Ρεπορτάζ

Εγιναν τα εγκαίνια του ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας

Με κάθε επισημότητα τελέστηκαν χθες στο Δήμο Ρόδου τα εγκαίνια του ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας.
Τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο και διανθίστηκαν με πολιτιστικά δρώμενα, που ετοίμασαν 35 καλλιτέχνες του νησιού μας, παρακολούθησαν η Γενική Γραμματέας Ισότητας κ. Βάσω Κόλλια, ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Τσουκαλάς, Σάββας Διακοσταματίου και Λίτσα Κρεμαστινού, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος κ. Δ. Μουτάφη, ο πρόεδρος του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας Ρόδου κ. Ευθυμιάδης και πολλοί άλλοι.

Την εκδήλωση στιγμάτισε η αποχώρηση της προέδρου του Συλλόγου Γυναίκες Χωρίς Σύνορα κ. Χαρούλας Γιασιράνη και άλλων μελών της δομής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της διοίκησης του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας να κοπεί ένα βίντεο που περιείχε μια δήλωση, η οποία ενόχλησε.
«Βρισκόμαστε εδώ για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα εγκαίνια του ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας. Είχαμε δώσει στην αρμόδια υπηρεσία ένα βίντεο που περιελάμβανε τη μαρτυρία μιας γυναίκας, που ομιλούσε για τον τρόπο που γλίτωσε από το φαύλο κύκλο της βίας. Δεν άρεσε όμως στη δημοτική αρχή και το έκοψε. Αιτία ήταν η δήλωση που έκανα για τη συμβολή του συλλόγου μας στη δημιουργία της δομής. Αυτό δεν μπορεί να παραγραφεί», δήλωσε η κ. Γιασιράνη και πρόσθεσε πως η απόφαση να κοπεί το βίντεο ήταν πολιτική μικροψυχία.

«Λυπάμαι γιατί αυτό είναι έργο της κ. Κρεμαστινού. Ο δήμαρχος, όταν του παραδώσαμε υλικά μεγάλης αξίας παραδέχθηκε πως η συμβολή μας ήταν καθοριστική για να δημιουργηθούν οι δομές. Αποχωρούμε πικραμένες και θλιμμένες», δήλωσε η κ. Γιασιράνη.
Ομιλώντας στην εκδήλωση η αντιδήμαρχος κ. Λίτσα Κρεμαστινού παραδέχθηκε πως κόπηκε το βίντεο.
«Κόψαμε το βίντεο γιατί περιείχε πολιτική τοποθέτηση, που δεν θεωρούσαμε πρέπουσα. Δεν θα άρεσε. Ζήτησα από την κ. Γιασιράνη να την αφαιρέσει και αρνήθηκε. Αυτός ήταν ο λόγος που κόψαμε το βίντεο», εξήγησε η αντιδήμαρχος Πρόνοιας.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τα εγκαίνια εικαστικής έκθεσης που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου.
Ακολούθως άρχισαν τα καλλιτεχνικά δρώμενα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος κ. Κ. Πετρίδου.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας θα παρέχει βοήθεια σε γυναίκες και παιδιά που έχουν υποστεί σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική κακοποίηση ή οικονομική υστέρηση. Στη συγκεκριμένη δομή θα μπορούν να φιλοξενούνται μέχρι 20 γυναίκες με τα παιδιά τους.

Στον ξενώνα, όπως δήλωσε η κ. Λίτσα Κρεμαστινού, θα ενταχθούν σε λίγο καιρό τέσσερις γυναίκες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Μια από αυτές μάλιστα θα μεταφερθεί στη Ρόδο από το Καστελόριζο.Στις γυναίκες θα παρέχεται νομική και συμβουλευτική αρωγή με τη βοήθεια ειδικών συμβούλων και σωστή πληροφόρηση και στήριξη ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Στις προσπάθειες που έγιναν για να δημιουργηθεί ο ξενώνας αναφέρθηκε στην ομιλία της η αντιδήμαρχος κ. Λίτσα Κρεμαστινού.

«Ο Δήμος Ρόδου δίνει έμφαση στις δομές πρόνοιας. Με τη λειτουργία του ξενώνα θέλουμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με τη βία και δεν μπορούν να αντιδράσουν», δήλωσε η κ. Κρεμαστινού που αναφέρθηκε και στις συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί με τους αρμόδιους φορείς για τη στήριξη της δομής.

Στο φαινόμενο της βίας που ευδοκιμεί και στην περιοχή μας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς.
«Είναι γνωστό πως μια κοινωνία σε κρίση μπορεί να γίνει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της βίας. Ο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα είναι εκείνοι που μειονεκτούν. Στόχος μπορούν να γίνουν οι γυναίκες. Θεωρώ πως ο Δήμος Ρόδου μπορεί να έχει τον πρώτο λόγο στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η χώρα μας όξυνε την αναγκαιότητα ύπαρξης των συγκεκριμένων δομών. Ευχή μου είναι η δομή μας να στηρίξει τις γυναίκες που θα έχουν ανάγκη», τόνισε ο κ. Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως ήταν θετικό το γεγονός ότι το σύνολο της κοινωνίας συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια του ξενώνα.

Στη βοήθεια που προσφέρουν δομές σαν το συγκεκριμένο ξενώνα αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
«Με την κρίση εντείνονται τα προβλήματα με τη βία. Οι δομές αυτές δείχνουν και την επιθυμία της κοινωνίας να αντισταθεί», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως σε λίγες ημέρες θα λειτουργήσει και ο ξενώνας φιλοξενίας των αστέγων που δημιουργήθηκε με μέριμνα της Περιφέρειας και 45 συμπολιτών μας.
Στοιχεία για τη βία που υφίστανται οι γυναίκες έδωσε, ομιλώντας στην εκδήλωση, η κ. Βάσω Κόλλια.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως μια στις τρεις γυναίκες θα υπάρξει θύμα βίας στη ζωή της. Η βία είναι μια σύγχρονη μάστιγα που αγγίζει την Ελλάδα και άλλες χώρες. Ο κατάλογος των μορφών της είναι πολύ μεγάλος. Σε αρκετές περιπτώσεις τα θύματα φοβούνται να καταγγείλουν τους θύτες. Η κ. Κόλλια δήλωσε πως το πρώτο συμβουλευτικό κέντρο στη χώρα λειτούργησε το 1988. Το έτος 2006 θεσπίστηκε ο νόμος για την καταπολέμηση της βίας. «Δεν θα πρέπει να ισοπεδώνεται η προσπάθεια . Σαφώς και χρειάζεται βελτιώσεις ο νόμος. Ολοι αυτό προσπαθούμε», τόνισε η κ. Κόλλια.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Ισότητας στη χώρα λειτουργούν 14 συμβουλευτικά κέντρα και 13 ξενώνες για την φιλοξενία γυναικών θυμάτων βίας. «Στόχος είναι να δημιουργηθούν ακόμη έξι κέντρα φιλοξενίας. Μεγάλη βοήθεια προσφέρει και η τηλεφωνική γραμμή που είναι στη διάθεση των γυναικών όλο το 24ωρο. Έχει δεχθεί μέχρι τώρα 12.500 κλήσεις», δήλωσε η κ Κόλλια.
«Πρέπει με την εκδήλωση αυτή να στείλουμε μήνυμα πως η βία κατά των γυναικών τιμωρείται πια ως έγκλημα και αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που έχει συνέπειες. Αποτελεί προσβολή και στην ταυτότητα της χώρας. Στον αγώνα αυτό όλοι πρέπει να είναι συνοδοιπόροι», τόνισε η κ. Κόλλια.
Από τις γυναίκες που κάλεσαν τη γραμμή, όπως ανακοίνωσε η κ. Κόλλια, το 62% είναι μητέρες.

Το 90% των κλήσεων αφορούσε καταγγελίες έμφυλης βίας. Από αυτές
• το 77% αφορούσε καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία,
• το 1% για σεξουαλική παρενόχληση,
• το 12% καταγγελίες άλλων μορφών βίας
• το 1% περιπτώσεις βιασμού,
• 2 κλήσεις (0,03%) σε trafficking,
• στο 10% κλήσεων η μορφή της βίας ήταν αδιευκρίνιστη.
Τα αιτήματα των κλήσεων αυτών αφορούσαν:
• το 42%, σε ψυχοκοινωνική στήριξη,
• το 33%, σε νομική συμβουλευτική,
• το 12% σε νομική βοήθεια,
• το 7% σε αναζήτηση φιλοξενίας και
• το 3% σε αναζήτηση εργασίας.
Από τις γυναίκες θύματα βίας που απάντησαν στην ερώτηση για την εργασιακή τους κατάσταση φαίνεται ότι:
• το 28% είναι απασχολούμενες (το 13% είναι αυτοαπασχολούμενες),
• το 30% είναι άνεργες (το 14% είναι μακροχρόνια άνεργες),
• το 13% είναι ανενεργές (το 7% παρακολουθούν εκπαίδευση ή κατάρτιση).

Από τις γυναίκες-θύματα βίας που απάντησαν στην ερώτηση για την οικογενειακή τους κατάσταση φαίνεται ότι:
• το 49% είναι έγγαμες,
• το 10% είναι άγαμες,
• το 7 % είναι σε διάσταση,
• το 5% είναι διαζευγμένες
• το 1% είναι σε κατάσταση χηρείας,
• το 3% είναι σε συμβίωση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου