Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου
Τελικά μόνο οι ξενοδόχοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον από τη Ρόδο για υπαγωγή στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο με σκοπό τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών τους κινήσεων. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν υποβληθεί ξεχωρίζει η κατασκευή δύο καινούργιων ξενοδοχείων στη Νότια Ρόδο, καθώς και η ανακαίνιση του πιο ιστορικού ξενοδοχείου της περιοχής Ιξιάς. Στα σημεία, που είναι άξια αναφοράς επί της διαδικασίας των τελευταίων μηνών, ξεχωρίζει ο προσανατολισμός που έδειξαν ορισμένοι επενδυτές, να αναθέσουν τους φακέλους τους για διεκπεραίωση σε κεντρικά γραφεία των Αθηνών, παρακάμπτοντας τους τοπικούς συμβούλους. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους επενδυτές λήγει την προσεχή Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017 και δεν προβλέπεται να δοθεί άλλη παράταση.
Πιο συγκεκριμένα, η παρακολούθηση όλων όσων αφορούν στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο δίνει ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ολόκληρη η οικονομία. Η εικόνα αυτή συνοψίζεται στις εξής τρεις παραμέτρους:
Α) Στην υπαναχώρηση αρκετών επιχειρηματιών από τη θέλησή τους να επενδύσουν, διότι δεν μπόρεσαν να καλύψουν την ίδια συμμετοχή.
Β) Στην αύξηση της απόστασης που χωρίζει τους μεγάλους επενδυτές από τους μικρούς επιχειρηματίες. Εκείνοι που είχαν τη δυνατότητα, έκαναν προτάσεις και θα μπορέσουν να βελτιώσουν τη θέση τους, οι υπόλοιποι θα δυσκολευτούν ακόμα περισσότερο στο σκληρό ανταγωνισμό.
Γ) Η ξενοδοχία εξακολουθεί να είναι ο βασικός πυλώνας υλοποίησης ιδιωτικών έργων στο νησί.
Η εικόνα από τα κεντρικά τοπικά γραφεία
συμβούλων
Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ η «δημοκρατική» συνομίλησε με τους κ.κ. Μανώλη Περίδη, Χάρη Λουκαρά και Κομνηνό Δράκο, που σήμερα στη Ρόδο διατηρούν τα πιο μεγάλα γραφεία επιχειρηματικών συμβούλων. Οι τρεις σύμβουλοι επιβεβαίωσαν ότι «από τη Ρόδο αιτήσεις για υπαγωγή στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο, υπεβλήθηκαν μόνο από ξενοδόχους. Η πλειονότητα των ξενοδόχων αυτών διατηρούν μεγάλες μονάδες και αυτές είχαν στο πρόγραμμα να τις ανακαινίσουν. Ο Αναπτυξιακός Νόμος είναι απλώς ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιήσουν για κάτι που ούτως ή άλλως επρόκειτο να υλοποιήσουν».
Ο κ. Χάρης Λουκαράς μιλώντας προς τη «δημοκρατική» εξέφρασε την άποψη ότι «η βασική αιτία αποστροφής των επιχειρηματιών από τον Αναπτυξιακό ήταν η αδυναμία κάλυψης της ίδιας συμμετοχής».
Από τη δική του πλευρά ο κ. Μανώλης Περίδης ξεκαθάρισε πως «εξίσου βασικός παράγοντας ήταν το χαμηλό ποσοστό της επιδότησης. Μπορεί να γίνεται λόγος για 40%, όμως αυτό θεμελιώνεται με φοροαπαλλαγές και όχι σε ολόκληρο το ποσό της επένδυσης».
Ο κ. Κομνηνός Δράκος εξειδικεύοντας περισσότερο τη διαδικασία καταβολής της επιδότησης αποκάλυψε ότι «είναι αποτρεπτικό το γεγονός της 10ετίας, που τίθεται ως μάξιμουμ βάθος χρόνου απορρόφησης των φοροαπαλλαγών και των λοιπών ενισχύσεων».
Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε επιχείρηση έχει ετήσιες αποσβέσεις σε ποσοστό περίπου 10% (απώλειες αξιών λόγω χρήσης και παλαιότητας). Αυτό σημαίνει ότι σε 10 χρόνια από σήμερα ένα μεγάλο (αν όχι ολόκληρο) ποσοστό της επένδυσης θα έχει χάσει την αξία του. Η παράμετρος αυτή λειτουργεί αποτρεπτικά για όλους τους μικρούς επιχειρηματίες, ενώ αντίθετα διευκολύνει ουσιαστικά τους μεγάλους.
Νέα ξενοδοχεία
και ανακαινίσεις
Στα «high lights» των προτάσεων που έχουν ήδη υποβληθεί για ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο προβλέπεται η κατασκευή δύο νέων ξενοδοχειακών μονάδων από τους κ.κ. Κ. Μηνέττο και Ν. Νικολαΐδη στην περιοχή της Νότιας Ρόδου και η εκκίνηση ανακαίνισης του ιστορικού ξενοδοχείου Rodos Palace. Αίτηση υπαγωγής στον Αναπτυξιακό Νόμο υπεβλήθη επίσης από τον κ. Α. Σουλούνια για τη μεγάλη επένδυση που ήδη υλοποιείται στο ξενοδοχείο Κολοσσός (όχι για ολόκληρο το έργο). Από μόνες τους αυτές οι επενδύσεις υπερβαίνουν σε προϋπολογισμό τα 60 εκ. ευρώ.
Ειδικότερα, οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες θα κατασκευαστούν σε Κιοτάρι και Γεννάδι, αντίστοιχα. Η πρώτη θα γίνει από τον όμιλο Νικολαΐδη – TUI και προβλέπει την κατασκευή μονάδας 5 αστέρων «Atlantica Dreams», που θα αναπτυχθεί σε κατοικίες των δύο ορόφων. Το δεύτερο ξενοδοχείο θα είναι αντίστοιχης μορφής, θα κατασκευαστεί στην περιοχή Γενναδίου και θα βρίσκεται στην ιδιοκτησία του κ. Κ. Μηνέττου. Οι δύο μονάδες θα έχουν συνολική δυναμικότητα που θα υπερβαίνει τις 1.100 κλίνες.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην απόφαση της οικογενείας Καμπουράκη να προχωρήσει σε ανακαίνιση των κεντρικών μονάδων του Rodos Palace. Το «εικοσαόροφο» θα ανακαινιστεί για να καλύψει τις σύγχρονες απαιτήσεις των πελατών πολυτελείας που συνήθως φιλοξενεί.
Σε ό,τι αφορά το ξενοδοχείο «Κολοσσός» ιδιοκτησίας Αρη Σουλούνια, οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και αφορούν ένα τεράστιο πλάνο επένδυσης και πλήρους ανακαίνισης του ιστορικού ξενοδοχείου. Η υπαγωγή στον Αναπτυξιακό Νόμο δεν αφορά ολόκληρο το έργο, καθώς δεν χρηματοδοτούνται έργα που ήδη έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται. Ωστόσο, είναι τόσο μεγάλη η επένδυση, που ορισμένα από τα επί μέρους της έργα μπορούν να υποστηριχθούν ως αυτόνομα.
Γενικά, μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου θα ανοίξουν αρκετά έργα ανακαινίσεων σε ξενοδοχειακές μονάδες και θα δώσουν δουλειά σε πρόσωπα του οικοδομικού κλάδου. Η εκκίνηση των έργων αυτών δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από την τρέχουσα τουριστική περίοδο, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι βέβαιο. Το τι μπορεί να σκέπτεται για την επιχείρησή του ο κάθε ξενοδόχος είναι ανεξάρτητο από τη γενική επικρατούσα τάση που θέλει τα έργα να ξεκινούν πάντα με τη λήξη της θερινής σαιζόν.
Οι Ροδίτες επέλεξαν
Αθηναίους
Στοιχείο που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι το γεγονός ότι ορισμένοι, μεγάλοι, Ροδίτες επιχειρηματίες επέλεξαν συμβούλους από την Αθήνα για την εκπόνηση του επενδυτικού τους φακέλου. Αν και τα τοπικά γραφεία συμβούλων επιχειρήσεων διαχρονικά έχουν αποδείξει ότι μπορούν να διαχειριστούν με επιτυχία μεγάλα έργα, εν τούτοις φαίνεται ότι κυριάρχησε η άποψη που θέλει το «φαίνεσθαι» να είναι πιο σημαντικό από το «είναι».
Συγκεκριμένα, Ροδίτες επενδυτές επέλεξαν ως συμβούλους εκείνους που φάνηκαν να φωτογραφίζονται παρέα με υπουργούς της Κυβέρνησης στις τουριστικές εκθέσεις. Το στοιχείο αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα, ούτε και μπορεί να στοιχειοθετήσει διαπλοκή, όμως είναι εξαιρετικά προκλητικό για την ελεύθερη οικονομία. Όταν τα ίδια τα στελέχη της Κυβέρνησης στέκονται πλάι – πλάι με εκείνους που υποτίθεται πρέπει να έχουν υπό τον έλεγχό τους, τότε σημαίνει ότι η αξιοκρατία λειτουργεί με όρους μάρκετινγκ κι όχι ικανοτήτων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα επενδυτικά πλάνα με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 3 εκ. ευρώ αξιολογούνται απευθείας από το Υπουργείο Ανάπτυξης (κι όχι από τα περιφερειακά όργανα), γεγονός που δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα (και χρεώνεται αναλόγως) σε εκείνους που διαχρονικά βρίσκονταν και βρίσκονται κοντά στην εξουσία (απ’ όποια πτέρυγα της Βουλής κι αν προέρχεται). Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ένα τοπικό γραφείο συμβούλων στερείται ικανότητας να διαχειριστεί μεγάλα έργα.
Η ξεχωριστή αναφορά στην απόφαση των ντόπιων ξενοδόχων γίνεται για να δειχθεί ότι ξεκάθαρα πια η αγορά της Ρόδου περνάει σταδιακά υπό τον έλεγχο εταιρειών, που βρίσκονται μακριά από το νησί. Το εμπόριο, οι κατασκευές (τα μεγάλα έργα ανατίθενται στο κέντρο), η μεταποίηση και τώρα η παροχή των υπηρεσιών φεύγουν από την τοπική διαχείριση και αυτό στα σίγουρα θα έχει επιπτώσεις.
Η διαδικασία
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιότητας για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο είναι η 23η Ιανουαρίου 2017. Από κει και πέρα υπάρχει περιθώριο επτά ημερών για να κατατεθεί ο πλήρης φάκελος υποψηφιότητας του έργου.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τα στελέχη της Κυβέρνησης, η διαδικασία της αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί σε περίπου τρεις μήνες. Βέβαια, η εμπειρία έχει δείξει ότι στα σίγουρα θα υπάρξουν καθυστερήσεις, είτε λόγω του πιθανού όγκου των υποβληθεισών προτάσεων, είτε λόγω πιθανών ενστάσεων.
Οσοι καταθέσουν πρόταση και πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου, αποκτούν το δικαίωμα άμεσης εκκίνησης του έργου. Αν τελικώς εγκριθεί η υπαγωγή τους στον Αναπτυξιακό (έστω κι αν αυτό γίνει μετά από έξι μήνες) τότε θα επιδοτηθούν και για τις εργασίες που ήδη ολοκλήρωσαν στο χρόνο που μεσολάβησε μεταξύ της υποβολής του φακέλου και της οριστικής έγκρισης.
Πρόσκαιρη εικόνα
ανάπτυξης
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο «πας εις» έχει δυνατότητα υποβολής πρότασης στον Αναπτυξιακό Νόμο. Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό προτάσεων επενδύσεων, που με τη σειρά του θα δώσει πρόσκαιρα μια εικόνα ανάπτυξης του ελληνικού επιχειρείν. Ισως τα στελέχη της Κυβέρνησης να θελήσουν να στήσουν γλέντια και χαρές γύρω από τα εκατομμύρια που φαινομενικά θα πέσουν στην αγορά. Ωστόσο, η πραγματική εικόνα του επιχειρείν θα δοθεί όταν έρθει η στιγμή που θα πρέπει να υλοποιηθούν τα έργα αυτά και ο πας εις θα κληθεί να δείξει ότι έχει τα λεφτά της ίδιας συμμετοχής.