Επικυρώθηκε η δέσμευση για την εκπόνηση αναπτυξιακού και κοινωνικού προγράμματος προς όφελος των νησιών που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από το προσφυγικό
Χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών που φιλοξενούν hot spot, αλλά με επικύρωση της δέσμευσης για την εκπόνηση ενός αναπτυξιακού και κοινωνικού προγράμματος προς όφελός τους, ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δημάρχους της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, οι δήμαρχοι εξέθεσαν στον πρωθυπουργό τα ζητήματα «έτσι όπως τα βιώνουν οι τοπικές κοινωνίες»: «Το αίτημα της αποσυμφόρησης των νησιών, είναι το υπ’ αριθμό ένα» ανέφερε ο κ. Βουρνούς στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση. «Ο υπερπληθωρισμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, κάνει την καθημερινότητα όλων των ανθρώπων και των νησιών εξαιρετικά δυσχερή, δίνοντας και λαβές για κοινωνικά ζητήματα τα οποία εγείρονται σταδιακά» συμπλήρωσε. Για την αποσυμφόρηση, όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος Χίου, δεν υπήρξε συγκεκριμένη απόκριση εκ μέρους του πρωθυπουργού, ο οποίος θα έχει και αύριο σύσκεψη με συναρμόδιους υπουργούς, όπου θα γίνει και μία προσπάθεια εύρεσης λύσης προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, ο κ. Βουρνούς χαρακτήρισε «ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές» την απευθείας συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καθώς ο τελευταίος «μπόρεσε να αποκτήσει μία πρώτη εικόνα γι’ αυτά τα ζητήματα».
Ερωτηθείς εάν έχει υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών σε σχέση με την περσινή συνάντηση των δημάρχων με τον Αλ. Τσίπρα, ο δήμαρχος Χίου αναγνώρισε πως «η περσινή συνάντηση ήταν πριν την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, πριν τις 20 Μαρτίου 2016, οπότε τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Για την Χίο, μέχρι τις 20 Μαρτίου τα πράγματα πήγαιναν με κάποιο καλό τρόπο – από εκεί και μετά τα πράγματα ανετράπησαν, οπότε είναι άλλες συνθήκες, άλλη συζήτηση η οποία γίνεται αυτή τη στιγμή». Εκείνο που έκρινε απαραίτητο ο κ. Βουρνούς, είναι μια «σταθερή αντιμετώπιση των θεμάτων: η ενίσχυση των υπηρεσιών είναι πολύ βασικό ζήτημα, καθώς και η ενίσχυση της ασφάλειας, δηλαδή της αστυνομίας στα νησιά» ανέφερε σχετικά.
«Δόθηκε σήμερα ικανός χρόνος, ούτως ώστε να αναλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Β. Αιγαίου σε σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα και το προσφυγικό πρόβλημα» δήλωσε από πλευράς του ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος. «Στο χρόνο αυτό αναδείχθηκε η αναγκαιότητα ενίσχυσης και επιτάχυνσης των υπηρεσιών ασύλου, καθώς επίσης και της στελέχωσης των υπηρεσιών της αστυνομίας, του λιμενικού και όλων των αρμόδιων φορέων. Οπωσδήποτε πρέπει να έχουμε διεκπεραιωμένα χιλιάδες αιτήματα για να γίνει πραγματικότητα και η άμεση αποσυμφόρηση» αναγνώρισε. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, κατά τον δήμαρχο Σάμου, το αίτημα της αποσυμφόρησης των πέντε νησιών, μπορεί να απαντηθεί υπό την προϋπόθεση της στήριξης του αιτήματος εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, και των διευκρινίσεων που έχουν δοθεί στην Σύνοδο Κορυφής.Ο κ. Αγγελόπουλος έθεσε επίσης και την αναγκαιότητα της συγκρότησης ενός μεγάλου αναπτυξιακού και κοινωνικού προγράμματος για τα πέντε νησιά που σηκώνουν το βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Όπως ανέφερε ο ίδιος μετά την συνάντηση, «συγκεντροποιείται η προσπάθεια για το αναπτυξιακό σχέδιο για τα νησιά, με διαφορετική εξειδίκευση ανά νησί, και με προτεραιότητες που πρέπει να υπάρχουν – και όλο αυτό έχει δρομολογηθεί από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Χαρίτση».
«Η κυβέρνηση έχει τη διάθεση να προχωρήσει με γρήγορες κινήσεις προς την κατεύθυνση του προγράμματος» διαπίστωσε και ο δήμαρχος Χίου.Ερωτηθείς για το αν κατά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός τους έθεσε ζήτημα δημιουργίας και νέων hot spot στα πέντε νησιά, ο δήμαρχος Σάμου απάντησε πως «δεν ετέθη θέμα για άλλους χώρους, ούτε ακούσαμε κάτι για άλλους χώρους αυτή την στιγμή, και δεν νομίζω ότι τα νησιά σήμερα με την κατάσταση που υπάρχει, και με τον μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων ανθρώπων, μπορούν να συζητούν για άλλους χώρους. Για παρεμβάσεις, για διευθετήσεις, για προτεραιότητες που έχουν τεθεί, και για κάλυψη των ανθρώπων που είναι σε πραγματική ανάγκη – γιατί το ανθρωπιστικό κριτήριο είναι μείζον και σημαντικό – οπωσδήποτε ναι» κατέληξε ο κ. Αγγελόπουλος.
Οι επαφές των πέντε δημάρχων στην Αθήνα συνεχίζονται, με συναντήσεις τους με εκπροσώπους κομμάτων, ενώ για την τουριστική τους προβολή, το πρωί της Τετάρτης υπάρχει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής. «Δεν είναι μια ιστορία που σταματάει εδώ, η χώρα δεν πρέπει πλέον να διασύρεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελόπουλος.
ΑΠΕ – ΜΠΕ