Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
Για όλους και για όλα μιλάει σήμερα στην «δ» ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών και τ. Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρος Φορτσάκης. Για τις πολιτικές εξελίξεις, για την συζήτηση περί Grexit, για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για τις συνεχείς αλλαγές στην Παιδεία αλλά και για την υπόθεση με την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών. Ειδικά για τους Δωδεκανήσιους, ο κ. Φορτσάκης, δηλώνει πως η Νέα Δημοκρατία διαθέτει σχέδιο και όραμα, με τα οποία θα μπορέσει να διορθώσει λάθη αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για αποκατάσταση των λαθών που έγιναν μέχρι σήμερα σε όλα τα επίπεδα.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Φορτσάκη, συμπληρώθηκαν δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ωστόσο, η κρίση παρατείνεται, τα μνημόνια συνεχίζουν και κινδυνεύουμε να βγούμε από την ζώνη του ευρώ. Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο από εσάς.
Η διετής διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου χάος στη Χώρα μας, ιδίως στον τομέα της οικονομίας. Το 2015 ζήσαμε το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό φιάσκο όλων των εποχών που προκάλεσε πολλά δεινά, με σπουδαιότερο το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στραγγαλίζουν την οικονομία μας μέχρι και σήμερα. Το 2016 οι πολίτες στέναξαν υπό το βάρος των νέων φόρων. Σύμφωνα με το δελτίο εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του Δεκεμβρίου 2016, πέρυσι εισπράχθηκαν σχεδόν 4 δις φόροι παραπάνω σε σύγκριση με το 2015. Και δεν ήταν μόνο οι φόροι. Εξαιτίας μιας σειράς κυβερνητικών αστοχιών στην εκτέλεση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, η Κυβέρνηση έλαβε νέα βαριά μέτρα, όπως τον περίφημο δημοσιονομικό κόφτη και το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Στο τελευταίο περιέρχεται όλη η περιουσία του Δημοσίου μέχρι το 2115 και μάλιστα υπό ξένη ουσιαστικά διοίκηση! Σήμερα, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη της κρίσης και των μνημονίων, λόγω των τραγικών σφαλμάτων της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, με τον κίνδυνο της εξόδου από το ευρώ να επανέρχεται.
• Η περίφημη αξιολόγηση δεν λέει να κλείσει –παρά την ‘περήφανη’ διαπραγμάτευση που επικαλείται η κυβέρνηση, ενώ φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τα νέα μέτρα. Πώς θα βρούμε διέξοδο σε όλα αυτά;
Η Κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει με συνέπεια όσα η ίδια συμφώνησε με τους πιστωτές της Χώρας μας, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της εκάστοτε αξιολόγησης να καθίσταται εξαιρετικά προβληματικό. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χρειάστηκαν περισσότερο από ένα χρόνο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και αυτή η καθυστέρηση οδήγησε σε νέα μέτρα. Δυστυχώς για όλους μας η Κυβέρνηση εμφανίζεται εξίσου ανέτοιμη και για τη δεύτερη αξιολόγηση. Θυμίζω ότι αν τα πράγματα είχαν εξαρχής ακολουθήσει την κανονική τους πορεία, η αξιολόγηση αυτή θα έπρεπε να έχει κλείσει από το Φεβρουάριο του 2016! Όμως σήμερα ακόμη, όπως ομολόγησε ο κ. Τσακαλώτος σε πρόσφατη επιστολή του, λιγότερα από τα μισά προαπαιτούμενα της δεύτερης αυτή αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί! Αυτή η ανευθυνότητα και αναξιοπιστία της Κυβέρνησης έχει οδηγήσει τους εταίρους μας στο να σκληρύνουν τη στάση τους και να ζητούν πλέον υπερβολικά πρόσθετα μέτρα. Η εμπλοκή αυτή εγείρει με τη σειρά της νέα σοβαρά ζητήματα, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές για τέταρτο μνημόνιο και ενδεχόμενο Grexit. H άμεση κυβερνητική αλλαγή αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο. Μια νέα Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει το τιμόνι της Χώρας για να την οδηγήσει με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα μακριά από την οικονομική φουρτούνα.
• Στις πολιτικές εξελίξεις, είναι γεγονός πως διανύουμε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τη Ν.Δ. πολύ μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Είστε έτοιμοι για εκλογές;
Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος που βιώνει η Χώρα μας είναι και αυτή αποτέλεσμα της ανευθυνότητας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι δηλώσεις και οι συμπεριφορές κορυφαίων στελεχών των συγκυβερνώντων κομμάτων δημιούργησαν και διαιωνίζουν το σχετικό κλίμα. Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα που κατά κανόνα συνοδεύει μια προεκλογική περίοδο βλάπτει την οικονομία μας, αποθαρρύνοντας, μεταξύ άλλων, επενδυτικές πρωτοβουλίες. Όμως είναι προφανές ότι σήμερα το κόστος των εκλογών είναι ελάχιστο έναντι του κόστους παραμονής της κυβέρνησης. Η ασάφεια στο πολιτικό σκηνικό της Χώρας μας πρέπει να τερματιστεί άμεσα. Μόνη λύση αποτελούν οι εκλογές, καθώς η παρούσα Κυβέρνηση έχει ολοκληρωτικά αποτύχει. Κάθε ημέρα παραμονής της στην εξουσία κοστίζει πολύ ακριβά σε όλους μας. Οι δημοσκοπήσεις ενισχύουν αυτό το συμπέρασμα, καθώς καθιστούν σαφές ότι οι πολίτες επιθυμούν σφόδρα την πολιτική αλλαγή. Δείχνουν επίσης ότι την επομένη ημέρα των εκλογών η Νέα Δημοκρατία θα είναι η πρώτη πολιτική δύναμη της Χώρας μας. Με τη στήριξη όλων των Ελλήνων, είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και να βγάλουμε την Ελλάδα από τις συμπληγάδες των μνημονίων και της λιτότητας.
• Στο κομμάτι της Παιδείας, οι συνεχείς αλλαγές έχουν ‘μπερδέψει’ τόσο την μαθητική όσο και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Τι πρέπει να γίνει τελικώς για τις αλλαγές στις πανελλαδικές;
Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει και το ζήτημα των πανελλαδικών εξετάσεων με ερασιτεχνισμό και επιπολαιότητα. Η κυβερνητική βούληση για τις αλλαγές φαίνεται ότι συνεχώς διαφοροποιείται. Άλλα έλεγε ο τέως υπουργός Παιδείας, άλλα η Επιτροπή Διαλόγου για την Παιδεία και άλλα ο νυν υπουργός. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί σύγχυση και ανασφάλεια για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Έχω ήδη καταθέσει στο δημόσιο διάλογο την άποψή μου για τις δέουσες αλλαγές. Το ισχύον σύστημα των πανελλήνιων εξετάσεων έχει δυστυχώς αποτύχει. Το 1/4 περίπου των Τμημάτων δέχεται εισακτέους με βαθμό κάτω του 10/20, ενώ μόλις το 1/10 περίπου των εισακτέων εισάγεται στην πρώτη επιλογή του. Τι πρέπει να γίνει; Αναγκαία είναι η υιοθέτηση αξιόπιστου Εθνικού Απολυτηρίου, που θα αποτελεί «διαβατήριο» για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Τα τελευταία όμως θα έχουν και αυτά λόγο στην επιλογή των εισακτέων. Για να γίνει πραγματικότητα αυτή η πρόταση απαιτείται προηγουμένως η ικανοποίηση μιας σειράς προϋποθέσεων. Μεταξύ άλλων, επιβάλλεται η εκπόνηση λεπτομερούς οδικού χάρτη υλοποίησης του νέου συστήματος, που θα ξεκινά από την Α΄ Γυμνασίου, η ενίσχυση των Επαγγελματικών Λυκείων, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων κ.α.
• Με την ιδιότητά σας ως καθηγητής Νομικής και ως δικηγόρος, θα ήθελα ένα σχόλιο σχετικά με την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται με επάγγελμα των δικηγόρων που παρά τις πολύμηνες κινητοποιήσεις καλούνται να πληρώσουν υπερβολικές εισφορές για το ασφαλιστικό.
Η Κυβέρνηση έχει λάβει την πολιτική απόφαση να επιτύχει μια σειρά μνημονιακών στόχων με ανελέητη αύξηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αντί της υιοθέτησης γενναίων μεταρρυθμίσεων. Η πολιτική αυτή πλήττει βαριά το σύνολο των συντελεστών οικονομίας μας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και οι δικηγόροι. Παρά τον μύθο που τεχνηέντως ορισμένοι καλλιεργούν για τους «πλούσιους δικηγόρους», η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική για τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών των Δικηγορικών Συλλόγων. Η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά δικηγόρων σε αναλογία κατοίκων στην Ευρώπη με αποτέλεσμα η δικηγορική ύλη να είναι εξ ορισμού περιορισμένη. Η υπερφορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, στους οποίους οι δικηγόροι συγκαταλέγονται, τους πλήττει βαρύτατα. Ο νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό αποτέλεσε, λοιπόν, τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οδήγησε τους δικηγόρους στους δρόμους που συμμετείχαν στο περίφημο «κίνημα της γραβάτας». Παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις, η Κυβέρνηση προκλητικά αδιαφόρησε. Σήμερα, οι δικηγόροι καλούνται να καταβάλλουν παράλογες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ αδυνατούν. Έτσι, πολλοί από αυτούς εξαναγκάζονται ουσιαστικά να εγκαταλείψουν τη δικηγορία. Η θλιβερή αυτή εξέλιξη πρέπει να προκαλεί ντροπή στους κυβερνώντες.
• Πώς είδατε την υπόθεση με την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών; Είναι ένα ζήτημα που αφορά καθαρά την Δικαιοσύνη ή εμπεριέχει και πολιτικές – διπλωματικές προεκτάσεις, όπως θέλει να δώσει η Τουρκία;
Οι ατυχείς δηλώσεις των στελεχών της Κυβέρνησης για το αν η έκδοση των Τούρκων αξιωματικών έπρεπε να γίνει ή όχι, ενώ εκκρεμούσε το σχετικό αίτημα της Τουρκίας, προκάλεσαν σύγχυση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την ελληνική δικαιοσύνη. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, κρίθηκε από τα δικαστήρια της Χώρας μας. Ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί δεν πρέπει να εκδοθούν, γιατί ενδεχόμενη έκδοσή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Η απόφαση βρίσκεται σε αρμονία με την κοινή γνώμη, που παρακολουθεί εμβρόντητη το πογκρόμ δεκάδων χιλιάδων Τούρκων εξαιτίας της υποτιθέμενης εμπλοκής τους στην πρόσφατη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος. Η πρωτοφανής βία που ασκείται σε βάρος των συλληφθέντων από τις τουρκικές αρχές, όπως προβάλλεται από τα διεθνή μέσα, ιδίως οι καταγγελίες για βασανιστήρια, συγκλονίζουν. Η μη έκδοση δεν ικανοποιεί όμως την Τουρκία, η οποία επιδιώκει να δώσει στο ζήτημα πολιτικές προεκτάσεις. Ευελπιστεί ότι μέσω διπλωματικών πιέσεων θα επιτύχει να παρακάμψει την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης. Οι χειρισμοί αυτοί, δυστυχώς, δεν περιποιούν τιμή στη γείτονα χώρα.
• Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Δωδεκανήσιους;
Οι Δωδεκανήσιοι δοκιμάζονται σκληρά, όπως όλοι οι Έλληνες, λόγω της βαριάς οικονομικής κρίσης, ιδίως λόγω της ανάλγητης φορολογικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Αντιμετωπίζουν επίσης το τεράστιο πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, βιώνοντας δυστυχώς τα αποτελέσματα της εγκληματικής ανεπάρκειας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία θέλω να τους στείλω ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Η κυβερνητική αλλαγή έρχεται. Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει σχέδιο και όραμα, με τα οποία θα μπορέσει να διορθώσει λάθη και να αποκαταστήσει αδικίες του παρελθόντος.