Ρεπορτάζ

Τεράστιες απώλειες για τον τουρισμό από τις μισθώσεις μέσω διαδικτύου

Αναστάτωση και ανησυχία προκαλεί στον τουριστικό κόσμο της Ρόδου, η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση της υπηρεσίας «Airbnb», όπου ενοικιάζονται ιδιωτικά σπίτια, διαμερίσματα, στούντιο ή ακόμη και δωμάτια σε ξένους τουρίστες.
Αυτή η επιχειρηματική – εμπορική δραστηριότητα, όχι μόνον δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά έχει προκαλέσει και την έντονη αντίδραση των τουριστικών φορέων, όπως το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (σχετικά έγραψε χθες η «δ»).
Πρόκειται για μια νέα «τάση» η οποία μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας «Airbnb» διαθέτει για ενοικίαση σε πολύ καλές τιμές είτε ολόκληρα διαμερίσματα, είτε ολόκληρα σπίτια, είτε δωμάτια κ.λπ. μέχρι και 90 ημέρες! Φυσικά, όλα αυτά μέσω διαδικτύου και με πολλή μεγάλη ευκολία.
Πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να φορολογήσει τους ιδιοκτήτες εκείνους που διαθέτουν τα ακίνητά τους με την μορφή βραχυπρόθεσμης μίσθωσης μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας «Airbnb».
Υπάρχουν πολλοί που ξεκίνησαν με αυτή την ιδέα, για να εξασφαλίσουν πιο εύκολα χρήματα και μάλιστα πολύ σύντομα έγινε «μόδα» σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, σε τοπικό επίπεδο, οι τουριστικοί παράγοντες έχουν άλλη γνώμη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργο Ματσίγκο, που μίλησε στην «δημοκρατική», αυτή η κατάσταση, που τείνει να παγιωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, επιτείνει την κρίση εις βάρος των επαγγελματιών, των ιδιοκτητών ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων:
«Το είχαμε θίξει από την αρχή της φετινής σεζόν και μάλιστα η αύξηση της τάξης του 7% που φάνηκε αρχικά, διοχετεύτηκε σε αυτά τα παράνομα και παράτυπα διαμερίσματα και δωμάτια. Διότι σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ σημειώθηκε αύξηση στις αφίξεις, είχαμε μείωση στα έσοδα. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι και αυτός. Κι αυτό διότι όλα αυτά είναι αδήλωτα και δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή στοιχεία κίνησης. Συν το γεγονός πως ο μέσος όρος παραμονής των πελατών που ήρθε το 2016 στην Ρόδο, ήταν λιγότερος από ό,τι πέρσι. Καταλαβαίνετε ότι μαζί με όλες τις άλλες συγκυρίες, ήρθε να προστεθεί και αυτή η διαμορφωθείσα κατάσταση με την ‘Airbnb’. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε δεν μπορεί να βάλει σε τάξη την…. αταξία που έχει δημιουργηθεί. Οι τουριστικοί φορείς ζητούν από την κυβέρνηση να φορολογήσει όλους όσοι δουλεύουν μέσω της πλατφόρμας ‘Airbnb’ με τον ίδιο τρόπο που φορολογεί τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα και φυσικά, να υπάρχει έλεγχος και ακριβής καταγραφή όλων. Όταν μιλάμε για 90 ημέρες ενοικίαση…. είναι σα να αποκλείεις από την αγορά τους επαγγελματίες που είναι νόμιμοι και φυσικά, προσελκύεις ‘φτωχοτουρισμό’.»
Οι τιμές που δίδονται είναι πολύ χαμηλές ενώ στην Ρόδο υπάρχουν πάνω από 500 σπίτια, διαμερίσματα, στούντιο ή και μεμονωμένα δωμάτια που οι ιδιοκτήτες τους τα νοικιάζουν μέσω της πλατφόρμας «Airbnb». Όπως λέει ο κ. Ματσίγκος, όλα αυτά μαζί υπολογίζονται σε πάνω από 2.500 κλίνες (!) στην Ρόδο που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό.
Σύμφωνα πάντως με το νομοσχέδιο, όπως προκύπτει από τις σχετικές διατάξεις, οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν βραχυπρόθεσμα κατοικίες ή διαμερίσματα που κατέχουν, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες διαμεσολάβησης που παρέχουν συγκεκριμένες ψηφιακές πλατφόρμες (Αirbnb κ.λπ.) θα πληρώνουν φόρο 15%-35% επί των μισθωμάτων που εισπράττουν και θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και από το τέλος διανυκτέρευσης το οποίο θα οφείλουν να πληρώνουν από την 1η-1-2018 όσοι εκμεταλλεύονται ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα. Οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο συγκεκριμένο καθεστώς οικονομικής δραστηριότητας καθορίζονται σαφώς και είναι πλέον αυστηρές καθώς προβλέπουν ελάχιστο εμβαδό ενοικιαζόμενου κτίσματος 9 τετραγωνικά μέτρα, υποχρεωτικό αερισμό, κλιματισμό και θέρμανση, απαγόρευση βραχυχρόνιας εκμίσθωσης περισσότερων από 2 ακινήτων ανά ιδιοκτήτη καθώς και απαγόρευση παροχής οποιωνδήποτε άλλων υπηρεσιών (π.χ. εστίασης, ψυχαγωγίας κ.λπ.), πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.
Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές θα τιμωρούνται με πρόστιμο 5.000 ευρώ, το οποίο σε περίπτωση πρώτης υποτροπής ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ και σε κάθε επόμενη υποτροπή θα φθάνει τα 20.000 ευρώ.

Πρόσφατη μελέτη που παρουσίασε το ΞΕΕ για τις επιπτώσεις του sharing economy στην ελληνική ξενοδοχία, που εκπόνησε η Grant Thornton, κατέδειξε τα εξής: H οικονομία του διαμοιρασμού το 2014 «φιλοξένησε» τουλάχιστον 20 εκατ. διανυκτερεύσεις. «Σπατάλησε» 15 χιλιάδες νόμιμες θέσεις εργασίας και απορροφώντας 1,5 δισ. τουριστικά έσοδα, ενώ «παρήγαγε» 400 εκατ. ευρώ φοροδιαφυγή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου