Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν πως η χώρα τους βρίσκεται σε παρακμή, γεγονός το οποίο ευθύνεται για την περιφρόνηση των πολιτικών κομμάτων και των διεθνών θεσμών και προκαλεί την άνοδο του λαϊκισμού.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε κυρίως στις πέντε μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, στην Ιταλία το 73% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα του βρίσκεται σε παρακμή.
Το ίδιο δηλώνει το 69% των ερωτηθέντων στην Ισπανία, το 67% στη Γαλλία, το 57% στη Βρετανία και το 47% στη Γερμανία, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που έγινε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2016 από το Ipsos Global και τα αποτελέσματά της δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι περισσότεροι Γάλλοι (61%), Ιταλοί (60%) αλλά και Ισπανοί (56%) πιστεύουν πως η γενιά τους ζει λιγότερο καλά από τους γονείς τους, ενώ την ίδια άποψη ενστερνίζεται και το 44% των Γερμανών και το 43% των Βρετανών.
Οι Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους, όπως δηλώνει το 89% των Ισπανών, το 80% των Ιταλών, το 77% των Γάλλων, το 70% των Γερμανών και το 66% των Βρετανών.
Τα υψηλότερα ποσοστά (77%) όσον αφορά την περιφρόνηση στους διεθνείς θεσμούς καταγράφονται στην Ισπανία, ενώ αυξημένα είναι επίσης στη Γαλλία (65%) και στην Ιταλία (64%), όπως και στη Γερμανία και στη Βρετανία (59%).
Εξαιτίας αυτών γίνεται πράξη ο λαϊκισμός, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς με μόνη εξαίρεση τη Γερμανία (34%), η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα τους χρειάζεται έναν ισχυρό ηγέτη για να επιστρέψει η εξουσία στους ισχυρούς (72% στην Ισπανία, 70% στη Γαλλία, 67% στην Ιταλία και τη Βρετανία).
Για την αλλαγή της κατάστασης, το 80% των Γάλλων δηλώνει ότι προτίθεται να ψηφίσει “έναν ηγέτη έτοιμο να αλλάξει τους κανόνες του παιγνιδιού”, όπως και το 68% των Ιταλών και το 50% των Βρετανών, έναντι μόνον του 21% των Γερμανών.
Στην Ισπανία, το 62% των ερωτηθέντων δηλώνει ακόμη και ότι μπορεί να ψηφίσει ένα κόμμα ή έναν ηγέτη που προτίθεται να “αλλάξει ριζοσπαστικά το στάτους κβο”.
Παράλληλα, το 52% των Ισπανών και το 52% των Γάλλων δηλώνει έτοιμο να ψηφίσει ένα κόμμα ο ηγέτης του οποίου λέει αυτό που πιστεύει ακόμη κι αν αυτό προσβάλει ορισμένους.
Οι χώρες που πρόσφατα υπέστησαν τρομοκρατικές επιθέσεις είναι πιο επιρρεπείς στην αντιμετώπισή της με όλα τα μέσα, ακόμη και με τίμημα μια μείωση των δημόσιων ελευθεριών. Αυτό δηλώνει το 59% των ερωτηθέντων στη Γαλλία όπως και το 55% των Βέλγων, έναντι μόνον του 35% αυτών που ερωτήθηκαν στην Ιταλία και του 31% στην Ισπανία
Πηγή: reporter.gr