Ειδήσεις

Μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου δέχεται η κυβέρνηση για να μειωθεί ο ΦΠΑ στα νησιά

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ντυμένα με μία κόκκινη κορδέλα θα είναι τα νέα σκληρά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση για το 2018 και το 2019 προκειμένου να μειωθούν οι διαμαρτυρίες τόσο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος όσο και στους πολίτες.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι δίνοντας, ή διαφορετικά επιστρέφοντας φοροελαφρύνσεις, αφενός θα καταφέρει να πείσει τους βουλευτές της πλειοψηφίας να ψηφίσουν τα νέα μέτρα, αφετέρου να θεωρήσουν οι πολίτες ότι κέρδισε τουλάχιστον ένα ή δύο πράγματα στη «σκληρή» διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Στις προθέσεις λοιπόν της κυβέρνησης είναι η μικρή μείωση του ΦΠΑ στα νησιά, καθώς και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Μέτρα, τα οποία όμως θα πληρωθούν από τους φορολογούμενους, καθώς το κόστος τους θα καλυφθεί από τη μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου ενδεχομένως και των συντάξεων.

Για παράδειγμα εάν η θεσμοί ζητούσαν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2018 και τη θεσμοθέτηση τους αμέσως και μάλιστα τον προσεχή Μάρτιο στα επίπεδα των 6.000 ευρώ ή κυβέρνηση πιθανόν θα δεχόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, την περαιτέρω μείωση του, για παράδειγμα στα 5.000 ευρώ με την προϋπόθεση ότι θα μειωνόταν ο ΦΠΑ στα νησιά και οι εργοδοτικές εισφορές. Δηλαδή, θα δεχθεί μεγαλύτερη μείωση για να φαίνεται ότι κέρδισε κάτι!

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα περιορισθεί το πολιτικό κόστος που έχει δημιουργηθεί στα νησιά του Αιγαίου από την αύξηση του ΦΠΑ αλλά και από τις λανθασμένες κινήσεις στο μεταναστευτικό, αλλά και από τα νέα μέτρα που θα έρθουν.

Ωστόσο, οι επιπλέον επιβαρύνσεις για το σύνολο των φορολογούμενων άνω των 600 ευρώ από την νέα συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου, σε συνδυασμό με τη μείωση των συντάξεων, ακόμα και αν εάν αυτές χρειασθεί να μπουν στον «κόφτη» είναι μέτρα που δύσκολα γίνονται εύπεπτα καθώς λειτουργούν πολλαπλασιαστικά, κάτι που δεν μπορεί να καταλάβει η κυβέρνηση στα δύο χρόνια της διακυβέρνησης της.

Ήδη έχουν ληφθεί 14 δισ. ευρώ μέτρα στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως να φθάσουν τα 18,5 στην περίπτωση που οι ευρωπαίοι εταίροι μας τα βρουν με το ΔΝΤ και εμπλακεί ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθούν να ληφθούν τα μέτρα που προαναφέρθηκαν με μια μικρή όμως πιθανότητα. Να συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και θεσμών η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα των 5.000- 6.000 ευρώ από το 2018, μέτρο το οποίο θα αποδώσει περίπου 2,6 δισ. ευρώ, να μπουν στον κόφτη οι συντάξεις για το 2019 και να κλείσει με αυτό τον τρόπο η δεύτερη αξιολόγηση και τα δώρα Τσίπρα με τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά και τις εργοδοτικές εισφορές.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι οι πολίτες, είναι οι συνιστώσες της. Καθώς εκφράζονται οι φόβοι ότι δεν θα ψηφισθούν τα μέτρα που θα συμφωνηθούν.

Άλλωστε τις τελευταίες μέρες τα προβλήματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ μεγεθύνονται κάτι που φάνηκε με την αποκάλυψη της πρόθεσης για πώληση του 17% της ΔΕΗ και της εκχώρησης του μάνατζμεντ σε στρατηγικό επενδυτή, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έσπευσε να το διαψεύσει (ή τουλάχιστον ότι συζήτησε για αυτό το θέμα) για να αποφύγει τα πυρά του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη.

liberal.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου