Ειδήσεις

Αποσυμφόρηση Ελλάδας – Ιταλίας από τους πρόσφυγες ζητά η Κομισιόν

Μεγαλύτερη προσπάθεια για μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, οφείλουν να καταβάλλουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με την ένατη έκθεση προόδου για τα προγράμματα επείγουσας μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Οπως φαίνεται από τα πρόσφατα στοιχεία της Επιτροπής, ο συνολικός αριθμός των μετεγκαταστάσεων ανέρχεται τώρα σε 11.966 (8.766 από την Ελλάδα και 3.200 από την Ιταλία). Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες για να διατηρήσουν την επιτευχθείσα πρόοδο και να επιτύχουν τους μηνιαίους στόχους που έθεσε η Επιτροπή για 1.000 μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία και 2.000 από την Ελλάδα.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε αναφορικά με το ζήτημα των μετεγκαταστάσεων: «Τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση. Ωστόσο, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην κλίμακα των προκλήσεων στα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής και στις γειτονικές μας χώρες, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα, και με ταχύτερους ρυθμούς. Η μετεγκατάσταση όλων όσοι είναι επιλέξιμοι στην Ιταλία και στην Ελλάδα είναι δυνατή, αλλά για να γίνει πράξη απαιτείται πολιτική βούληση, δέσμευση και επιμονή από όλα τα κράτη- μέλη.»

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ερωτηθείς αν η Επιτροπή προτίθεται να ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει για τα κράτη-μέλη που δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ να μετεγκαταστήσουν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία στο έδαφός τους,  απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί τον Μάρτιο.

Ο Ολλανδός επίτροπος προσέθεσε επίσης ότι η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων, αλλά στην παρούσα φάση θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργήσει η «πολιτική πειθώ», αλλά και η πίεση μεταξύ χωρών-μελών.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή τονίζει ότι τον Δεκέμβριο, με τη μετεγκατάσταση 1.926 ατόμων (764 από την Ιταλία και 1.162 από την Ελλάδα), σημειώθηκε νέο ρεκόρ όσον αφορά τις μετεγκαταστάσεις τόσο από την Ιταλία όσο και από την Ελλάδα, ενώ τον Ιανουάριο, μετεγκαταστάθηκαν 1.682 άτομα (551 από την Ιταλία και 1.131 από την Ελλάδα).

Όσον αφορά το πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων, από τον Ιούλιο του 2015 ως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 13.968 επανεγκαταστάσεις σε κράτη-μέλη (από τις συμφωνηθείσες 22.504), κυρίως από την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο.

Επανεγκαταστάσεις πραγματοποιήθηκαν σε 21 κράτη (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο). Η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Φινλανδία και οι Κάτω Χώρες, καθώς και οι συνδεδεμένες χώρες Ελβετία, Λιχτενστάιν και Ισλανδία, έχουν ήδη εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου