Ειδήσεις

Η σπαζοκεφαλιά με τους 8 Τούρκους και μια πιθανή λύση

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου θα μπορούσε να δώσει λύση στο δίλημμα της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την έκδοση ή όχι των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. «Η διαδικασία μπορεί να βασιστεί στο γεγονός ότι οι οκτώ δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία», είπε στην «Κ» ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, που είχε προτείνει με άλλους νομικούς στην κυβέρνηση τη λύση αυτή. Και ο καθηγητής Χρ. Μυλωνόπουλος, που υπερασπίζεται κάποιους από τους οκτώ, έχει κάνει λόγο για παρέμβαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου.

Μια σειρά κυβερνητικών στελεχών επιχειρηματολογεί προς την ηγεσία της Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι στις υποθέσεις αυτές, εκτός των άλλων, «κρίνονται και οι διεθνείς σχέσεις της χώρας». Aπό την άλλη, μια σειρά από κυβερνητικούς παράγοντες παραδέχεται –έστω εξωδίκως– ότι υπάρχει ζήτημα με το αν διασφαλίζεται δίκαιη δίκη των 8 στην Τουρκία. Δεν είναι ακριβώς γνωστό πώς μεταφέρονται αυτά τα επιχειρήματα στα χαμηλότερα κλιμάκια της Δικαιοσύνης, αλλά ενδεικτική των δύο «γραμμών» που υπάρχουν είναι η αγόρευση του εισαγγελέα, Γιώργου Βούλγαρη, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εφετών της περασμένης Πέμπτης, που αποφάσισε να μην εκδοθούν ένας τεχνικός και ένας πιλότος ελικοπτέρου: «Καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι αποκεφαλισμοί έχουν τελειώσει αιώνες πριν στην Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν είναι διοικητική περιφέρεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο ΟΗΕ, η Διεθνής Αμνηστία έχουν πει ότι κάνουν βαρβαρότητες. Είστε σίγουροι ότι αν τους εκδώσετε θα έχουν δίκαιη δίκη; Βαρέθηκα να ακούω σε αυτή τη χώρα για διεθνείς σχέσεις.

Το ένταλμα των τουρκικών αρχών είναι αόριστο. Σας παρακαλώ να απορρίψετε το αίτημα των τουρκικών αρχών».

Αντίθετα, στην προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εφετών, έπαιξε ρόλο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το επιχείρημα ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συνδέονται με συμφωνίες για τα σχετικά ζητήματα των εκδόσεων και ότι «η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης». Βεβαίως, νομικοί κύκλοι που είναι αντίθετοι στην έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών σημειώναν ότι και η Ελλάδα διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης για μία διετία μετά το πραξικόπημα του 1967 και ότι χώρες, όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία, είναι επίσης μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κρίσιμα στοιχεία

Η συνήγορος των Τούρκων, Σταυρούλα Τομαρά, παρουσίασε διάταγμα του Τούρκου προέδρου με το οποίο οι 8 εκζητούμενοι στερούνται μια σειρά δικαιωμάτων τους «χωρίς δίκη» (π.χ. ακυρώνονται οι τίτλοι σπουδών τους), στοιχείο που ερμηνεύθηκε ως ενισχυτικό της άποψης ότι εάν εκδοθούν στην Τουρκία, δεν τους περιμένει μια «δίκαιη δίκη».

Να σημειωθεί ότι οι 8 Τούρκοι ανήκουν σε σύνταγμα της αεροπορίας στρατού με έδρα τη Σαμάντιρα. H δύναμη ελικοπτέρων της Σαμάντιρα ανήκει στην τουρκική 1η στρατιά που είχε τη μικρότερη εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, συγκριτικά βέβαια πάντα με άλλους σχηματισμούς του τουρκικού στρατού.

Οταν οι «8» ειδοποιούνται να αναλάβουν υπηρεσία, παίρνουν την εντολή να πάνε τρία ελικόπτερα –το σύνταγμα διαθέτει Μπλακ Χοκ και Χιούιτ– στη λεωφόρο Βατάν στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρουν τραυματίες από «τρομοκρατική επίθεση». Η λεωφόρος Βατάν βρίσκεται στο Φατίχ, μια από τις γειτονιές-προπύργια τόσο του κυβερνητικού AKP όσο και του κινήματος Γκιουλέν, καθώς η πλειονότητα των κατοίκων του είναι άνθρωποι ευσεβείς, εσωτερικοί μετανάστες από την Ανατολία. Στη λεωφόρο Βατάν πετούν τρία ελικόπτερα με συνολικά 9 άτομα πλήρωμα (3 στο καθένα). Αργότερα, όταν από τα κινητά τους τηλέφωνα και τα τάμπλετ, όπως λένε, αντιλαμβάνονται τι έχει συμβεί, επιστρέφουν σε ένα δάσος στην ασιατική ακτή καθώς αξιωματικός της μονάδας τους τούς ειδοποιεί ότι «εδώ το στρατόπεδο δεν είναι ασφαλές…».

Οι Tούρκοι αξιωματικοί παρουσίασαν όλοι την ίδια εκδοχή των γεγονότων, ακολουθώντας ωστόσο διαφορετικές επιλογές ως προς τους συνηγόρους. Κάποιοι από αυτούς επέλεξαν να μην εκπροσωπηθούν από τη μέχρι σήμερα εκπρόσωπό τους Σταυρούλα Τομαρά, κάποιοι επέλεξαν τον καθηγητή του Ποινικού Δικαίου Χρ. Μυλωνόπουλο και κάποιοι τον συνήγορο που επέλεξε το Δημόσιο, Ομηρο Ζέλιο.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου