Ειδήσεις

Με το βλέμμα στο εκλογικό σκάκι η ΝΔ

Αν και μιλούν για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, βουλευτές και στελέχη προβληματίζονται για τους σχεδιασμούς Τσίπρα και για την αποστασιοποίηση μεγάλης μερίδας πολιτών από την πολιτική.

«Το σκάκι είναι ένα αργό και σύνθετο παιχνίδι. Μια κίνηση που μπορεί να γίνει σε πέντε ώρες, μπορεί να γίνει και σε πέντε μήνες» σχολιάζουν με δόση υπερβολής κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όταν τους τίθεται το ερώτημα για τις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα. Με αυτή την απάντηση όμως ενισχύεται το αίσθημα της πολιτικής αβεβαιότητας που έχουν και αναδεικνύεται σε μεγάλο βαθμό η δυσκολία να προβλέψουν τα βήματα του κ. Τσίπρα από εδώ και πέρα. Στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τη στρατηγική του Πρωθυπουργού καθώς θεωρούν ότι αυτή μεταβάλλεται αρκετά συχνά, ενώ την ίδια στιγμή γίνονται σε διάφορα επίπεδα συζητήσεις για την αποτελεσματικότητα ή μη της στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αν και στην ηγετική ομάδα της ΝΔ θεωρούσαν προ ημερών σίγουρες τις εκλογές, δεν μιλάνε με την ίδια βεβαιότητα τα τελευταία εικοσιτετράωρα καθώς από τη μία πλευρά βλέπουν κινήσεις της κυβέρνησης που ενισχύουν το προεκλογικό κλίμα και από την άλλη πληροφορούνται ότι ανώτερα κυβερνητικά στελέχη διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως δεν θέλουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια, χωρίς να αποκλείει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ενώ σχεδόν απαρατήρητη πέρασε μια αναφορά του σε άρθρο του έγκυρου αμερικανικού περιοδικού «Newsweek», ότι «αν γίνουν εκλογές μέσα στο 2017 θα τις κερδίσει η ΝΔ». Και μόνο η χρήση του μορίου «αν» αποτυπώνει τη δυσκολία πρόβλεψης από την αμφισημία των δηλώσεων του ίδιου του κ. Τσίπρα, αν και ο κομματικός μηχανισμός κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς και προχωρούν όλες οι διεργασίες με κεντρικό άξονα και τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.
Σε μεγάλο τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – εκτός βέβαια της ηγετικής ομάδας, αν και ορισμένα στελέχη σε ανώτερο επίπεδο είναι προβληματισμένα – συζητούν για τις δημοσκοπήσεις και υπογραμμίζουν με έμφαση ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για τη ΝΔ, παρά τη συντριπτική υπεροχή της. «Ναι μεν προηγούμαστε σημαντικά, αλλά δεν υπάρχει μεγάλη δυναμική. Δεν υπάρχει το ρεύμα που θα σαρώσει» λένε οι πιο ψύχραιμοι «γαλάζιοι» βουλευτές που είναι αποστασιοποιημένοι από την πολιτική σύγκρουση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και τονίζουν την ανάγκη να πείσει η αξιωματική αντιπολίτευση μέσα από την παρουσία της, τις θέσεις και εν τέλει με συγκεκριμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Την ίδια στιγμή, άλλοι παράγοντες της Κεντροδεξιάς υπογραμμίζουν με ένταση ότι η ηγεσία της ΝΔ πρέπει να αναλύσει ιδιαίτερα το στοιχείο ότι επτά στους δέκα έχουν τάση αποχής από τις εκλογές, ενισχύοντας το επιχείρημα πως «το εκκρεμές της Μεταπολίτευσης δεν λειτουργεί». Παρά τον προβληματισμό αρκετών «γαλάζιων» για το γεγονός ότι παρά τη μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει «βουή», όπως λένε χαρακτηριστικά, για τη ΝΔ, από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη επιμένουν ότι εννέα στους δέκα Ελληνες είναι απογοητευμένοι και η διαφορά για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι διψήφια, όπως και του κ. Μητσοτάκη έναντι του κ. Τσίπρα.
Μάλιστα εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα περιθώριο αντεπίθεσης, παρά το ράλι εξαγγελιών προεκλογικού χαρακτήρα στο οποίο επιδίδεται ο Πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με πάρα πολύ μεγάλη διαφορά – σε διψήφιο ποσοστό – έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό έχει καταγραφεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε πέντε κατά σειρά δημοσκοπήσεις και υπογραμμίζουν στους δύσπιστους πως αυξάνεται διαρκώς το ακροατήριό της και κεφαλαιοποιείται καθημερινά στην πρόθεση ψήφου.
Παράλληλα, η ηγετική ομάδα της ΝΔ επιμένει σε χαρακτηρισμούς περί ανικανότητας και αποτυχίας στα πλαίσια της προσωπικής επίθεσης στον κ. Τσίπρα, τον οποίο και εγκαλεί συνεχώς για τυχοδιωκτισμό και ανευθυνότητα. Από την Πειραιώς εμμένουν ότι η ΝΔ αντιτάσσεται σταθερά στον ανεύθυνο και επικίνδυνο λαϊκισμό που εξαπατά τους πολίτες και υπονομεύει την πορεία της χώρας, και μπροστά στα αδιέξοδα που προκαλεί ο κ. Τσίπρας μόνη διέξοδος είναι η πολιτική αλλαγή και γι’ αυτό επελέγη και το «παρών» στο έκτακτο βοήθημα για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη λένε ότι όση αξία είχαν παλαιότερες υποσχέσεις του, άλλο τόσο έχουν και οι τωρινές ότι θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο του 2019 και πως οι κάλπες θα στηθούν πολύ νωρίτερα.
Η δοκιμασία στη Βουλή
Μια δύσκολη δοκιμασία ήταν για την ΚΟ της ΝΔ η προ ημερών ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο Πρωθυπουργός για το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους. Ωσπου η ηγεσία της ΝΔ να φθάσει στο «παρών» πέρασε από… σαράντα κύματα. Από τη μια πλευρά υπήρχαν βουλευτές – μεταξύ αυτών και αρκετοί «καραμανλικοί» – που έλεγαν ότι πρέπει η ΝΔ να ψηφίσει «Ναι» για να μη χάσει πόντους από τους χαμηλοσυνταξιούχους και να ασκήσει παράλληλα δριμεία κριτική στον Πρωθυπουργό. Αλλοι βουλευτές, κυρίως «σαμαρικοί», που έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε το κοινωνικό μέρισμα την άνοιξη του 2014 επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά τάσσονταν υπέρ του όχι και έλεγαν πως δεν υποκύπτουμε στον λαϊκισμό. Υπήρχαν και άλλοι που έλεγαν ότι πρέπει να απέχει η ΝΔ, με θετικές αναφορές σε πολιτικές στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων αλλά κατηγορώντας την κυβέρνηση για εκβιασμούς. Η αρχική τοποθέτηση της ΝΔ ήταν «Ναι». Ολα άλλαξαν με την κίνηση του κ. Τσίπρα για ονομαστική ψηφοφορία – τη θεώρησαν εκβιαστική κίνηση – αλλά και όταν είδαν τις αντιδράσεις από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ενώ είχε εκδηλωθεί αρνητικά και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι η ΝΔ τάσσεται υπέρ της χορήγησης του επιδόματος, ζήτησε να αποσυρθεί, να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές και μετά, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, να κατατεθεί σε τρεις μήνες. Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι οι μονομερείς ενέργειες από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης ενισχύουν τα επιχειρήματα εκείνων που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.


Το κάλεσμα της Μέρκελ
Ιδιαίτερη σημασία έχει για την ηγεσία της ΝΔ η οριστικοποίηση της συνάντησης – την είχε προαναγγείλει «το Βήμα» – του κ. Μητσοτάκη με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο στις 13 Φεβρουαρίου. Είναι η πρώτη φορά που έλληνας αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης θα περάσει την πύλη της Καγκελαρίας, ενώ θα υπάρξει και συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτή η συνάντηση που κλείδωσε την περασμένη Πέμπτη στο ολιγόλεπτο τετ α τετ της κυρίας Μέρκελ με τον κ. Μητσοτάκη, ουδείς μπορεί να προβλέψει σε τι πολιτικό περιβάλλον θα γίνει.

«Στρατηγικό κενό»
Νουθεσίες Καραμανλή

Η στάση της ΝΔ στη Βουλή προκαλεί ακόμα μεγάλη συζήτηση και από ορισμένες πλευρές ακούστηκε η κριτική, την οποία απορρίπτει η ηγετική ομάδα, περί «στρατηγικού κενού». Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής (απουσίαζε δικαιολογημένα όπως μεταδίδεται) δεν εξέφρασε αντιρρήσεις για τη στάση της ΝΔ αλλά λέει συνεχώς ότι η στρατηγική του κόμματος θα πρέπει να είναι τέτοια που να μην απομακρύνεται από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, μια άποψη που ενστερνίζεται και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Βέβαια και μόνο η απουσία του κ. Καραμανλή από μόνη της είναι μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Σε αυτό το κλίμα μεταδίδεται – το είπε και ο Βασίλης Κικίλιας – πως το κόμμα θα ψηφίσει «Ναι» στην επικείμενη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση.

 ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου