Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την κυβερνητική τροπολογία για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ των νησιών για ένα έτος.
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός είπε ξεκάθαρα ότι η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ δεν είναι η λύση που χρειάζονται τα Δωδεκάνησα και ότι η Κυβέρνηση πρέπει να αποκαταστήσει σε μόνιμη βάση το μειωμένο ΦΠΑ που η ίδια κατάργησε για να μην ερημώσουν τα νησιά και να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες που επιπλέον δημιουργούν η απομόνωση και η εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες. Οι λόγοι, τόνισε, δεν είναι απλώς οικονομικοί αλλά εθνικοί.
Ολόκληρη η ομιλία του, είχε ως εξής:
«Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ρωτήσω τον Υπουργό των Οικονομικών πώς θα σχολίαζε, αν άκουγε ότι η Γερμανία επέβαλε φορολογία στη βαριά της βιομηχανία, στα αυτοκίνητά της, 30%. Αυτομάτως θα ήταν μη ανταγωνιστική προς τους ανταγωνιστές της.
Αυτό το οποίο γίνεται σήμερα με τη φορολόγηση των νησιών του Αιγαίου τα καθιστά ουσιαστικά μη ανταγωνιστικά με τον τουρισμό της απέναντι τουρκικής ακτής. Τα ίδια ξενοδοχεία δίδονται στα τουριστικά συγκροτήματα με τιμές μικρότερες κατά τουλάχιστον 30% απ’ ό,τι δίδονται τα ελληνικά ξενοδοχεία.
Και τούτο γίνεται ακόμα πιο δραματικό γιατί έχει μπει φορολογία και στις διανυκτερεύσεις των τουριστών, οπότε το επόμενο βήμα είναι η ελάττωση του τουρισμού συγκριτικά με την Τουρκία.
Είναι ευτύχημα για τον ελληνικό τουρισμό που η εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας είναι αυτή που είναι πολιτικά, γιατί ο κόσμος φοβάται να πάει αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία. Αυτό το εισπράττουμε εμείς ακόμα αυτήν τη στιγμή. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να είναι ένα επιχείρημα για να αυξάνεται η φορολογία του τουρισμού περισσότερο στα νησιά του Αιγαίου.
Η εθνική σημασία της επιβίωσης και της συγκράτησης των πληθυσμών των νησιών του Αιγαίου είναι προφανής. Η απομόνωση των νησιών, η εξάρτησή τους από τις καιρικές συνθήκες και η εκ των πραγμάτων περιορισμένη οικονομία τους επιβάλλουν ειδικό καθεστώς για την παραμονή των κατοίκων εκεί, για να μην φτάσουμε στην ερήμωση όπως στις αρχές του περασμένου αιώνα, οπότε υπήρξε μαζική μετανάστευση των κατοίκων των νησιών προς την Αμερική και την Αυστραλία. Νησιά με πληθυσμούς 5.000 κατοίκων βρέθηκαν να έχουν 500 κατοίκους μέσα σε μία δεκαετία.
Ακόμα και οι σουλτάνοι –και σημειώστε το αυτό- επί οθωμανικής αυτοκρατορίας διατηρούσαν ειδικό φορολογικό καθεστώς και θρησκευτικό καθεστώς στα νησιά, προκειμένου να συγκρατήσουν τους πληθυσμούς τους και να μην τα οδηγήσουν σε ερήμωση, γιατί προφανώς ακόμα και την οθωμανική αυτοκρατορία τη συνέφερε να μην ερημωθούν τα νησιά. Το ίδιο έκαναν και οι άλλοι κατακτητές.
Η αναστολή του ΦΠΑ κατά συνέπεια, που εισηγείται η Κυβέρνηση σήμερα σαν μέτρο, θεωρείται ανεπαρκέστατη για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση. Σημειώστε ότι ειδικό φορολογικό καθεστώς είχαν τα νησιά τόσο επί ιταλοκρατίας όσο και όταν απελευθερώθηκαν και έγιναν ελληνικά, μέχρις ότου μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση οπότε ο Ανδρέας Παπανδρέου επέβαλε το μειωμένο ΦΠΑ για τα νησιά σαν συνέχεια του ειδικού φορολογικού τους καθεστώτος. Δεν έδωσε δηλαδή κάτι παραπάνω απ’ ό,τι είχαν, με αποτέλεσμα να ωφεληθούν οικονομικά.
Σήμερα όμως πού οδηγούμεθα; Ο Πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στη Νίσυρο και την Τήλο και εξήγγειλε μέτρα, αν θέλετε, βελτίωσης της καταστάσεως αυτής. Σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου εκτάκτως συνεδρίασε, όπως και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και λένε ότι είχαν ρωτήσει τον Πρωθυπουργό αν η Ρόδος θα είναι μέσα στα νησιά που θα τύχουν κατά κάποιον τρόπο αυτής της ευνοϊκής μεταχείρισης, έστω για ένα χρόνο, και ο Πρωθυπουργός όπως λένε, είπε «Γιατί με ρωτάτε; Η Ρόδος δεν είναι Δωδεκάνησος;». Αυτό έγινε πριν από λίγες μέρες.
Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου μου έστειλε τη σχετική επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και το καταθέτω στα Πρακτικά μαζί με το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου.
Κατά συνέπεια, η λύση της αναστολής δεν είναι αυτή που χρειάζονται τα νησιά. Τι θα γίνει του χρόνου τον Δεκέμβριο; Θα επανέλθουμε στο ίδιο καθεστώς; Η λύση είναι να εκτιμήσετε ποια είναι τα ισοδύναμα, όπως έκανε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η Συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας, να δώσετε άλλα ισοδύναμα και να αφήσετε το φορολογικό καθεστώς όπως ήταν μέχρι τώρα, ούτως ώστε να είναι ανταγωνιστικός ο ελληνικός τουρισμός προς τον τουρισμό της Τουρκίας.
Όταν βρισκόμαστε σε μια περίοδο που το Αιγαίο ουσιαστικά φλέγεται, φλέγεται εθνικά, που αμφισβητούνται τα νησιά μας φανερά, έχουμε περιθώρια να δώσουμε το σύνθημα να τα εγκαταλείψουν οι νέοι και να βρεθούν στην Ευρώπη, στη Γερμανία, στην Αυστραλία;
Το θέμα δηλαδή που αφορά τα νησιά δεν είναι οικονομικό ούτε μικροπολιτικό. Είναι θέμα καθαρά εθνικό, διαχρονικό, το οποίο, αν θέλετε τη γνώμη μου και τη γνώμη των ιστορικών, συνδέεται με την ύπαρξη αυτή καθαυτή των πληθυσμών στα νησιά αυτά.
Δεν θα σχολιάσω εγώ τα μέτρα, γιατί είναι μέτρα πυροσβεστικά, δηλαδή όχι Κάρπαθος, όχι Ρόδος, ναι τα υπόλοιπα. Οι πληθυσμοί όμως κινούνται στην πρωτεύουσα του Νομού και αγοράζουν προϊόντα από την πρωτεύουσα. Πώς, ας πούμε, ο πολίτης του Καστελόριζου –αυτοί πηγαίνουν να αγοράσουν δυστυχώς προς την Τουρκία, γιατί είναι δίπλα- πώς ο πολίτης της Χάλκης θα βρεθεί στη Ρόδο και θα τύχει της ευνοϊκής ρυθμίσεως που τον αφορά, αφού εκεί τα προϊόντα θα έχουν τις τιμές που επιβάλλει η εξίσωση του φορολογικού καθεστώτος με την υπόλοιπη ενδοχώρα;
Κατά συνέπεια, η πρότασή μου είναι ότι πρέπει να επανεξετάσετε πλήρως το θέμα και να προχωρήσετε πραγματικά στην κατάσταση που επικρατούσε μέχρις ότου η Κυβέρνηση πρότεινε η ίδια στην Τρόικα, με τις σαράντα επτά σελίδες μέτρων, να επιβληθεί αυτό το φορολογικό καθεστώς.
Η Τρόικα το ζήτησε και στο πρώτο και στο δεύτερο μνημόνιο. Δεν έγινε. Στο τρίτο μνημόνιο όμως η πρόταση ήταν να εξισωθεί. Βρείτε λοιπόν τέτοια ισοδύναμα, ούτως ώστε να απαλειφθούν αυτά τα επιπλέον βάρη και να μπορέσει ο κόσμος της Δωδεκανήσου να ζήσει σωστά, άνετα, φυσιολογικά και ο τουρισμός μας να παραμείνει ανταγωνιστικός προς τον τουρισμό της Τουρκίας.»