπαθειών που έγιναν τόσα χρόνια.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προώθησε αυτή την δράση σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, με τους τοπικούς φορείς αλλά κυρίως με τους ντόπιους παραγωγούς και την τοπική αγορά.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα, έπαιξε η πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, όταν το 2010, όντας ακόμη πρόεδρος του ΕΒΕΔ, διοργάνωσε μια μεγάλη γιορτή για το μεγαλύτερο μελεκούνι της Ρόδου, το οποίο μάλιστα μπήκε και στο Βιβλίο Γκίνες!
Ο κ. Ζαννετίδης είπε ακόμη ότι στις προθέσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι να προωθηθούν με αυτό τον τρόπο και άλλα τοπικά προϊόντα όπως: το Σιτάκι της Κάσου, το Κρασοτύρι της Κω, το Λόπι της Κατταβιάς και το Μέλι της Καλύμνου με αφορμή και τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας για το 2019 που κέρδισε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Ο επιχειρηματίας κ. Μελισσουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως το Μελεκούνι της Ρόδου είναι πλέον προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης, ενώ ο κ. Γρύλλης, είπε ότι πλέον υπάρχουν δύο πολύ σοβαρές προϋποθέσεις για την παραγωγή του προϊόντος αυτού: α) οι επιχειρήσεις που θα το παράγουν να εδρεύουν στην Ρόδο και β) να παράγεται μόνον με τις απαραίτητες προδιαγραφές και τα προβλεπόμενα υλικά.
Ενδεικτικό πάντως είναι και το γεγονός πως πολλοί παραγωγοί ενδιαφέρονται πλέον για το Μελεκούνι εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι πολύ νεαρής ηλικίας και έχουν τις επιχειρήσεις τους στην Ρόδο.
Τέλος ο κ Μελισσουργός εκτίμησε πως το Μελικούνι είναι «ο θησαυρός της Ρόδου» καθώς μπορεί να είναι εξαγώγιμο προϊόν και φυσικά να γίνει πλέον το σήμα κατατεθέν του νησιού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου