Το ενδιαφέρον του Οικονομικού Εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου, προκάλεσε η έρευνα της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου, για τις διαδικασίες κατασκευής και λειτουργίας θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Νότια Ρόδο, τη διετία 2009 – 2010!
Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Μαρία – Σοφία Βαΐτση έχει ήδη ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία, σε βάρος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ ΑΕ κ. Αρθούρου Ζερβού, του πρώην προέδρου κ. Τάκη Αθανασόπουλου (που υπηρετεί σήμερα ως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ) και σε βάρος ακόμη 4 μελών του συμβουλίου διεύθυνσης της επιχείρησης, που ενεπλάκησαν στο έργο.
Χθες ζητήθηκαν από την Οικονομική Εισαγγελία Αθηνών, στοιχεία για την υπόθεση, καθώς διενεργείται αυτοτελής έρευνα για το σύνολο των έργων και των δαπανών της ΔΕΗ.
Εξετάζεται έτσι το ενδεχόμενο να διαβιβαστεί η δικογραφία, που εκκρεμεί ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου, στην Οικονομική Εισαγγελία και από εκεί σε ειδικό Ανακριτή, αν τελικώς διαπιστωθεί ότι η κατά τόπους αρμοδιότητα ανήκει στην πρωτεύουσα, όπου εδρεύει η διοίκηση της επιχείρησης αλλά και οι κατηγορούμενοι.
Θυμίζουμε ότι η κ. Εισαγγελέας σε 9σέλιδo χειρόγραφο υπόμνημά της εκτίμησε ότι η συνολική ζημία, που υπέστη η επιχείρηση, από τις ενέργειες των κατηγορούμενων ανέρχεται στο ποσό των 74.450.000 ευρώ περίπου.
Η κ. Εισαγγελέας ανέφερε στο υπόμνημά της ότι από τη μίσθωση του ακινήτου στη Νότια Ρόδο η ΔΕΗ κατέβαλε στην ΚΕΔ το ποσό των 98.400 ευρώ και το ποσό των 26.000 ευρώ για τη χρήση του για ένα έτος και τρεις μήνες χωρίς να υφίσταται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και πολεοδομική άδεια. Ακολούθησε η αγορά του ακινήτου με μεγάλη καθυστέρηση έναντι 3,4 εκατ. ευρώ και ενώ περιήλθε στην ιδιοκτησία της το οικόπεδο η κατασκευή του εργοστασίου ναυάγησε στο ΣτΕ.
Μέχρι να εκδοθεί η τελευταία απόφαση είχε προηγηθεί η υπογραφή της σύμβασης με την ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ και έγιναν έξοδα για τη μεταφορά του εξοπλισμού, τη φύλαξή του για την κατασκευή αποθηκών κλπ συνολικής αξίας 66.756.000 ευρώ ενώ μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν και την υπαναχώρηση της εταιρείας κατόπιν διακανονισμού η ρήτρα που της καταβλήθηκε περιορίστηκε από τα 10 στα 4.250.000 ευρώ περίπου.
Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ
Ο Οικονομικός Εισαγγελέας έχει ήδη επιληφθεί της ίδιας υποθέσεως για τον έλεγχο της σύμβασης της ΔΕΗ με την ΓΕΚ Τέρνα.
Η υπόθεση εκκρεμεί μετά από επίσημη καταγγελία του πρώην στελέχους της ΔΕΗ κ. Αναστάσιου Πέτρου με την οποία υποστηρίζεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ ακολουθεί λανθασμένους χειρισμούς σε ό,τι αφορά έργα, που αν μη τι άλλο, ζημιώνουν την επιχείρηση με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Η σύμβαση που υπεγράφη με τίμημα 182,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την καταγγελία ήταν ακριβότερη κατά 62,7 εκατ. ευρώ ή 52% από τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου (120 εκατ. ευρώ) για την κατασκευή σταθμού με τετράχρονες μηχανές χαμηλής απόδοσης που θα κατασκεύαζε η εταιρεία Wartsila Φινλανδίας.
Ένα χρόνο μετά στις 31/03/2010 η ΔΕΗ προχώρησε στην υπογραφή Μισθώτριας Σύμβασης με την ΚΕΔ με την οποία εκμισθώνει για διάστημα 50 ετών έκταση 88.992,00 τμ. για την κατασκευή της ΑΗΣ Νότιας Ρόδου. Στις 21/12/2010 το διοικητικό συμβούλιο αποδέχθηκε την αγορά του οικοπέδου έναντι τιμήματος 3.239.000 ευρώ.
Η μεταγραφή και έκδοση πιστοποιητικού ιδιοκτησίας ολοκληρώθηκε στις 11/10/2011 και στις 13/10/2011 κοινοποιήθηκε στον ανάδοχο.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην καταγγελία «38 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης και 8 μήνες μετά την συμβατική ημερομηνία λειτουργίας η κατασκευή του έργου δεν έχει καν ξεκινήσει αφού η ΔΕΗ δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την αγορά οικοπέδου επί του οποίου υποτίθεται ότι θα κατασκεύαζε την μονάδα».
Η Διοίκηση της Επιχείρησης, πριν προχωρήσει στην αγορά του οικοπέδου δεν είχε εξασφαλίσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις που είναι η ιδιοκτησία κατάλληλου οικοπέδου. Αυτό προκύπτει και από την 4/4/2012 Προσωρινή Διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία αναστέλλεται η εκτέλεση των υλικών ενεργειών του νέου σταθμού.
Η επιχείρηση, μετά και τα παραπάνω προχώρησε κανονικά στην προκαταβολή τιμήματος 18,2 εκατ. ευρώ για το β’ στάδιο του έργου, όταν δεν είχε καν ολοκληρωθεί η α’ φάση αυτού!
Την ίδια στιγμή ένα ακόμη μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ο κ. Τσαρούχας, κατήγγειλε μεθοδεύσεις τόσο κατά την δημοπράτηση του έργου όσο και την αναιτιολόγητη υπερτιμολογημένη ανάθεση στην εταιρεία του κ. Περιστέρη. Μάλιστα και η ίδια η εταιρεία Wartsila από την πλευρά της, σε επιστολή της προς την ΔΕΗ αναφέρει, ότι ένας σταθμός με τετράχρονες μηχανές και πολυτελείς υποδομές και προδιαγραφές δεν θα κόστιζε πάνω από 820 ευρώ ανά εγκατεστημένο KW, όταν το έργο ανατέθηκε με τιμή 1.600 ευρώ ανά KW!
Η ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ
Εκκρεμεί εξάλλου ακόμη μια υπόθεση μετά την άσκηση από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη, ποινικής δίωξης σε βάρος υπευθύνων της ΔΕΗ αλλά και της «Αλουμίνιον Ελλάδος», μετά το πέρας της έρευνας με αφορμή καταγγελίες για οφειλές της εταιρείας συμφερόντων του Ομίλου Μυτιληναίου προς την ΔΕΗ, ύψους -σύμφωνα με πληροφορίες- 170 εκατ. ευρώ.
Η δίωξη αφορά τα αδικήματα της απιστίας, κατά στελεχών της ΔΕΗ και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή, που στρέφεται κατά των υπευθύνων της «Αλουμίνιον».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» που προκάλεσε και την εισαγγελική έρευνα, η ΔΕΗ φέρεται ότι τιμολογούσε το ρεύμα που παρείχε στην «Αλουμίνιον Ελλάδος» με εξαιρετικά χαμηλό τιμολόγιο ενώ η εταιρεία αν και είχε λάβει το 2005 άδεια για κατασκευή μονάδας αυτοπαραγωγής ρεύματος, το 2008 έλαβε άδεια μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού- θερμότητας (ΣΗΘ, κατά την ορολογία της ΔΕΗ) μεταβολή που της επέτρεπε να πουλά το παραγόμενο ρεύμα μέσω του συστήματος αντί να το χρησιμοποιεί για ίδιες ανάγκες.
Με το νέο καθεστώς, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η «Αλουμίνιον» μπορούσε να πουλάει προς 55 ευρώ τη μεγαβατώρα αντί 41 ευρώ που το αγόραζε για δική της χρήση από τη ΔΕΗ.
ΟΙ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΣΕ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ
Επιπλέον εκκρεμεί και ακόμη μια υπόθεση που αφορά τις «χορηγίες» της ΔΕΗ προς τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ για ταξίδια στο εξωτερικό και τη φιλοξενία ξένων συναδέλφων τους στην Ελλάδα.
Με χορηγό τη ΔΕΗ η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΕΝΟΠ πραγματοποιούσε πολυδάπανα ταξίδια στο εξωτερικό και επεφύλασσε πολυτελή φιλοξενία σε ξένες αντιπροσωπείες.
Στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, που βρίσκεται στα χέρια του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, γίνεται λόγος για 16 επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Ανάλογο κόστος είχε και η εδώ παραμονή συνδικαλιστικών παραγόντων από άλλα κράτη. Το συνολικό κονδύλι ξεπέρασε τα 2 εκ. ευρώ.
ΑΛΛΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Εισαγγελική έρευνα διενεργήθηκε ακόμη σχετικά με συμβάσεις της επιχείρησης για συντήρηση μηχανημάτων της, το κόστος των οποίων φέρεται να αγγίζει τα τρία εκατομμύρια ευρώ και υπογράφηκαν χωρίς να προηγηθεί διαγωνισμός.
Η έρευνα ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012 με αφορμή δημοσίευμα του περιοδικού Hot Doc σύμφωνα με το οποίο με απευθείας αναθέσεις υπογράφηκαν οι επίμαχες συμβάσεις της ΔΕΗ με συγκεκριμένη εταιρεία.
Το περιοδικό ανέφερε επίσης ότι τα ανταλλακτικά που αγοράστηκαν από τη ΔΕΗ μέσω των συμβάσεων θα μπορούσαν να κοστίσουν ένα εκατομμύριο ευρώ λιγότερο χωρίς την παρέμβαση μεσολαβητών.