Αυστηρά πλαφόν σε όλες τις κατηγορίες διαγνωστικών εξετάσεων βάζει το υπουργείο Υγείας, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό σε δαπάνες και ασφαλισμένους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται ξεχωριστοί κλειστοί προϋπολογισμοί και όρια για όλες τις εξετάσεις και θα επιμερίζονται σε κατηγορίες τα 350 εκατ. ευρώ που προβλέπονται τη φετινή χρονιά για τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Ειδικότερα, οι εργαστηριακές εξετάσεις αρχικά θα χωριστούν σε δύο μεγάλες υποκατηγορίες: στις εξετάσεις βιολογικών υλικών (αιματολογικές), για τις οποίες θα προβλέπεται το 60% του συνολικού κονδυλίου, δηλαδή ετησίως 210 εκατ. ευρώ, και στις απεικονιστικές που θα απορροφήσουν το υπόλοιπο 40%, περίπου 140 εκατ. ευρώ.
Για τη δεύτερη ομάδα, ο “επιμερισμός” των κονδυλίων θα είναι ακόμη πιο εξονυχιστικός. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα τεθούν ξεχωριστά χρηματικά όρια για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, για υπερηχογραφήματα (απλά και triplex), για απλές ακτινογραφίες, μετρήσεις οστικής πυκνότητας, εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής, ιατρικές πράξεις (όπως για παράδειγμα οι γαστροσκοπήσεις), για ραδιοφάρμακα και για PET SCAN (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων για τη διάγνωση και τη σταδιοποίηση του καρκίνου). Σκοπός του υπουργείου Υγείας είναι να μπορέσει ο ΕΟΠΥΥ να παρακολουθεί σε ποια είδη διαγνωστικών εξετάσεων καταγράφεται εκτροχιασμός της δαπάνης, ο οποίος στη συνέχεια θα καλύπτεται από τις επιχειρήσεις υπό τη μορφή αναγκαστικών επιστροφών (claw back).
Στελέχη από την αγορά των διαγνωστικών βλέπουν πίσω από αυτές τις αποφάσεις την αδυναμία του υπουργείου Υγείας να ελέγξει τις υπερβάσεις που σημειώνονται κάθε μήνα στον προϋπολογισμό των εξετάσεων. Από το υπουργείο Υγείας λένε πως στόχος είναι να μπει φρένο σε φαινόμενα προκλητής ζήτησης και υπερσυνταγογράφησης, που σε μεγάλο ποσοστό επιβαρύνουν τα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ. Από την άλλη πλευρά βέβαια κανείς δεν αποκλείει από τα απανωτά πλαφόν να επηρεαστούν ξανά οι ασφαλισμένοι και η πρόσβασή τους στον ιδιωτικό τομέα.
Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως τη χρονιά που πέρασε, παρά τις σαρωτικές μειώσεις που έγιναν στις τιμές αποζημίωσης των εξετάσεων (πέρσι τον Ιανουάριο οι τιμές των 51 διαγνωστικών εξετάσεων με τη μεγαλύτερη δαπάνη μειώθηκαν μεσοσταθμικά σε ποσοστό 43%, ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές κατά 9%), το 2016 έκλεισε με υπέρβαση άνω των 70 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις, όπως αναφέρουν, θα κληθούν να επιστρέψουν το 45% του τζίρου τους στον ΕΟΠΥΥ για να καλύψουν την τρύπα στον προϋπολογισμό (πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat έδειξε άλλωστε ότι τα τελευταία 3 χρόνια τα έσοδα του κλάδου εμφανίζουν καθοδική πορεία, καθώς η επιβολή των οριζόντιων μέτρων του rebate και του claw back υποχρέωσε πολλές μονάδες να επιστρέψουν περίπου το 35%-50% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους).
Την ίδια στιγμή, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων προσέφυγε στο ΣτΕ για τις 86 νέες εξετάσεις που το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, ζητώντας ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης, καθώς δεν έχει προβλεφθεί ανάλογη αύξηση στον κωδικό των διαγνωστικών. Μεταξύ των εξετάσεων που πλέον θα αποζημιώνονται είναι η ψηφιακή μαστογραφία, το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και Β’ επιπέδου, ο προγεννητικός γονιδιακός έλεγχος για κυστική ίνωση, η αξονική στεφανιογραφία, PCR για γρίπη Α/Η1Ν1, αλλά με το ίδιο κλειστό κονδύλι για τις επιχειρήσεις. Φορείς της αγοράς εκτιμούν πως μετά την αύξηση των εξετάσεων που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, η δαπάνη θα εκτοξευτεί τουλάχιστον κατά 30 εκατ. επιπλέον και αυτό στην καλύτερη περίπτωση, εφόσον δεν υπάρξει πάλι προκλητή ζήτηση.
Βασιλική Κουρλιμπίνη-capital.gr