Ειδήσεις

Καταγγελίες για μίζες-φαρμάκι Ερευνα για συμμετοχή ανωτέρων αξιωματούχων και πολιτικών

Φάκελο με στοιχεία τα οποία έρχονται κατ’ ευθείαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και αφορούν μίζες εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να δόθηκαν στον χώρο της Υγείας την τελευταία δεκαετία ανοίγει η Εισαγγελία Διαφθοράς υπό την κυρία Ελένη Ράικου. Εχει ήδη ζητηθεί επείγουσα δικαστική συνδρομή και φαίνεται ότι η καλή συνεργασία των Εισαγγελιών των δύο χωρών θα φέρει σύντομα στη χώρα μας τον φάκελο που έχει ανοιχτεί και πέραν του Ατλαντικού. Ερευνάται η συμμετοχή στο κύκλωμα ανώτερων αξιωματούχων, ακόμα και συμβούλων και πολιτικών τα τελευταία δέκα χρόνια.
Η ελληνική Δικαιοσύνη καλείται να διερευνήσει τις καταγγελίες δύο ελλήνων πρώην υπαλλήλων της πολυεθνικής φαρμακευτικής Novartis με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ξένης Δημητρίου, κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή. Και οι δύο έχουν ήδη καταθέσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, παρουσία στελεχών του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI. Οπως περιγράφεται από τα καταγγελλόμενα, ενδεχομένως να πρόκειται για σκάνδαλο παρόμοιο ή μεγαλύτερο σε έκταση και σε ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο από αυτό της Siemens.
Ξετυλίγοντας το κουβάρι
Εδώ και δύο χρόνια, ελληνικό δικηγορικό γραφείο – συγκεκριμένα του δικηγόρου κ. Παύλου Σαράκη – συνεργαζόμενο με τις αμερικανικές αρχές άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι. Καταγγελίες εμπλέκουν τουλάχιστον 50 πρόσωπα σε δίκτυο με παράνομες πληρωμές για την προώθηση φαρμάκων συγκεκριμένης πολυεθνικής. Δύο στελέχη της εταιρείας, απολυμένοι σήμερα, με κρίσιμες θέσεις στη Διεύθυνση Πωλήσεων και Επικοινωνίας κατήγγειλαν ένα σύστημα πληρωμών σε ευρύτατο δίκτυο – περίπου 4.500 σε όλη την Ελλάδα – γιατρών. Εμπλέκουν σύμφωνα με πληροφορίες και κρατικούς αξιωματούχους οι οποίοι είχαν ευθεία σχέση με τη διαμόρφωση τιμών φαρμάκων, αλλά και με την προώθησή τους, καθώς και με την έγκρισή τους για την προώθηση σε Ταμεία. Οι καταγγελίες έχουν ήδη ελεγχθεί από τις αμερικανικές αρχές και όπως φαίνεται έχει εντοπιστεί και πορεία χρήματος με συγκεκριμένους αποδέκτες.
«Ξέπλυμα» των μιζών φαίνεται ότι γινόταν μέσω συγκεκριμένων εταιρειών επικοινωνίας, ακόμα και εκδοτικών συγκροτημάτων. Μάλιστα ελέγχθηκε από τις ΗΠΑ σωρεία διαφημιστικών δαπανών της πολυεθνικής και εντοπίστηκε ότι εφημερίδες πρώτης κυκλοφορίας δεν εισέπρατταν διαφημίσεις τις οποίες δικαιούνταν, αντίθετα έντυπα στις τελευταίες θέσεις της κυκλοφορίας έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος με αποτέλεσμα να εικάζουν οι αρμόδιοι ότι άλλοι ήταν οι τελικοί αποδέκτες των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που καταγράφονται.
Οι δύο whistleblowers (μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος), οι οποίοι έχουν διασφαλίσει και το ακαταδίωκτο, έχουν παραδώσει στις ΗΠΑ πλήθος εγγράφων τα οποία περιέχουν και πληρωμές και κυρίως φαίνεται να αποδεικνύουν πώς γινόταν η «προώθηση» των πωλήσεων για δημοσίους λειτουργούς και για γιατρούς. Δεν εξετάζεται μόνο η τυχόν ανάμειξη πολιτικών αλλά και των συμβούλων τους, όπως και εκείνων που είχαν την ευθύνη για την τοποθέτηση και άλλων προσώπων σε θέσεις-κλειδιά για να επηρεάζουν τόσο τη διαμόρφωση των τιμών όσο και την προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων.
Στοιχεία για την υπόθεση έχουν παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές μέσω της νομίμου οδού και από έλληνα πρώην υπουργό, ο οποίος κατήγγειλε το «πάρτι» στον χώρο του φαρμάκου αλλά δεν μπόρεσε να το ανακόψει, αντίθετα αναδομήθηκε έναν χρόνο μετά τις καταγγελίες του.
Το πόρισμα του 2012
Διενέργεια έρευνας από τον επιθεωρητή Υγείας για τη συγκεκριμένη εταιρεία το 2012 είχε διατάξει ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς. Αφορούσε μόνο μία εκδήλωση, τη συμμετοχή σε διεθνές συνέδριο Υγείας στη Γερμανία, και το πόρισμα, το οποίο υποβλήθηκε και στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αλλά ουδέποτε απεστάλη στον εισαγγελέα για να διερευνηθεί περαιτέρω, καταγράφει πολλά και ενδιαφέροντα.
Μεταξύ αυτών, καθηγήτρια Υγείας η οποία διέθετε εταιρεία επικοινωνίας πλήρωνε για λογαριασμό της πολυεθνικής μια μεγάλη ομάδα η οποία περιελάμβανε στελέχη της τότε υπηρεσίας διαμόρφωσης των τιμών φαρμάκων, της διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας για το Φάρμακο, μέλη της επιτροπής τιμολόγησης των φαρμάκων, νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, νοσοκομειακούς γιατρούς και βεβαίως δημοσιογράφους. Τα έξοδα του συνεδρίου ανέρχονταν σε περίπου 50.000 ευρώ, ποσό ασφαλώς μικρό. Το ταξίδι όμως ήταν ενδεικτικό για τις σχέσεις της πολυεθνικής με πρόσωπα σε καίρια πόστα.
Στο κύκλωμα έχουν κατονομαστεί ότι εμπλέκονται συγκεκριμένα πρόσωπα – σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει, βρίσκονταν είτε στην Ελλάδα είτε στη Βασιλεία – και Ελληνες που διετέλεσαν επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα αλλά και αλλοδαποί.
Η εταιρεία εξετάζεται από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την απειλή προστίμου ή συνεργασίας. Στο μεταξύ στις αμερικανικές αρχές εκκρεμεί και άλλη αναφορά για άλλη φαρμακευτική εταιρεία στη χώρα μας. Καταγγέλλεται και σε αυτή συμμετοχή χιλιάδων γιατρών οι οποίοι προωθούσαν τα προϊόντα της.
ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου