Ειδήσεις

Αγκυρα: Ο Τσίπρας θα υποκύψει τελικά στις πιέσεις!

Αθήνα, 31

Αργά ή γρήγορα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα υποχρεωθεί να ευθυγραμμιστεί με το τουρκικό αίτημα για τους οκτώ στρατιωτικούς. Αυτή η άποψη ξεχωρίζει τις τελευταίες ώρες στους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης στην Άγκυρα. Οι πληροφορίες της «Κ» από τον κύκλο του νέου Προεδρικού Μεγάρου της Τουρκίας και της κυβέρνησης του Μπιν Αλί Γιλντιρίμ δείχνουν ότι η τουρκική πλευρά πιστεύει ότι οι τουρκικές πιέσεις στο Αιγαίο και στο διπλωματικό πεδίο σύντομα θα φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Η τουρκική πλευρά προβάλλει την άποψη ότι την παρούσα χρονική συγκυρία, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να έρθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Τουρκία. Στο πεδίο της οικονομίας η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο της καταστροφής και αυτή η εξέλιξη επιφυλάσσει αντίκτυπο για διάφορα πεδία. Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι υποχρεωμένη να λάβει υπόψη της τα μηνύματα της τουρκικής πλευράς. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να κατανοήσει ότι η υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών είναι κατεξοχήν μια πολιτική και όχι δικαστική υπόθεση-διαμάχη. Αυτό υπογραμμίζουν ομόφωνα οι πηγές μας.
Την παραπάνω άποψη υποστηρίζει και ένα πρώην στέλεχος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο σήμερα δραστηριοποιείται στο ακαδημαϊκό πεδίο της γειτονικής χώρας  και πραγματοποιεί συχνές τοποθετήσεις στον φιλοκυβερνητικό τύπο της Τουρκίας. Ο Μεσούτ Χακκί Γιασίν τονίζει ότι την παρούσα στιγμή η Άγκυρα λαμβάνει μηνύματα που δείχνουν ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να αναθεωρήσει την στάση της στο ζήτημα των οκτώ στρατιωτικών.
Οι παραπάνω απόψεις έρχονται στο προσκήνιο την στιγμή που ο φιλοκυβερνητικός τύπος της Τουρκίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Kanal 24, το οποίο το βράδυ της Δευτέρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο και εμμέσως ζήτησε από τους Τούρκους πολίτες να αποφεύγουν στο μέλλον ως τουριστικό προορισμό την Ελλάδα.
ΝΔ: «Γκρίζες ζώνες»
στο Αιγαίο δεν υπάρχουν
Στη συμπλήρωση 21 χρόνων από την κρίση στα Ίμια αναφέρεται η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση της.
«Τιμούμε σήμερα τους πεσόντες στα Ίμια ήρωες αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα Γιαλοψό», τονίζει χαρακτηριστικά.
Και στη συνέχεια προσθέτει: «Επαναλαμβάνουμε την πάγια εθνική θέση ότι “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο δεν υπάρχουν.
Οι σχέσεις καλής γειτονίας, τις οποίες οι Έλληνες πάντα θέλουμε, δεν μπορεί παρά να βασίζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών».

Προκλητικό «non-paper»
της Τουρκίας: Οι στρατιωτικοί
αντάλλαξαν την μη έκδοσή τους με την αποκάλυψη
στρατιωτικών πληροφοριών
Επίθεση προπαγάνδας με στόχο την Ελλάδα, την Γερμανία, το Βέλγιο αλλά και γενικώς την Ευρωπαϊκή Ένωση, για απόρριψη των αιτημάτων έκδοσης όσων το τουρκικό καθεστώς θεωρεί «τρομοκράτες» ή «πραξικοπηματίες», ξεκίνησε η Τουρκία με ενημερωτικό σημείωμα που κυκλοφόρησε την Δευτέρα, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου.
Στο κείμενο αυτό η Άγκυρα παρουσιάζει λίγο πολύ την Ελλάδα ως χώρα που τα πραξικοπήματα είναι συνήθη, ανακαλύπτει ότι υπάρχει και «δάκτυλος κατασκοπείας», υποστηρίζοντας ότι οι 8 συμφώνησαν να ανταλλάξουν την μη έκδοση τους με την αποκάλυψη στρατιωτικών πληροφοριών για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στις ελληνικές αρχές.
Το τουρκικό κείμενο αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η Ελλάδα έχει υποφέρει από στρατιωτικά πραξικοπήματα στην ιστορία της όπως και η Τουρκία.
– Έχει κυβερνηθεί από την στρατιωτική χούντα μεταξύ του 1967-1974 και εχει περάσει 11 στρατιωτικά πραξικοπήματα και 8 απόπειρες πραξικοπήματος.
– Η Τουρκία ζήτησε την έκδοση των 11 μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO από την Ελλάδα.
– Οι 8 από τους 11 πραξικοπηματίες , διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων όταν η απόπειρα απέτυχε.
– Η Ελλάδα που έχει υποφέρει από αρκετά στρατιωτικά πραξικοπήματα, αρνήθηκε το αίτημα έκδοσης των 8.
– Υποστηρίζεται ότι ο πιο σημαντικός λόγος που η Ελλάδα προστατεύει τους πραξικοπηματίες, είναι επειδή συμφώνησαν να προσφέρουν στην Ελλάδα απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες για τον τουρκικό Στρατό.
– Η παρούσα κατάσταση δίνει την εντύπωση ότι η Ελλάδα ποινικοποιεί τα στρατιωτικά πραξικοπήματα μόνο όταν υποφέρει η ίδια».
Σύμφωνα με την Συνθήκη η έκδοση πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις όπως: Το συγκεκριμένο έγκλημα να είναι τιμωρητέο, σύμφωνα με την νομοθεσία και των δυο χωρών, το έγκλημα να μην έχει παραγραφεί, τα αδικήματα να τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Το τουρκικό προπαγανδιστικό κείμενο, παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με τα αιτήματα έκδοσης που έχουν υποβληθεί στις ευρωπαϊκές χώρες και με ειδική αναφορά στην Γερμανία και στο Βέλγιο.
Τα τουρκικά αιτήματα έκδοσης από Ε.Ε.: «Μεταξύ του 2007-2016 η Τουρκία ζήτησε την έκδοση 399 εγκληματιών από 21 ευρωπαϊκές χώρες. Πολλά από τα αιτήματα αφορούν εγκληματίες των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK, DHKP/C, TKP/ML, και της Al-Qaeda. Η Ευρώπη εχει εκδώσει μόνο 11 από τους 399 εγκληματίες, ενώ 271 αιτήματα απορρίφθηκαν, και 117 αιτήματα εκκρεμούν. Από τους 11, οι 4 εκδόθηκαν από την Ρουμανία, οι 3 από την Γερμανία, και οι 2 από την Αυστρία. Η Τουρκία από την πλευρά της εχει λάβει 7 αιτήματα έκδοσης, αποδέχθηκε τα 4, ένα απορρίφθηκε και ένα εκκρεμεί. Η Γερμανία δεν εκδίδει μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ, αγνοώντας πλήρως τα αιτήματα που υποβάλλει η Τουρκία από το 2007 για μέλη του PKK. Η Τουρκία εχει υποβάλει 136 αιτήματα για έκδοση τρομοκρατών από την Γερμανία, με το Βερολίνο να εχει ανταποκριθεί θετικά μόνο σε 3…».
Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι «η Γερμανία είναι η χώρα όπου κρύβονται οι περισσότεροι τρομοκράτες». Για το Βέλγιο επισημαίνεται ότι δεν εκδίδει τον δράστη της δολοφονίας του Οζντεμίρ Σαμπαντζί και μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP/C Φεχριγιές Ερντάλ και τον επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του PKK/KCK’s Ζουμπεγίρ Αϊντάρ.
Χωριστό κεφάλαιο αποτελεί η τύχη των αιτημάτων έκδοσης που εχει υποβάλει σε ευρωπαϊκές χώρες η Τουρκία, για πρόσωπα που κατηγορούνται για την σχέση τους με τον ιμάμη Γκιουλέν και συλλήβδην χαρακτηρίζονται μέλη της «τρομοκρατικής οργάνωσης FETO». Η Τουρκία έχει ζητήσει από Ευρωπαϊκές χώρες την σύλληψη και έκδοση 59 μελών της οργάνωσης FETO μετα την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, μέχρι στιγμής καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν εχει εκδώσει έστω και ένα μέλος της οργάνωσης, ενώ τα πυρά στρέφονται και πάλι προς την Γερμανία που δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα για έκδοση 22 ατόμων που σχετίζονται με τον Γκιουλέν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου