Γράφει ο
Μοράρης Κ. Εμμανουήλ,
διαιτολόγος-διατροφολόγος
Τα Χριστούγεννα προσφέρονται για να ξεκουραστείς, να συναντήσεις ανθρώπους που έχεις να δεις καιρό, να διασκεδάσεις και να φας μαζί τους καλό είναι να προσέξετε τι μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε στο τραπέζι σας, έτσι ώστε να έχει και νοστιμιά και βιταμίνες .
Σαλάτα με
χριστουγεννιάτικο
πνεύμα
Ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικό και… γουρλίδικο. Εκτός του ότι θα κάνει την πράσινη σαλάτα σας πολύχρωμη, θα της δώσει έξτρα γεύση και τραγανή υφή, ενώ θα χαρίσει στους καλεσμένους σας κι εσάς πλήθος οφελών.
«Kακά» λιπαρά
ΌΧΙ βούτυρου στα εδέσματα που ετοιμάζετε αντικαταστήστε τα με ελαιόλαδο το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και βοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης.
Aφρώδεις οίνοι
ΝΑΙ είτε πρόκειται για σαμπάνια, είτε για άλλο αφρώδες κρασί, προτιμήστε το στο τραπέζι σας, καθώς η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ (άρα και σε θερμίδες) είναι χαμηλότερη. .
Σαλάτα και πάλι σαλάτα
Βάλτε πάνω στο τραπέζι πολλά είδη σαλάτας ώστε να δώσουν σε εσάς και τους καλεσμένους σας την ευκαιρία να αφήσουν χώρο στο πιάτο τους για περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και λιγότερα λιπαρά. Όσο πιο νόστιμες είναι οι σαλάτες σας, τόσο θα κερδίσουν τις εντυπώσεις, μετατρέποντας το γεύμα σας σε αξέχαστα πρωτότυπο, νόστιμο και υγιεινό.
ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ
1. Πατάτες καλύτερα να τις ψήσεις στο φούρνο σε ένα αλουμινόχαρτο παρά να τις τηγανίσεις.
2.Η σαλάτα να περιέχει φρέσκα λαχανικά ή ντομάτα. Απόφυγε να τη συνοδεύσεις με κάποιο παχυντικό dressing. Το dressing εκτός από γεύση θα προσθέσει και περιττές θερμίδες.
3. Όχι βούτυρο στα ζυμαρικά.
4.Λάδι στο τέλος του μαγειρέματος γιατί με αυτόν τον τρόπο το γεύμα γίνεται πιο υγιεινό, ειδικά αν έχεις πρόβλημα βάρους. Επίσης έτσι μπορείς να ελέγξεις την ποσότητα που θέλεις να προσθέσεις στο φαγητό σου.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ
ΓΙΑ ΜΙΑ LIGHT ΓΕΜΙΣΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ
1.Λάδι αντί για βούτυρο.
2.Στην γέμιση περισσότερη ποσότητα ρύζι και λαχανικά, μικρότερη ποσότητα συκωτιού
3. Στη γέμιση να βάλετε περισσότερα αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες.
4. Βράστε ζωμό λαχανικών καθώς είναι πιο υγιεινός και προσδίδει νοστιμότερη γεύση στο φαγητό.