Η εμπόλεμη κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει τρεις εβδομάδες για να σπάσει το αδιέξοδο στις ολοένα και πιο δύσκολες συνομιλίες με τους πιστωτές διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να επανέλθει με ανανεωμένο σθένος η κρίση χρέους στη χώρα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική Guardian.
Αντιμέτωπος με το δίλημμα να συμφωνήσει σε επιπλέον μέτρα λιτότητας ή να καλέσει νέες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας ζύγιζε τις επιλογές του το σαββατοκύριακο. Οι φόβοι για περαιτέρω αβεβαιότητα στο πιο αδύναμο μέλος της Ευρώπης αυξήθηκαν καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε πως το χρέος στην Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί «εκρηκτικό» μέχρι το 2030.
«Είναι ζωτικής σημασίας να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση» δήλωσε ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής δικαίου και οικονομίας στο πανεπιστήμιο των Αθηνών, σημειώνοντας πως μια απόκλιση από τις εκλογές στην Ευρώπη θα κάνει χειρότερη την ήδη δυσάρεστη θέση της Ελλάδας.
«Εάν οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν καταλήξουν κάπου στις 20 Φεβρουαρίου (στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης» μπορεί και να δούμε μία δυνητικά καταστροφική πολιτική αναταραχή, η οποία μπορεί να επαναφέρει το σενάριο του Grexit».
Βασική διαφωνία είναι το διαρκές επιχείρημα των δανειστών για την ικανότητα της Αθήνας να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Χωρίς την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων καθώς και φορολογικές αυξήσεις, το ΔΝΤ δεν πιστεύει πως μπορεί να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Σε συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη, η Αθήνα βρέθηκε μόνη της χωρίς την συνήθη υποστηρικτική Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει η εφημερίδα.
Με 10,5 δις. ευρώ στην αποπληρωμή του χρέους αυτό το καλοκαίρι, μια επανάληψη στην κρίση χρέους μπορεί να έρθει στην επιφάνεια αν δεν γίνουν οι εκταμιεύσεις.
Είτε έτσι, είτε αλλιώς το οικονομικό μέλλον στην Ελλάδα μοιάζει ζοφερό, σημειώνει η Guardian. Σε μια καταστροφική εκτίμηση που μπορεί κάλλιστα να κυριαρχήσει στην πορεία των γεγονότων, το ΔΝΤ προειδοποίησε πως ακόμη κι αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις με θρησκευτική ευλάβεια, το φορτίο του χρέους της Αθήνας είναι καταδικασμένο να γίνει «εκρηκτικό». |
«Οι κίνδυνοι είναι πολύ σημαντικοί» δήλωσε ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, η Ευρώπη μπορεί να παγώσει τις συζητήσεις μέχρι τον Μάιο, οπότε θα είναι πολύ αργά».