Τη λήψη μέτρων για την πρόληψη της νόσου των λεγεωνάριων κρίνουν αναγκαία επόπτες Δημόσιας Υγείας του Τμήματος Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής που διενήργησαν υγειονομική έρευνα στο αστυνομικό μέγαρο της ΓΑΔΑ, την 30ή Νοεμβρίου 2016.
Τα ευρήματά τους τα αποτύπωσαν στην υπ’ αριθμ. 14798/02/12/2016 έκθεση που συνέταξαν και απέστειλαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το περιεχόμενο της οποίας είναι σε γνώση του «Εθνους της Κυριακής».
Μολονότι οι επόπτες διαπιστώνουν βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών στις αστυνομικές υπηρεσίες που στεγάζονται στο κτίριο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, επισημαίνουν όμως ότι είναι πιθανή η μετάδοση της νόσου των λεγεωνάριων. Επιπλέον υπογραμμίζουν ότι οι προσωρινές συμβάσεις καθαριότητας δεν επαρκούν για την εξασφάλιση αποδεκτών υγειονομικών συνθηκών, λόγω κενών μεσοδιαστημάτων που αφήνονται οι χώροι χωρίς καθαριότητα και επομένως εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος δημιουργίας ανθυγιεινών καταστάσεων.
Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί αδιέξοδο με την καθαριότητα στις αστυνομικές υπηρεσίες, το οποίο συνεχίζεται και μετά τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στις αρχές του 2016 το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είχε προκηρύξει διαγωνισμό για να βρεθεί ανάδοχος εταιρεία που θα αναλάμβανε το έργο καθαριότητας.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, μία εταιρεία πρέπει να αναλάβει την καθαριότητα για το σύνολο των αστυνομικών υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, έναν χρόνο μετά, ο διαγωνισμός έχει αποβεί άκαρπος. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, συντάσσονται προσωρινές μηνιαίες συμβάσεις έργου καθαριότητας από τις κατά τόπους Διαχειρίσεις των Υπηρεσιών, οι οποίες όμως είναι ημίμετρα και γίνονται με καθυστερήσεις. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα, ενώ ορισμένες συμβάσεις δεν προχωρούν καθώς οι δαπάνες δεν εγκρίνονται καν από την αρμόδια Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου, λόγω σφαλμάτων στη διαδικασία.
Δύο έλεγχοι
Μέσα στο 2016 οι επόπτες Δημόσιας Υγείας του Τμήματος Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής διενήργησαν, με πρωτοβουλία της Ενωσης Αστυνομικών Αθήνας, δύο ελέγχους στο κτίριο της Λ. Αλεξάνδρας.
Ο πρώτος έγινε την 31/10/2016 και συνέταξαν το υπ’ αριθμ. 13149/752 πόρισμα που παρέδωσαν στις συνδικαλιστικές ενώσεις, στη φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με εκπροσώπους συνδικαλιστικών ενώσεων, οι επόπτες ήρθαν αντιμέτωποι με τραγικές εικόνες και επεσήμαναν τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων και των πολιτών. Με το πόρισμα ζητούσαν άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης και συμμόρφωση με τους όρους της ισχύουσας Υγειονομικής Νομοθεσίας. Επίσης, ζητούσαν να ληφθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψη της νόσου των λεγεωνάριων, έπειτα από τα αρνητικά αποτελέσματα του δείγματος νερού που έλαβαν από τους πύργους ψύξης των εγκαταστάσεων κλιματισμού του κτιρίου σε προγενέστερο έλεγχο.
Οι επόπτες επανήλθαν με νέο έλεγχο, ύστερα από πρωτοβουλία των συνδικαλιστικών ενώσεων Αττικής, και σε νεότερη υγειονομική έρευνα που διενήργησαν την 30/11/2016 αναφέρουν βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών, αλλά και πάλι επισημαίνουν ότι οι προσωρινές συμβάσεις καθαριότητας δεν επαρκούν για την εξασφάλιση αποδεκτών υγειονομικών συνθηκών, ενώ επιμένουν για λήψη μέτρων για την πρόληψη της νόσου των λεγεωνάριων.
ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
«Οι Υπηρεσίες μας έχουν γίνει… τρώγλες»
Η Ενωση Αστυνομικών Αθήνας αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι το ζήτημα έχει τεθεί στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και η απάντηση της Διεύθυνσης Οικονομικών του Αρχηγείου είναι ότι έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός από τις αρχές του 2016 για τη μόνιμη λύση του προβλήματος. Ωστόσο, εκπρόσωποι της Ενωσης αναφέρουν ότι με όλα αυτά τα κενά χρονικά διαστήματα χωρίς καθαριότητα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξοικονομεί ικανά χρηματικά ποσά στον προϋπολογισμό του και τονίζουν ότι ίσως αυτή η κατάσταση να εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμα. «Θέλουμε να πιστεύουμε πως κάποιοι δεν παίζουν με την υγεία και την τσέπη των εργαζομένων αστυνομικών για χάρη των πλεονασμάτων?», αναφέρουν.
Την ίδια στιγμή, η Ενωση Αστυνομικών Αθήνας υποστηρίζει ότι η ελλιπής καθαριότητα στους χώρους εργασίας αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα που απασχολεί το προσωπικό της Αστυνομίας. Υπογραμμίζουν το γεγονός ότι τους περισσότερους μήνες του έτους που μόλις έφυγε, οι καθαριότητες πραγματοποιήθηκαν με έξοδα από το εισόδημα των αστυνομικών, αλλά και με την προσωπική τους εργασία, προκειμένου να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες υγιεινής για τους ίδιους, αλλά και για τους πολίτες που επισκέπτονται τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.
Οι αστυνομικοί αναγκάζονται να παίξουν και τον ρόλο των καθαριστριών.
Οπως αποκαλύπτεται και από το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύει το «Εθνος της Κυριακής», η ΓΑΔΑ «πνίγεται» από τα σκουπίδια, τα οποία σωρεύονται στους χώρους της μεγαλύτερης Αστυνομικής Διεύθυνσης της χώρας. Το ίδιο πρόβλημα, όμως, το οποίο τείνει να γίνει χρόνιο στην Ελληνική Αστυνομία, αντιμετωπίζουν όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας.
Οι Ενώσεις Αστυνομικών της Αττικής έχουν καταγγείλλει πολλάκις στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. το πρόβλημα, ενώ είχαν πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στις αρχές του περασμένου έτους, έξω από το κτίριο της ΓΑΔΑ.
Η ανακοίνωση
«Η Ενωση Αθηνών και γενικότερα το συνδικαλιστικό κίνημα έχουμε αντιδράσει εκτενώς στο φαινόμενο έλλειψης συνεργείων καθαρισμού που παρατηρείται ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο στους εργασιακούς χώρους των αστυνομικών υπηρεσιών και καταστημάτων. Μία έλλειψη που έχει καταστήσει κατά καιρούς τις αστυνομικές υπηρεσίες σύγχρονες “τρώγλες”, οι οποίες δεν συνθέτουν εικόνα πολιτισμένης χώρας ενώ θέτουν σε κίνδυνο την υγεία αστυνομικών που εργάζονται, πολιτών που επισκέπτονται τους αστυνομικούς χώρους αλλά και των κρατουμένων στη βραχύβια παραμονή τους στους αστυνομικούς χώρους κράτησης.
Αυτή η βασική έλλειψη έρχεται να προστεθεί και στην ήδη υπάρχουσα έλλειψη μέσων καθαρισμού και αντισηψίας τα οποία αποτελούν είδη πολυτέλειας και όταν αυτά υπάρχουν είναι συνήθως αποτέλεσμα από το εισοδηματικό υστέρημα των συναδέλφων μας. Με λύπη μας όμως διαπιστώνουμε ότι ενώ το πρόβλημα αυτό έχει τεθεί επανειλημμένως στους υπευθύνους με κάθε μορφή, με ανακοινώσεις, αναφορές ακόμα και με συμβολικές παραστάσεις – διαμαρτυρίες δεν έχει γίνει τίποτα», αναφέρει ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Αθηνών.
H ταυτότητα της νόσου
Πρόκειται για οξεία νόσο του αναπνευστικού που οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια του γένους Λεγεωνέλλα. Ανάμεσα στα περιβάλλοντα που αναπαράγονται είναι οι ψυκτικοί πύργοι, οι υγραντήρες και τα συστήματα κλιματισμού. Το όνομά τους το πήραν από την πρώτη επιδημία, το 1976 σε ένα ξενοδοχείο στη Φιλαδέλφια των ΗΠΑ, όπου συνεδρίαζε η Λεγεώνα της Αμερικής.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ -ΕΘΝΟΣ