Ειδήσεις

Πρωτοχρονιάτικος «μποναμάς» με φόρους & ασφαλιστικές εισφορές

Αυτή την εβδομάδα οπότε θα ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για να κλείσει η β’ αξιολόγηση, θα αρχίσουν να έρχονται στην επιφάνεια και οι λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα επιβληθούν το 2018 προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του συγκεκριμένου έτους.

Ο λογαριασμός θα φτάσει τουλάχιστον στα 300-400 εκατ. ευρώ και αναμένεται να προχωρήσει σε κατάργηση φορολογικών απαλλαγών και αλλαγή στα κριτήρια χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων.

Για το 2019 και το 2020, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποφύγει την νομοθέτηση πολύ σκληρών μέτρων όπως είναι η μείωση του αφορολογήτου αλλά και η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στους συνταξιούχους.

Όσο για το 2017, ο… γολγοθάς εκατομμυρίων φορολογουμένων θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων. Οκτώ πολυπληθέστατες κοινωνικές ομάδες με εκατομμύρια μέλη –ουσιαστικά όλη τη χώρα-  θα ακούν το 2017 για ανάπτυξη αλλά ανάπτυξη δεν θα βλέπουν. Μεταξύ των «θυμάτων» θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι θα χάσουν ακόμη και πάνω από το 20% του εισοδήματός τους.

Εκτός από τη μακριά λίστα με τους χαμένους, υπάρχει και μια με κερδισμένους: ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων με εισόδημα της τάξεως των 10-12.000 ευρώ, θα βγουν διπλά κερδισμένοι καθώς θα μειωθεί τόσο ο φόρος όσο και οι ασφαλιστικές εισφορές. Κερδισμένοι ή οριακά χαμένοι, μπορεί να βγουν και αρκετοί αγρότες καθώς με την ενεργοποίηση του αφορολογήτου και για τα αγροτικά εισοδήματα, είναι πολύ πιθανό να υπερκαλυφθεί η όποια επιβάρυνση από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τουλάχιστον για φέτος.

Η λίστα των χαμένων του 2017, περιλαμβάνει:

1. Τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα για τους οποίους αυξάνει και ο φορολογικός συντελεστής αλλά και ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Είναι ενδεικτικό ότι από το νέο έτος, σε επαγγελματία με καθαρά κέρδη 20.000 ευρώ, θα απομένουν 10.688 ευρώ καθαρά ενώ σε επαγγελματία με 40.000 ευρώ κέρδη θα απομένουν 20.859 ευρώ καθαρά μετά την αφαίρεση του νέου φόρου εισοδήματος, της νέας εισφοράς αλληλεγγύης, των νέων ασφαλιστικών εισφορών αλλά και του παλαιού τέλους επιτηδεύματος.

2. Τους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων προσωπικών επιχειρήσεων(ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων) οι οποίοι επίσης βλέπουν το ασφαλιστικό καθεστώς να αλλάζει (σ.σ και στις ομόρρυθμες οι εταίροι θα πληρώνουν εισφορές βάσει των κερδών που αναλογούν στα μερίδιά τους) και τον φορολογικό συντελεστή να αυξάνει από το 26% στο 29%. Στην ομόρρυθμη εταιρεία με τα κέρδη των 40.000 ευρώ, θα απομείνουν τελικώς καθαρά μόλις 19109 ευρώ δηλαδή το 48% των κερδών και αυτό χωρίς να υπολογίζεται η προκαταβολή. Ακόμη και στα 20.000 ευρώ κέρδη, η εφορία και το ασφαλιστικό ταμείο θα αφήσουν στους μικρομεσαίους μόλις 9316 ευρώ καθαρά.

3. Τους εισοδηματίες: Με τον χαμηλό συντελεστή να αυξάνει από το 12% στο 15%, τον μεσαίο συντελεστή να ανεβαίνει από το 33% στο 35% αλλά και με τη θέσπιση ενός ακόμη συντελεστή (45% για τα εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ) η αύξηση του φόρου κυμαίνεται από 4% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και φτάνει ακόμη και στο 11% για τα υψηλά εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Στα 10.000 ευρώ εισοδήματος από ενοίκια θα κάνουν… φτερά 400 ευρώ αν συνυπολογιστεί και η επιβάρυνση από την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης

4. Τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους οι οποίοι μέσα στο 2016 κατέβαλαν μόνο ένα μέρος της επιβάρυνσης που προκύπτει από την εφαρμογή της καινούργιας κλίμακας αλλά και της νέας εισφοράς αλληλεγγύης. Για εισόδημα της τάξεως των 15.000 ευρώ η επιβάρυνση φτάνει στα 161 ευρώ για τον εργένη λόγω της μείωσης του αφορολόγητου. Μεγάλες επιβαρύνσεις προκύπτουν για τους μισθωτούς με τα ετήσια εισοδήματα των 50.000 ευρώ (σ.σ επιβάρυνση έως και 676 ευρώ) ή τις 70.000 ευρώ (επιβάρυνση έως και 1251 ευρώ)

5. Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ οι οποίοι θα υποστούν ένα ακόμη χτύπημα από την αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων. Δεδομένου ότι από το προσχέδιο του προϋπολογισμού προκύπτει ότι η απόδοση από την περικοπή των νέων εισοδηματικών κριτηρίων θα πρέπει να φτάσει στα 430 εκατ. ευρώ, γίνεται αντιληπτό το πόσο θα πέσουν τα εισοδηματικά κριτήρια. Χιλιάδες συνταξιούχοι θα χάσουν έως και 2760 ευρώ και μάλιστα από τα Χριστούγεννα φέτος καθώς το υπουργείο Εργασίας δεν θέλει να μπλέξει με αναδρομικά και το 2017.

6. Οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων είναι εξαιρετικά πιθανό να συμπεριληφθούν στη λίστα αυτών που θα πληρώσουν ειδικά αν διατηρούν ταυτόχρονα σημαντική ακίνητη περιουσία. Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα κάτω των 9000 ευρώ, αυτοί που θα πληρώσουν τον λογαριασμό είναι όσοι έχουν αγροτεμάχια δεδομένου ότι αυτά αναμένεται να ενταχθούν στον συμπληρωματικό φόρο.

7. Οι πρώτοι που θα συνταξιοδοτηθούν με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων θα διαπιστώσουν ότι θα έχει χαθεί τουλάχιστον το 20% της σύνταξής τους. Το νέο σύστημα, οδηγεί σε συντελεστές αναπλήρωσης ακόμη και κάτω του 60% ειδικά για όσους έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι για συντάξιμες αποδοχές της τάξεως των 1500 ευρώ, η σύνταξη θα βγει στα 560 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης. Μέσα στο 2017, δεν αναμένεται να δοθούν πολλές συντάξεις με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού, ωστόσο για όσους χρειαστεί να αποδοθεί σύνταξη, η διαφορά θα είναι πολύ μεγάλη.

8. Στην όγδοη ομάδα, ανήκει ουσιαστικά… όλη η Ελλάδα. Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα επηρεαστούν σχεδόν από το σύνολο των αυξήσεων στην έμμεση φορολογία η οποία προϋπολογίζεται να αποφέρει 1,4 δις. ευρώ περισσότερους φόρους. Θίγεται ο καπνιστής που οδηγεί αυτοκίνητο –βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο- ο οποίος καταναλώνει καφέ, μπύρα και έχει τηλεφωνική σύνδεση με internet και συνδρομητική τηλεόραση.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου