Ειδήσεις

Στο Μουσείο της Μόσχας αγαλματίδια από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου

Εκθέματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, φιλοξενούνται στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας (στο κέντρο της περίφημης ‘Κόκκινης Πλατείας’) και συγκεκριμένα στην εμβληματική έκθεση «Θεοί και Ήρωες των Αρχαίων Ελλήνων». Πρόκειται για δύο μικρά μαρμάρινα αγαλματίδια που αναπαριστούν τον Ασκληπιό, θεό της Ιατρικής.
Η σημαντική αυτή έκθεση δίνει την ευκαιρία στο ρωσικό κοινό να έρθει σε επαφή και να θαυμάσει 135 αρχαία έργα εξαιρετικής τέχνης και επιστημονικής αξίας που εικονογραφούν τον μυθικό κόσμο των θεών και των ηρώων και προβάλλουν δοξασίες και λατρευτικές πρακτικές των αρχαίων Ελλήνων.
Μαρμάρινα γλυπτά, αγγεία, πήλινα ειδώλια, χάλκινα τέχνεργα, κοσμήματα, νομίσματα κ.α. που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, από 25 Αρχαιολογικά Μουσεία της Ελλάδας, καθώς και πλούσιο εποπτικό και οπτικοακουστικό υλικό μεταφέρουν την εμπειρία του θείου στοιχείου κατά την αρχαιότητα, όπως αποτυπώνεται από την απεικόνιση των ανθρωπόμορφων θεών του Ολύμπου.
Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, όπως το μαρμάρινο ανάγλυφο αυστηρού ρυθμού της «Σκεπτομένης Αθηνάς» από το Μουσείο Ακρόπολης, η περίφημη πελίκη του «Ζωγράφου του Προνόμου» με την παράσταση του θεού Άρη και Γιγάντων, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το χάλκινο μετάλλιο με την προτομή της Αθηνάς Προμάχου από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο μαρμάρινος Απόλλων, αντίγραφο Φειδιακού τύπου, από το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, ο ένθρονος Δίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου, το άγαλμα του νεαρού Διονύσου, που θυμίζει το Λύκειο Απόλλωνα του Πραξιτέλη, από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Οι αρχαίοι Έλληνες θεοί έχουν αναπτυχθεί σε έναν καλαίσθητο χώρο μέσα στο Κρατικό Μουσείο της ρωσικής πρωτεύουσας, ακολουθώντας τη διάταξη της Ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνος.
Την έκθεση ολοκληρώνουν δύο κορυφαίες μορφές του αρχαίου ελληνικού κόσμου, ο Ηρακλής, κατ’ εξοχήν πανελλήνιος ήρωας, και ο Μέγας Αλέξανδρος, οικουμενικός ήρωας, ως ιδιότυπη κατηγορία υπάρξεων ανάμεσα στους θεούς και τους ανθρώπους, με φήμη και κατορθώματα που προσέλαβαν μυθικές διαστάσεις.
Η έκθεση συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο στη ρωσική γλώσσα με πλούσια εικονογράφηση ενώ σε μια μεγάλη οθόνη, προβάλλεται στην ρωσική γλώσσα, η Κοσμογονία του Ησιόδου, ιστορίες από την αρχαία ελληνική μυθολογία και αναφορές στους θεούς.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Φεβρουαρίου 2017 και συνιστά το επιστέγασμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του «Ετους Ελλάδας-Ρωσίας», υπογραμμίζοντας τους παραδοσιακούς φιλικούς δεσμούς των λαών των δύο χωρών και διευρύνοντας την πάντα καρποφόρα συνεργασία μεταξύ των επιστημονικών ιδρυμάτων και των ανθρώπων τους.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου