Συνέντευξη στον
Δημ. Γκαρτζώνη
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η δημοφιλέστερη Ελληνίδα σεφ, σε μία αποκλειστική συνέντευξη στη “δημοκρατική” μιλά για το ρόλο της Πρέσβειρας που ανέλαβε κατά τη διαδικασία διεκδίκησης του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το έτος 2019 και τονίζει ότι αυτή η διάκριση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι ένα τεράστιο όπλο στα χέρια των Ελλήνων. Η ίδια, γέννημα θρέμμα της Πάρου, δηλώνει υπερήφανη που είναι νησιώτισσα σημειώνοντας ότι η σοφία της Αιγιακής κουζίνας είναι η κινητήριος δύναμή της, καθώς όλες οι συνταγές κρύβουν μέσα τους ζωή!
• Κυρία Μπαρμπαρίγου ως πρέσβειρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατά τη διαδικασία διεκδίκησης του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης το έτος 2019, συμβάλατε και εσείς στην επιτυχή έκβαση αυτής της προσπάθειας. Πόσο σημαντική είναι αυτή η εμπειρία και η διάκριση για εσάς;
Πρώτα και πάνω από όλα είμαι περήφανη που είμαι νησιώτισσα και πάντα αναζητώ τον τρόπο για να μοιράζομαι αυτό το συναίσθημά μου με όσο περισσότερο κόσμο μπορώ. Η πρόταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για να είμαι εγώ η Πρέσβειρα της διεκδίκησης αυτού του σημαντικού, για όλους τους Έλληνες και όχι μόνο τους νησιώτες, τίτλου, ισχυροποίησε αυτό που πάντα πίστευα: όταν δουλεύουμε όλοι μαζί, με όραμα και κοινό στόχο κάτω από την ομπρέλα ενός φορέα που σοβαρολογεί σε όσα λέει και δεν εξαγγέλει μόνο, κατακτάμε την κορυφή!
• Πώς ήταν η συνεργασία σας με την ομάδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που διεκδίκησε τον τίτλο και ποιος ο ρόλος σας στο εξής;
Οι άνθρωποι που αποτελούν την ομάδα αυτής της προσπάθειας είναι καταρτισμένοι, καλλιεργημένοι, δεν μένουν σε παλιές μεθόδους αλλά αναζητούν το καινούριο που μπορεί να αγγίξει την πλειοψηφία, προετοιμάζονται, αγωνίζονται με καθαρά μέσα και στο κέντρο όλων έχουν την πρόοδο του τόπου. Είναι υπέροχο να μοιράζεσαι εμπειρίες με μία ομάδα ανθρώπων που ο τελικός στόχος των πράξεών τους είναι το γενικό καλό. Αγαπώ και πιστεύω στην οικογένεια και αυτή η ομάδα δούλεψε ως οικογένεια. Κι όπως κάθε οικογένεια έχει την κεφαλή της, έτσι συμβαίνει κι εδώ: ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο Γιώργος Χατζημάρκος, ενέπνευσε, αγκάλιασε, ανέδειξε τις δυνατότητες του καθενός από την ομάδα, άκουσε τις ανάγκες του τόπου και ρίχτηκε στη μάχη για να γίνει η δική μας οικογένεια η καλύτερη και να το αναγνωρίσουν όλοι!
Ο δικός μου ρόλος, που στην πορεία μέχρι την επιτυχία μοιάζει να είναι το υλικό που «δένει» τη συνταγή, είναι υπέροχος. Η ανάδειξη των Αιγιακών προϊόντων, της Αιγιακής κουζίνας, της Αιγιακής διατροφής, της σοφίας των νησιών μας στην καθημερινότητα και η προβολή όλων αυτών σε διεθνές επίπεδο έρχονται στα χέρια μου, και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, φιλοδοξούμε να φτιάξουμε το υλικό για τις «ενέσεις» που χρειάζονται για αυτή την περίφημη ανάπτυξη που όλοι αναζητούμε και έχουμε ανάγκη.
• Πενήντα διαφορετικά νησιά, με πενήντα διαφορετικές πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και παραδόσεις, αποτελούν τον συνδυασμό της γαστρονομικής κουλτούρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Πιστεύετε ότι με τη διάκριση αυτή θα αναδειχθεί ο πλούτος της γαστρονομικής παράδοσης των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου; Παράλληλα μπορεί η γαστρονομία να αποτελέσει όχημα εξωστρέφειας και να συνδεθεί με τον τουρισμό και τον πολιτισμό;
Πενήντα διαφορετικά και ισάξια οχήματα που μπορούν να φτάσουν σε όλο τον κόσμο, γεμάτα με τον πλούτο των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Αυτή η διάκριση είναι ένα τεράστιο όπλο στα χέρια των Ελλήνων. Και, ναι, αυτή η διάκριση μπορεί να ταξιδέψει τον πλούτο μας, που είναι πραγματικός και δεν μπορεί κανένας να μας τον στερήσει, σε όλο τον κόσμο. Η γαστρονομία χρησιμοποιείται ως όπλο από χώρες αναπτυγμένες για να δουν τα ταμεία να γεμίζουν, να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, να δένει τους επισκέπτες με τον τόπο γιατί μέσα από το φαγητό και τα προϊόντα οι άνθρωποι φορτίζονται θετικά, όταν αυτά βέβαια έχουν την ποιότητα και τη μοναδικότητα που χαρακτηρίζει και τα νησιά μας. Στο πέρασμα των αιώνων μπορούμε να παρατηρήσουμε το άρρηκτο δέσιμο της γαστρονομίας με τον πολιτισμό, όπως και το ότι η γαστρονομία έχει την ικανότητα να προχωράει πολλά βήματα μπροστά και να μετατρέπεται σε έργο Τέχνης και σφραγίδα εποχής.
• Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι αναζητούν οι ξένοι επισκέπτες των νησιών μας και σε γαστρονομικό επίπεδο;
Το αυθεντικό, το ανεπιτήδευτο και την εμπειρία να ζήσουν τη δημιουργία όλων όσων γεύονται από τους πραγματικούς δημιουργούς. Οι τουρίστες λατρεύουν να βλέπουν την πρώτη ύλη στην αρχική της μορφή και τον τρόπο που χρησιμοποιείται για να κάνουν οι δημιουργοί τα νόστιμα θαύματά τους. Το φαγητό γεμίζει και την ψυχή και όταν γίνεται με συστατικά τη σοφία, τη γνώση και την αλήθεια των ανθρώπων είναι αήττητο!
• Κατάγεστε από το πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί της Πάρου. Είστε μία πετυχημένη σεφ, και σε όλη σας την πορεία προβάλλετε την κουζίνα του τόπου σας. Πόσο καλά γνωρίζετε την κουζίνα της Δωδεκανήσου, ποιες συνταγές ξεχωρίζετε;
Η κουζίνα αυτή με έθρεψε, με μεγάλωσε, με γαλούχησε, με γέμισε εικόνες, μυρωδιές, μου δημιούργησε μνήμες που έφτιαξαν τον χαρακτήρα μου και μαλακώνουν τη ψυχή μου όταν δυσκολεύομαι. Αυτή την κουζίνα την κουβαλάω μέσα μου και με εμπνέει καθημερινά. Αυτή η κουζίνα μου έμαθε τι σημαίνει προσφορά και σεβασμός στη ζωή. Οι γενιές της οικογένειάς μου παραμένουν ζωντανές μέσα από αυτή την κουζίνα και με κρατούν σταθερά δεμένη με αξίες και ιδανικά.
Τα όσπρια του κάθε νησιού, ο τρόπος μαγειρέματος των λαχανικών της εποχής, ακόμα και για τα άγρια σπαράγγια που τα βρίσκουμε λίγες μέρες το χρόνο, είναι ανάμεσα σε αυτά που δεν μπορώ να μην αναφέρω. Μπορείτε να αντιληφθείτε ότι με τα υλικά που έχουν τα νησιά, που δεν είναι τεράστιος ο αριθμός τους, οι νοικοκυρές δημιουργούν μία τεράστια «βιβλιοθήκη» συνταγών, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές; Αυτό που είναι κινητήριος δύναμη της Αιγιακής κουζίνας είναι η σοφία της. Όλες οι συνταγές είναι ξεχωριστές, γιατί κρύβουν μέσα τους ζωή.
• Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ήδη κατοχυρώσει 11 από τα 108 προϊόντα ΠΟΠ πανελλαδικά, ενώ διαθέτει το 1/4 των αυτόφυτων βοτάνων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Αν σας ρωτούσα να επιλέξετε πέντε μόνο τοπικά προϊόντα από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ποια θα ήταν αυτά, με ιδιαίτερη σημασία του κάθε τόπου;
Όλα τα προϊόντα έχουν την ίδια αξία, το ίδιο μέγεθος στα μάτια και την κουζίνα μου. Όλα έχουν ιδιαίτερη σημασία και χρήση. Όλα τα προϊόντα είναι μοναδικά και αξιοποιήσιμα στο έπακρο, ικανά να κάνουν τα νησιά μας να κατακτήσουν την κορυφή. Ό,τι βγάζει η γη μας, ό,τι παράγεται από τους ανθρώπους, είναι μοναδικό και δεν μπαίνει σε λίστες, ούτε συγκρίνεται με κάποιο άλλο.
• Κλείνοντας, κυρία Μπαρμπαρίγου, θα ήθελα να μου απαντήσετε αν πιστεύετε ότι στην εποχή μας παραμένουμε πιστοί στις γαστρονομικές μας παραδόσεις, στις συνταγές και γεύσεις που έχουμε μάθει από παιδιά ή αν τείνουμε να υιοθετούμε ξενόφερτες συνήθειες. Πώς μπορούμε στην εποχή της ταχύτητας και της τεχνολογίας να μη χάσουμε επαφή με τις παραδοσιακές γαστρονομικές μας συνήθειες;
Στον τομέα της γαστρονομίας δημιουργούνται σε παγκόσμιο επίπεδο διάφορες μόδες. Οι μόδες δημιουργούνται για να υπάρχει κατανάλωση και να πιστέψουν οι άνθρωποι ότι κάτι καινούριο δημιουργήθηκε για αυτούς. Κοιτάξτε λοιπόν, τι συμβαίνει: την ώρα που οι μόδες τελειώνουν, όλοι τρέχουν στην καρδιά, την παράδοση. Όλοι θέλουν να γευτούν το αυθεντικό, το απείραχτο. Δείτε τι γίνεται τα τελευταία χρόνια με το λεγόμενο slow cooking, το αργό μαγείρεμα, που το χρησιμοποιούν για να δείξουν σε παγκόσμιο επίπεδο ότι το φαγητό τους, τους νοιάζει και δίνουν στον κόσμο το καλύτερο. Το αργό μαγείρεμα είναι αυτό που έκαναν οι προγιαγιάδες μας, οι γιαγιάδες και οι μητέρες μας. Είναι αυτό που έχει περάσει σε εμάς και αυτό κάνουμε τις μέρες που παίρνουμε ανάσα από τη σκληρή καθημερινότητα. Το φαγητό στα ελληνικά σπίτια είναι πάντα ασύγκριτο όταν το αποκαλούμε «λουκούμι». Και το «λουκούμι» γίνεται με το νοιάξιμο για αυτό που μαγειρεύεις και με τον τρόπο που το μαγειρεύεις, έχοντας πάντα την επαφή με την παράδοση. Κι εμείς , εδώ στην Ελλάδα, πρέπει να μαθαίνουμε στις νέες γενιές ότι η παράδοση είναι αρωγός και όχι δεσμοφύλακας.