Αντιμέτωπες με βαριά χρηματικά πρόστιμα θα είναι από σήμερα 1η Φεβρουαρίου, όσες εμπορικές επιχειρήσεις δεν έχουν αναρτήσει πινακίδες που να ενημερώνουν τους καταναλωτές για το αν αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές ή αν δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα.
Και οι δύο κατηγορίες υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν αναρτημένες πινακίδες στις εισόδους και στα ταμεία των καταστημάτων τους, όπου θα αναγράφεται: Για τις πρώτες επιχειρήσεις ότι δέχονται πληρωμές με κάρτες, καθώς και ποια συστήματα πληρωμών χρησιμοποιούν (π.χ. VISA, MASTERCARD κ.λπ.), και για τις δεύτερες ότι δεν δέχονται κάρτες.
Στο μεταξύ, όπως όλα δείχνουν, γύρω στον Μάρτιο αναμένεται να εκδοθεί και η περιβόητη κοινή υπουργική απόφαση σχετικά με το ποιες επιχειρήσεις υποχρεωτικά θα πρέπει να αποδέχονται πληρωμές με κάρτες, καθώς ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ο γενικός γραμματέας του ΕΒΕΔ κ. Νίκος Παπασταματίου μιλώντας στην «δ», δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την υποχρεωτική χρήση των pos αφού μια σειρά από προβλήματα που θα ανακύψουν, παραμένουν άλυτα.
Όπως λεει, η υποχρεωτική χρήση των pos όχι μόνο δεν θα διευκολύνει τις μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις αλλά θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα, αφού δεν έχει θεσπιστεί ακόμα ο ακατάσχετος λογαριασμός, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή, όσοι έχουν οφειλές, να χάσουν τα χρήματά τους από πιθανές κατασχέσεις.
«Από το μέτρο αυτό δεν κινδυνεύουν οι εισπράξεις των μεγάλων εταιρειών, που έχουν βρει τρόπους να προστατέψουν τα χρήματά τους αλλά οι μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις, που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Στον καιρό της οικονομικής κρίσης, είναι αδύνατον να μην υπάρχουν οφειλές είτε στο δημόσιο είτε στα ασφαλιστικά ταμεία είτε ακόμα και σε ιδιώτες. Τα κατασχετήρια εκδίδονται καθημερινά κατά εκατοντάδες, πώς λοιπόν θα χρησιμοποιήσει το pos μια επιχείρηση από την στιγμή που κινδυνεύουν με κατάσχεση τα χρήματα από τον λογαριασμό της τράπεζας; Να φανεί συνεπής ο πρωθυπουργός και να υλοποιήσει την δέσμευσή του για την θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού. Διαφορετικά, η χρήση των pos δεν θα βρει ανταπόκριση», λέει ο κ. Παπασταματίου.
Επιπλέον, επαναφέρει το ζήτημα που αφορά στο υψηλό κόστος λειτουργίας τον pos και τις μεγάλες χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες, λέγοντας πως θα πρέπει να επανεξεταστεί διότι είναι ασύμφορο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι προμήθειες
Οι προμήθειες ανά συναλλαγή με πλαστικό χρήμα, που πληρώνει ο επαγγελματίας, είναι θέμα που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Οι επαγγελματίες κάνουν λόγο για υπέρογκες χρεώσεις που φτάνουν ακόμη και το 3% επί των συναλλαγών. Ο κάθε επαγγελματίας έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ή να νοικιάσει το μηχάνημα POS. Σε περίπτωση αγοράς υπολογίζεται ένα επιπλέον κόστος τεχνικής υποστήριξης. Η ενοικίαση έχει μια ελάχιστη διάρκεια χρήση της υπηρεσίας (συνήθως 18-24 μήνες) και προπληρώνεται σε εξαμηνιαία βάση, ενώ συνήθως δεν χρεώνεται τεχνική υποστήριξη και αναλώσιμα.
https://www.dimokratiki.gr/01-02-2017/ipochreotikes-apo-simera-anartisis-gia-tis-ilektronikes-pliromes-provlimtismos-sto-eved/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.