Ειδήσεις

Ιδιοκτήτες ακινήτων κατά ξενοδόχων για τις τουριστικές μισθώσεις

Με το άρθρο 113 του νομοσχεδίου για τον νέο πτωχευτικό κώδικα η αγορά κατοικίας αλλά και η αγορά της λεγόμενης οικονομίας του διαμοιρασμού στη χώρα μας μπαίνει σε μιαν άλλη εποχή. Από το 2009-2010, οπότε άρχισαν να προσφέρονται κατοικίες για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, η φορολόγηση του εισοδήματος των ιδιοκτητών που νοίκιαζαν σπίτια σε τουρίστες επαφίετο στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Οι εκπρόσωποι του κλάδου των ξενοδοχείων ζητούσαν εδώ και πολύ καιρό να φορολογηθεί η σκιώδης φιλοξενία, ώστε να μην υφίσταται ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού ως προς τα ξενοδοχεία.

Τον Απρίλιο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έστειλε επιστολή στην υπουργό Τουρισμού Ελ. Κουντουρά, μέσω της οποίας επικαλείτο τη μελέτη της εταιρείας Grant Thornton, σύμφωνα με την οποία το κράτος χάνει από τα αδήλωτα μισθώματα κατοικιών που νοικιάζονται μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb περίπου 260 εκατ. τον χρόνο. Ταυτόχρονα οι εκπρόσωποι της ΠΟΞ Γιάννης Ρέτσος και Γρηγόρης Τάσσιος ζητούσαν να αντιμετωπισθεί το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού, δηλαδή να φορολογηθεί το εισόδημα από τη σκιώδη φιλοξενία. Ζητούσαν μάλιστα να φορολογηθεί η δραστηριότητα ανάλογα με το αν ασκείται επιχειρηματικά και τον αριθμό των ημερών του χρόνου κατά τις οποίες ασκείται. Σήμερα ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος –μόνο η Airbnb που είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα έχει 16.000 hosts, οικοδεσπότες, δηλαδή ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, με τους οποίους συνεργάζεται στην Ελλάδα –είτε συνεργάζεται απευθείας με μία πλατφόρμα είτε νοικιάζει το ακίνητό του σε μια εταιρεία και αυτή με τη σειρά της το νοικιάζει στον πελάτη.

Πολλές από τις εταιρείες των ενδιάμεσων κάνουν με τη σειρά τους μακροπρόθεσμες μισθώσεις με τους ιδιοκτήτες και εισπράττουν βραχυπρόθεσμα από τον πελάτη – η σχέση μπορεί να είναι 1:2,5 ή εισπράττουν ένα ποσοστό επί της αμοιβής του ιδιοκτήτη για να φροντίζουν το διαμέρισμά του 24 ώρες το 24ωρο. Ο Γιώργος Κανελλόπουλος, που είναι πρόεδρος των ιδιοκτητών επιπλωμένων διαμερισμάτων αλλά έχει και την εταιρεία GLPR που διαχειρίζεται 200 ακίνητα, λέει ότι θέλει να ρυθμισθεί το αρρύθμιστο νομοθετικό πλαίσιο, αλλά διαφωνεί με τον ορισμό αριθμού ημερών. «Είμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός πλαισίου λειτουργίας των καταλυμάτων», λέει στην «Κ», «αλλά χωρίς αποκλεισμούς. Να μην υπάρχουν περιορισμοί ημερών. Αν κάποιος πρέπει να νοικιάσει ένα ακίνητο για 90 μέρες δεν θα το κάνει. Δεν τον συμφέρει, θα μπει μέσα. Αρα θα σταματήσει αυτή η δραστηριότητα η οποία έχει βοηθήσει αρκετά στο παρελθόν. Μην ξεχνάμε κιόλας ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης περίπου το 40% των ξενοδοχείων της Αθήνας έκλεισε. Οταν ξεκίνησε εκείνη την περίοδο η δραστηριότητα αυτή να αναπτύσσεται στην Αθήνα βοήθησε πάρα πολύ τον τουρισμό…».

Πολλά διαμερίσματα από αυτά που νοικιάζονται βραχυπρόθεσμα ανακαινίσθηκαν, δημιουργώντας τη μοναδική απασχόληση στον κατασκευαστικό τομέα τα χρόνια της κρίσης. Η ρύθμιση που έκανε νόμο η κυβέρνηση στοχεύει στο να αποκλείσει την προσφορά άλλων υπηρεσιών πλην της διανυκτέρευσης στα σπίτια που νοικιάζονται, αλλά και έξυπνες λύσεις όπως η δημιουργία startups που παίζουν τον ρόλο του concierge, η μεταφορική εταιρεία Uber, κάρτες της οποίας είδαμε σε πολλά ενοικιαζόμενα για μικρό διάστημα σπίτια και διαμερίσματα.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Anagnostis    27.12.2016 20:26

    Το μεγαλο ψαρι τρωει το μικρο

Σχολιασμός άρθρου