Μεγάλη κουβέντα και ανέκδοτα, έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του Νίκου Παππά για την Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία. Είμαι κι εγώ απ’ αυτούς που έχουν γελάσει με τις ατάκες που κυκλοφόρησαν αμφισβητώντας τις προθέσεις και την ικανότητα του πολιτικού προσωπικού για κάτι τέτοιο.
Ο Διονύσης Σιμόπουλος, αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, παίρνει θέση για το ζήτημα, ξεκαθαρίζοντας εκ των προτέρων ότι «ΔΕΝ ανήκω σ’ εκείνους τους συμπολίτες μας που υποστηρίζουν πολιτικά την κυβέρνηση». Μεταξύ άλλων σημειώνει : «Όσον αφορά στην άποψη πως το ΕΚΔΕ είναι κάτι περιττό, γράφει τα εξής: «Υπάρχει φυσικά κι ο αντίλογος, ότι δηλαδή “όλα τάχει η Μαριορή…”. Ε, λοιπόν καιρός είναι να πάψουμε να μεμψιμοιρούμε και να αρχίσουμε (όπως γράφει κάποιος φίλος) “να πιστεύουμε στους εαυτούς μας, στις δυνάμεις μας, στην ευφυΐα των νέων ανθρώπων που εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τη χώρα επειδή δεν μπορούν να βρουν νόημα στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που δεν πιστεύει σε τίποτα πια, που έχει παραιτηθεί ηττημένη χωρίς να το παλεύει καν,” οποιοσδήποτε κι αν φταίει γι’ αυτή την κατάντια. Κι αν κάποιος μου αναφέρει το θέμα των προτεραιοτήτων φυσικά θα τον ακούσω με προσοχή και θα συμφωνήσω μαζί του. Όχι, όμως, στη δεδομένη περίπτωση, γιατί απλούστατα η δημιουργία ενός τέτοιου φορέα θα φέρει χρήματα στη χώρα μας κι όχι το αντίθετο. Ας δούμε, τέλος πάντων, και μια χαραμάδα ελπίδας σε ορισμένες πρωτοβουλίες απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχονται, έστω κι αν σε πολλά άλλα θέματα διαφωνούμε κάθετα με την σημερινή κυβέρνηση. Στην Ελλάδα υπάρχουν και πολλοί και ικανοί επιστήμονες για να επανδρώσουν μία τέτοια εταιρεία. Διαφορετικά ας καταργήσουμε κι όλους τους άλλους φορείς και ερευνητικούς οργανισμούς, από τον Δημόκριτο (Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών) μέχρι το ΕΚΚΕ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών) και από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) μέχρι το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.) κλπ, κλπ.»
Εκτός από τον κ. Σιμόπουλο, η 27χρονη Ελένη Αντωνιάδου, κάνει τη θητεία της στο ερευνητικό κομμάτι της NASA,ανακηρύχθηκε Γυναίκα της Χρονιάς στα FDM Everywoman Technology Awards και το 2014 βραβεύτηκε με το Cartier Women’s Initiative Award για τη συμβολή της στην επιστήμη της βιοτεχνολογίας και για την οποία όλοι πανηγυρίζουμε γιατί «μας κάνει υπερήφανους» και η οποία ξενητεύτηκε για να να τα κάνει όλα αυτά μη υπάρχοντας στη χώρα μας οι δυνατότητες να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα, γράφει : «Πολύ θετικό βήμα η πρωτοβουλία ίδρυσης της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης. που έπρεπε να είχε υλοποιηθεί δεκαετίες πριν. Η Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, για την διεκδίκηση ερευνητικών πόρων και την διασύνδεση με διεθνή κέντρα καινοτομίας. Μέσα στον χαμό, στις συγκυρίες, στη διαπλοκή, στον δήθεν αποπροσανατολισμό, στον λαϊκισμό, τον απομονωτισμό και τα τόσα πολλά άλλα, έγινε ένα θετικό βήμα για μια υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει πολλά και να τραβήξει πολλά χρήσιμα ερευνητικά κονδύλια αν και εφόσον(..) και υπό την συνθήκη των όποιων την στελεχώσουν.