Στην καθιερωμένη, πλέον, εδώ και χρόνια συνέντευξη, που η «δ» παίρνει από τον εκάστοτε δήμαρχο και περιφερειάρχη, σειρά έχει ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος για να προβεί σε ένα πλήρη απολογισμό του μέχρι τώρα έργου της δημοτικής αρχής αλλά και να θέσει τους στόχους για το 2017, που ανέτειλε σήμερα.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
• Kύριε δήμαρχε, πως σχολιάζετε το κλίμα που επικρατεί αυτές τις μέρες τοπικά αλλά και ευρύτερα; Ποιος ο ρόλος του Δήμου;
Οι ημέρες αυτές στο τέλος του χρόνου, είναι ημέρες αναστοχασμού, περισυλλογής, αποτίμησης και εκτίμησης των προσδοκιών μας και των αποτελεσμάτων αυτών. Είναι όμως και ημέρες, που μας ενδυναμώνουν την προσδοκία για το καλύτερο. Tούτες οι ημέρες χαρακτηρίζονται από μια κακή και επώδυνη εξέλιξη για την Ρόδο ως προς το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, όπως γνωρίζετε. Χαρακτηρίζονται από ανησυχία και αστάθεια σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο, αλλά πάνω απ’ όλα από την αγωνία για την αξιολόγηση για την εθνική προσπάθεια. Χιλιάδες συμπολίτες μας δεινοπαθούν, η αγορά υποφέρει. Με αυτές τις συγκυρίες το κλίμα των ημερών τούτων δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Σαν δημοτική αρχή προσπαθούμε να αναπληρώσουμε το κοινωνικό κράτος βοηθώντας όσο μπορούμε τους συμπολίτες μας και ταυτόχρονα μέσα από ένα εορταστικό κλίμα να προσφέρουμε περισσότερη χαρά στα παιδιά μας.
• Αν σας ζητούσαμε έναν απολογισμό έργων και δράσεων, που θα εστιάζατε περισσότερο;
Έχουμε ήδη διανύσει στον Δήμο Ρόδου περίπου 2,5 χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων μας. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, μέσα στο γενικότερο αρνητικό περιβάλλον, σε εθνικό, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, σε συνδυασμό με την ολοένα συρρίκνωση των αυτοδιοικητικών πόρων, το πάγωμα των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, την αναστολή των δημόσιων επενδύσεων μέσω του νέου νομοθετικού πλαισίου, προσπαθούμε να αντισταθούμε. Bαδίζουμε σταθερά με γνώμονα την χρηστή διοίκηση για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας και την επίτευξη των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων του νησιού μας.
Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να αναφερθώ στον παράγοντα άνθρωπο. Με ίδιους πόρους του Δήμου και με υποχρηματοδότηση από το κράτος λειτουργούμε σ’ όλο το νησί 21 βρεφονηπιακούς σταθμούς. Συνεχίζουμε να παρέχουμε φροντίδα, μέσω των 10 δημοτικών δομών βοήθειας στο σπίτι σε ηλικιωμένους συμπολίτες σ όλα τα χωριά και στη πόλη. Διατηρούμε τα Κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων στη Ρόδο και στα Κοσκινού και το ΚΑΠΗ με παράρτημα στην Ιαλυσό και την Κρεμαστή, με ελάχιστους πόρους και χιλιάδες δυσκολίες. Επίσης, το συσσίτιο του Δήμου παρασκευάζει και διανέμει καθημερινά 320 μερίδες φαγητού σε άπορους συμπολίτες μας. Και φυσικά δεν θα παραλείψω την λειτουργία του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών και του συμβουλευτικού κέντρου στη Ρόδο. Ένα τεράστιο κεφάλαιο αποτέλεσε και αποτελεί και για τη Ρόδο το θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού. Στη Ρόδο φιλοξενήθηκαν πάνω από 20.000 πρόσφυγες με επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου. Μόνο γι αυτούς χρειάστηκαν πάνω από 130.000 μερίδες φαγητού και όλα τα άλλα είδη πρώτης ανάγκης και φυσικά χωρίς καμία ενίσχυση ή βοήθεια από τους κρατικούς φορείς. Εδώ φάνηκε το μεγαλείο των συμπατριωτών μας, που στήριξαν με κάθε τρόπο τις υπηρεσίες του Δήμου. Σήμερα φιλοξενούμε περίπου 100 και αύριο ποιος ξέρει; Όμως τα αποθέματα στα τρόφιμα τελειώνουν σε 10 μέρες, Γιαυτό κάνω πάλι έκκληση στους ξενοδόχους, στους επιχειρηματίες και στον κάθε συμπολίτη μας, να στείλει ό,τι μπορεί ο καθένας. Έχοντας πλήρη συναίσθηση ότι ο τουρισμός είναι το πιο ευαίσθητο προϊόν, με τις αθόρυβες ενέργειες μας η Ρόδος βγήκε από τον χάρτη του προσφυγικού και παρέμεινε στο απυρόβλητο των τουριστικών πρακτόρων και γιαυτό σαν δημοτική αρχή είμαστε περήφανοι, άσχετα αν η κυβέρνηση δεν μας το αναγνώρισε και μας τιμώρησε με τον ΦΠΑ.
• Οσον αφορά τον τομέα των έργων και των υποδομών, πως πορεύεται ο Δήμος Ρόδου;
Παρά τις προαναφερόμενες δυσκολίες και τα προβλήματα που βρίσκουμε σχεδόν σε κάθε μας βήμα, έχουμε εκτελέσει δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα, τα οποία δεν έτυχαν της ανάλογης προβολής:
α)Στον τομέα της σχολικής στέγης ολοκληρώσαμε το σχολείο του Γενναδίου και τον Βρεφονηπιακό Σταθμό Πυλώνας, με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές. Κατασκευάσαμε τον Βρεφονηπιακό Σταθμό Σορωνής, ενώ το νέο σχολείο Αρχαγγέλου προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι η εκπόνηση μελετών και η ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα από όλους τους προκατόχους μας, συνετέλεσε τα μέγιστα στην υλοποίηση των έργων αυτών.
Ολοκληρώσαμε αντιπλημμυρικά έργα, γέφυρες σε περιοχές που ήταν αποκομμένες (Παστίδα, Τσαΐρι, Καλυθιές, Ελεούσα, κ.α.), ενώ διαπλατύνθηκαν και ασφαλτοστρώθηκαν νέοι δρόμοι στις επεκτάσεις της πόλης (Αμπέλια Καιρ, Ασγούρου, Καναματ) όπως και στις δημοτικές κοινότητες Ιαλυσό, Αφάντου, Καλυθιές, Παραδείσι, Μάσαρη, Μαλώνα κ.α. και είναι σε εξέλιξη βελτιωτικές παρεμβάσεις με κυβόλιθους στους δρόμους του κέντρου της πόλης.
Στην πόλη της Ρόδου σε μικρή κλίμακα κατασκευάσθηκαν νέα πεζοδρόμια σε καινούριες συνοικίες στην περιοχή ΚΑΝΑΜΑΤ και ανακατασκευάστηκαν παλιότερα στην ευρύτερη περιοχή της Μητροπόλεως και Αγίου Νικολάου, ενώ έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις από την υπηρεσία Πρασίνου προκειμένου να αναβαθμισθεί η εικόνα της πόλης. Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν και στα χωριά μας, με επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού στο Φαληράκι, στη Λίνδο, στην Κάλαθο, στον Αγ Ισίδωρο, στο Θεολόγο κ.α.
• Ποιος είναι ο σχεδιασμός για το 2017, σε έργα;
Έχουμε έτοιμες εγκεκριμένες μελέτες προς δημοπράτηση 50 μικρών-μεγάλων έργων στα χωριά και στην πόλη. Οι Υπηρεσίες του Δήμου εκπόνησαν μελέτες για τέσσερα προσχολικά κτήρια, σε Παστίδα, Παλιά Πόλη, Κοσκινού και Ιαλυσό. Ήδη εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ ο βρεφονηπιακός Ιαλυσού και ευελπιστούμε ότι σε επόμενες χρηματοδοτήσεις θα ενταχθούν και τα υπόλοιπα. Επίσης, από την ΔΕΥΑΡ εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ τα δίκτυα ύδρευσης στα Κολύμπια και στη Νότια Ρόδο, έχει υποβάλει πρόταση για ένταξη στο ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση του βιολογικού στο Βόδι και ολοκληρώνει την μελέτη για τον βιολογικό της Λάρδου, έργα απαραίτητα για την προστασία του περιβάλλοντος και την στήριξη των τουριστικών υποδομών του νησιού.
Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η επέκταση του ξυλοπεζόδρομου, μέχρι τα παλιά σφαγεία και στους επόμενους 2 μήνες θα είναι έτοιμα τα τεύχη για δημοπράτηση με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το Λιμενικό Ταμείο ξεκίνησε εργολαβίες διαμόρφωσης της λιμενικής ζώνης ώστε να διαμορφωθούν χώροι στάθμευσης και σύντομα θα μεταφερθούν όλα τα παροπλισμένα σκάφη στις εγκαταστάσεις του καρνάγιου.
Έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες της μελέτης αντικατάστασης του συνόλου του φωτισμού του νησιού με νέους λαμπτήρες οικονομίας αλλά και άπλετου φωτισμού τύπου LED. ΄Ηδη ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση καταγραφής των δημοτικών φωτιστικών σωμάτων (33.754 στο σύνολο τους) και ακολουθεί σύντομα σχεδιασμός της δεύτερης φάσης για την χρηματοδότηση και την αντικατάσταση τους.
Πρόσφατα, αναθέσαμε την μελέτη της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, μέσω του καινοτόμου χρηματοδοτικού εργαλείου της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ), στο ΠΕΠ Ν.Αιγαίου και περιλαμβάνει το σχεδιασμό πλέγματος δράσεων και παρεμβάσεων, που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, θα αλλάξουν την λειτουργικότητα και την αισθητική της πόλης της Ρόδου.
Σε συνεργασία με την Περιφέρεια συμμετέχουμε στην προσπάθεια αναβίωσης του σιρκουί της Ρόδου συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη θεματικού τουρισμού και στην εξωστρέφεια για την πόλη μας. Το εγχείρημα αυτό θα συμβάλει στην λήψη των αναγκαίων μέτρων για την ρύθμιση του κυκλοφοριακού στο κέντρο της πόλης αλλά και περιμετρικά της Μεσαιωνικής Τάφρου, που αποτελεί εδώ και 10ετίες ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης.
Ένα σημαντικό κεφάλαιο στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος αφορά στην ολοκλήρωση των μελετών κατασκευής σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, στις περιοχές Αφάντου, Παστίδας, Καλυθιών, Ιαλυσού, Αρχαγγέλου και Γενναδίου, μια σπουδαία προσπάθεια, που για πρώτη φορά ολοκληρώνει ο Δήμος για την θωράκιση του νησιού από φυσικές καταστροφές.
Τέλος, στον ανθρωπιστικό τομέα και στα πλαίσια της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στην υλοποίηση του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας ύψους 4.100.000 Ευρώ καθώς και στη λειτουργία κοινωνικού φροντιστηρίου και κοινωνικού φαρμακείου, το οποίο ξεκινά άμεσα.
• Για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, ποιος είναι ο σχεδιασμός για το 2017;
Στο 2016 ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί για την εκμίσθωση του ΑΚΤΑΙΟΝ, του ΙΑΛΥΣΙΟΥ και του παλιού ΣΙΣΣΙΤΙΟΥ στη Μεσαιωνική Πόλη. Οι μισθωτές υποχρεώνονται από τη σύμβαση να ανακαινίσουν τα κτήρια και ταυτόχρονα να δώσουν νέες θέσεις εργασίες σε δημότες της Ρόδου, ενώ ο Δήμος θα επωφελείται τα έσοδα από ικανοποιητικά μισθώματα. Πρόσφατα εγκρίθηκε από το ΚΑΣ και η ανάπλαση στο ΗΧΟΣ κ ΦΩΣ και πιστεύω ότι και αυτό θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2017. Επόμενος σχεδιασμός είναι η έγκριση σχετικών μελετών από την Αρχαιολογία για την αξιοποίηση του ΧΑΜΑΜ (Δημοτικών λουτρών) και του κτηρίου των παλιών σφαγείων που αποτελεί ένα μοναδικό κτήριο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Τέλος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια δρομολογούνται παρεμβάσεις στο πάρκο Ροδίνι.
• Τι γίνεται με το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών;
Η διαχείριση των απορριμμάτων παραμένει μείζον θέμα για την Ρόδο, αλλά και για όλους τους Δήμους της χώρας μας.
Πέρυσι διενεργήσαμε ένα διεθνή και πρωτοποριακό διαγωνισμό, ο οποίος δυστυχώς ακυρώθηκε, όχι από υπαιτιότητα των στελεχών της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, των νομικών και των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου, αλλά από τους διαγωνιζόμενους. Παρόλα αυτά δείξαμε γρήγορα αντανακλαστικά και με πρωτοφανείς για την δημόσια διοίκηση διαδικασίες, εξασφαλίσαμε την πρόσληψη 92 συμβασιούχων στον τομέα της καθαριότητας, καθώς και την μίσθωση απορριμματοφόρων, προκειμένου να μετριάσουμε τις αρνητικές συνέπειες από την μη ανάδειξη αναδόχου στην καθαριότητα.
Σήμερα είναι σε εξέλιξη νέος διαγωνισμός για την καθαριότητα, και πιστεύω ότι σύντομα θα αναδειχθεί ανάδοχος πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, με σύγχρονο στόλο οχημάτων. Υποβάλαμε πρόταση στο Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α, η οποία περιλαμβάνει την δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Μονάδας Κομποστοποίησης, την αγορά κάδων οικιακής κομποστοποίησης και τη δημιουργία «πράσινων» σημείων για τα ανακυκλώσιμα υλικά. Το ΚΔΑΥ θα λειτουργήσει στις αρχές του 2017 και ο ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου μέσα στο 2017. Εγκαταστήσαμε κώδωνες γυαλιού για την ανακύκλωση σε 150 σημεία του νησιού και κάδους ανακύκλωσης σε 15 σχολεία. Υπογράψαμε σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης για την προμήθεια νέων απορριμματοφόρων και 800 κάδων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών μέσα στο 2017. Παράλληλα, προχωρά η διαδικασία Leasing για την απόκτηση 5 νέων απορριμματοφόρων, ώστε να αντικατασταθεί ο γερασμένος στόλος των οχημάτων.
• Διανύουμε μια περίοδο έντονης λιτότητας, όπου τα οικονομικά των Δήμων ολοένα και συρρικνώνονται. Αλήθεια, πως θα μπορέσετε να υλοποιήσετε τις σχεδιασμένες παρεμβάσεις και το έργο σας;
Η κρίση και τα παρεπόμενά της, διαμόρφωσαν μια αναπόδραστη πραγματικότητα για τον Δήμο μας, την οποία αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να την αντιμετωπίζουμε. Οι περιστάσεις αυτές μας επιβάλλουν συνετή και προσεκτική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου μας. Βεβαίως αυτό έχει πολιτικό και επικοινωνιακό κόστος, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα, χωρίς αυταπάτες και μεγαλοϊδεατισμούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι σήμερα ο Δήμος πατάει γερά στα πόδια του σε οικονομικό επίπεδο, κάτι που δεν συμβαίνει δυστυχώς με όλους τους Δήμους της χώρας. Είναι πολύ σημαντικό να επισημανθεί ότι πετύχαμε καλά οικονομικά αποτελέσματα μέσα σε δυσμενείς συνθήκες, δίχως να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη, τα οποία αποτελούν την κύρια πηγή των εσόδων του Δήμου. Ο Δήμος μας είναι οικονομικά υγιής και μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Παράλληλα, εργαζόμαστε πυρετωδώς για την αξιοποίηση κάθε πρόσκλησης του ΕΣΠΑ, διεκδικούμε συνεχώς πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα και υπογράφουμε προγραμματικές και διαβαθμιδικές συμβάσεις με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την χρηματοδότηση έργων και παρεμβάσεων, σ όλο το νησί.
• Ανακοινώσατε, ότι θα γίνουν αλλαγές τον Φεβρουάριο. Τι σημαίνει αυτό;
Οι μεταξύ των μελών της παράταξης μας σχέσεις συνεργασίας, αλλά και γενικότερα η σχέση της δημοτικής αρχής με τους πολίτες είναι αμφίδρομη. Στηρίζεται στον δομημένο ειλικρινή διάλογο και στην συνεννόηση, γιατί μόνο έτσι επιλύονται άμεσα τα καίρια προβλήματα. Με αυτό τον τρόπο διατηρείται μια υγιής επικοινωνία και σχέση, τόσο μεταξύ των μελών της παράταξής μας όσο και μεταξύ των συμπολιτών και καθενός από εμάς, αλλά και ως σύνολο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων του Δήμου μας.
Το στοίχημα για το επόμενο χρονικό διάστημα της θητείας μας είναι καθοριστικό για την πορεία του Δήμου μας, που παλεύει μέσα στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες της χώρας μας. Η αλλαγή των προσώπων στους θεσμικούς ρόλους της οργάνωσης της δημοτικής αρχής είναι μια διαδικασία που ισχύει για όλες τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, είναι μια διαδικασία δημοκρατικής πρακτικής, πράγμα το οποίο είχα ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων σε όλους τους συνεργάτες μου. Σε κάθε περίπτωση η συλλογική προσπάθεια και η συμπόρευση στα δύσκολα και στα εύκολα, στα καλά και στα κακά, στις αγωνίες και στις ανάγκες είναι προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθούν όσα έχουν προγραμματιστεί για τα επόμενα χρόνια της αυτοδιοικητικής μας θητείας.
• Μετά και την πρόσφατη εξαίρεση της Ρόδου από την αναστολή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ άλλη μια αδικία συντελέστηκε σε βάρος του τόπου μας.
Η εξαίρεση της Ρόδου από την αναστολή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αποτελεί δυστυχώς τη συνέχεια μιας κατάφορης αδικίας σε βάρος του τόπου μας.
Την ίδια στιγμή που ανταγωνίστριες χώρες έχουν 8% ΦΠΑ στον τομέα του τουρισμού, εμείς καλούμαστε να λειτουργήσουμε με 24%. Την ίδια στιγμή που οι τοπικές επιχειρήσεις κλείνουν και τα νοικοκυριά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, το υδροκέφαλο κράτος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την Ρόδο ως προάστιο αριστοκρατίας. Την ίδια στιγμή που το κράτος εισπράττει δεκάδες εκατομμύρια από τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία του νησιού μας, η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου χρήζει εκτεταμένων παρεμβάσεων.
Δυστυχώς, δίνουμε πολλά αλλά παίρνουμε ελάχιστα. Αυτό πρέπει επιτέλους να σταματήσει.
Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δικαίωμα μας να αξιοποιούμε ακίνητα και περιουσία του τόπου μας, προς όφελος πάντοτε των συμπολιτών μας, όπως την Μαρίνα του Μανδρακίου, το λιμάνι της Ρόδου, που από το 2010 είναι δεσμευμένα από το ΤΑΙΠΕΔ. Εμείς θα συνεχίσουμε να απαιτούμε την παραχώρηση της Ροδιακής Έπαυλης στο Δήμο και την υπογραφή παράτασης της προγραμματικής σύμβασης για την Μεσαιωνική Πόλη. Την ολοκλήρωση των μελετών και την χρηματοδότηση της Περιμετρικής και της Νέας εισόδου (Μεσογειακή χάραξη) από το αεροδρόμιο στην πόλη. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτά που θέλουμε και αυτά που μας αξίζουν.
• Οι σχέσεις της δημοτικής αρχής με τις παρατάξεις της μειοψηφίας παραμένουν τεταμένες. Πως το σχολιάζετε αυτό;
Οι δημοτικοί σύμβουλοι είτε της πλειοψηφίας, είτε της μειοψηφίας, όπως άλλωστε προβλέπει ο νόμος, έχουν το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου τους για τις κοινές υποθέσεις, που είναι όλα όσα μας αφορούν ως πολίτες.
Στο παρόν δημοτικό συμβούλιο υπάρχουν πέντε (5) παρατάξεις. Θεωρώ πως, μέσα από τις γόνιμες αντιπαραθέσεις, τις διαφορές και τις κατά καιρούς εντάσεις που λαμβάνουν χώρα στο δημοτικό συμβούλιο η δημοκρατία βγαίνει κερδισμένη. Ως δημοτική αρχή έχουμε αποδείξει πως δεν διστάζουμε να υιοθετούμε προτάσεις των άλλων παρατάξεων όταν αυτές είναι για το συμφέρον του νησιού και των συμπολιτών μας. Ο δρόμος της συνεννόησης, του διαλόγου και της εμπιστοσύνης θα πρέπει να αποτελεί τον οδηγό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ρόδου.
• Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους συμπολίτες μας αυτές τις μέρες;
Η δημοτική αρχή έχει επενδύσει πολιτικά και έχει δρομολογήσει, σημαντικές, στοχευμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις που έρχονται να καλύψουν μεγάλα κενά και να δώσουν άμεσες, καινοτόμες και ριζοσπαστικές λύσεις σε συγκεκριμένα και χρόνια ζητήματα και προβλήματα, που ταλανίζουν όλους εμάς εδώ και πολλά έτη. Σ’ αυτόν τον αγώνα πρέπει να κάνουμε αρωγούς και κοινωνούς τους συνδημότες μας είτε με τη συμμετοχή τους σε διάφορες δράσεις εθελοντικές που διοργανώνει η δημοτική Αρχή σε πιο οργανωμένη και τακτική βάση, είτε με την κατανόηση και στήριξη τους. Να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να συμβάλλουν με τις προτάσεις, τις ιδέες τους και την εθελοντική συμμετοχή τους στη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού, συμμετοχικού μοντέλου τοπικής δημοκρατίας. Να χτίζουμε καθημερινά μαζί τους μια σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας. Να είμαστε ευθείς και συνεπείς απέναντί τους, να ακούμε την κριτική τους και μαζί να προχωρούμε προς το καλύτερο.
Πιστεύω ακράδαντα, ότι οι συνδημότες μας, τους οποίους τους θέλουμε αρωγούς και κοινωνούς βλέπουν τον αγώνα μας, τις αγωνίες μας και την προσπάθεια μας και ελπίζω, ότι θα δουν τα αποτελέσματα, καθότι οι εξελίξεις που δρομολογούνται θα καταστήσουν τη Ρόδο ακόμη πιο όμορφη, πιο ανθρώπινη και πιο λειτουργική!
Τούτες τις ημέρες ο καθένας από εμάς, με αίσθημα ευθύνης και αυτοκριτικής ας κάνει τον προσωπικό του απολογισμό και προγραμματισμό και πρώτα από όλους εμείς ως δημοτική αρχή και εγώ προσωπικά ως δήμαρχος. Σε κάθε περίπτωση θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας, ότι κεντρική φιλοσοφία μας είναι το «ηθικό συμβόλαιο» με τους πολίτες, το οποίο στηρίζεται στη διαφάνεια, στη νομιμότητα και στην αξιοκρατία. Εύχομαι το νέο έτος να φέρει για τον ΔΗΜΟ μας το μέγιστο δυνατό ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ των προσπαθειών μας. Να φέρει γόνιμη και παραγωγική συνεργασία, δημιουργία, πρόοδο, ανάπτυξη για το καλό του τόπου μας και προσωπική και οικογενειακή χαρά, υγεία και ευημερία. «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ» .