Ρεπορτάζ

Δεν θα γίνει κατηγορία εις βάρος των φερόμενων ως «ληστών»

Να μην γίνει κατηγορία σε βάρος τριών ημεδαπών, κατοίκων Γενναδίου, για το αδίκημα της ληστείας από κοινού, σε βάρος ηλικιωμένων συγγενών τους, αποφάσισε με βούλευμα, που εξέδωσε, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου.
To συμβάν διαδραματίστηκε την 10η Σεπτεμβρίου 2014. Συγκεκριμένα, οι τρείς κατηγορούμενοι φέρονται να εισέβαλαν την 03.30 ώρα  τα ξημερώματα στην οικία του Αναστασίου και της Κρυστάλλως Πιζήμολα, ηλικίας 92 και 85 ετών, εντός του οικισμού Γενναδίου.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε από την αρμόδια αστυνομική υπηρεσία, τρεις άνδρες, που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, εισήλθαν στην μονοκατοικία των θυμάτων από ανασφάλιστο παράθυρο. Με την απειλή μαχαιριού ακινητοποίησαν τον πρώτο με μαξιλάρι και έκλεισαν το στόμα της δεύτερης με κολλητική ταινία. Τους έδεσαν και έψαξαν το σπίτι. Αφαίρεσαν ποσό 18.000 ευρώ κατά δήλωση των θυμάτων και πριν φύγουν έκοψαν τα καλώδια των τηλεφώνων.
Τους δύο υπερήλικες βρήκε το πρωί της ίδιας ημέρας συγγενικό τους πρόσωπο στο σπίτι.
Ο 92χρονος απεβίωσε λίγο αργότερα και η 85χρονη σύζυγός του κατέθεσε στις αρχές ότι δράστες της εις βάρος τους ληστείας είναι οι τρεις κατηγορούμενοι κι ότι είχαν αποφασίσει να μην αποκαλύψουν την ταυτότητά τους διότι πρόκειται για συγγενικά τους πρόσωπα.
Κατά την απολογία τους οι τρεις ημεδαποί αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες. Υποστήριξαν ότι το ζεύγος των ηλικιωμένων στις  καταθέσεις του εξιστορεί το συμβάν που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της 10ης/09/2014, χωρίς ωστόσο κανένας από τους δύο συζύγους να  αναφέρει ότι αναγνώρισαν συγκεκριμένα κάποιον ή έστω ότι υποψιάζονταν κάποιον ως δράστη. Και οι δύο έκαναν μια απλή περιγραφή των δραστών, ότι δηλαδή ο ένας ήταν ψηλός και σωματώδης, ενώ οι άλλοι δύο μέτριου αναστήματος, χωρίς να αναφέρουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.  Επιπλέον δεν έγινε καμία αναφορά στο πρόσωπό των απολογούμενων έστω και ως υποψία, ενώ η περιγραφή των δραστών δεν ταιριάζει ούτως ή άλλως στους καταγγελλομένους.
Επιπρόσθετα, οι απολογούμενοι ανέφεραν ότι το ζεύγος είχε στενές σχέσεις με δύο αλλοδαπούς και μία αλλοδαπή, που τους εξυπηρετούσαν στις καθημερινές δουλειές. Οι δύο άνδρες τους μετέφεραν έναντι αμοιβής με το αυτοκίνητό τους σε τράπεζες, γιατρούς, σούπερ μάρκετ και όπου αλλού χρειαζόταν στον Αρχάγγελο και στη Ρόδο, ενώ η γυναίκα εργαζόταν ως οικιακή βοηθός στο σπίτι των ηλικιωμένων.
Οι συγκεκριμένοι τρεις αλλοδαποί κλήθηκαν μάλιστα να καταθέσουν στο πλαίσιο της προανάκρισης και παραδέχθηκαν ότι γνώριζαν τους ηλικιωμένους και ότι τους εξυπηρετούσαν στις καθημερινές τους ανάγκες. Ωστόσο υποστήριξαν ότι ο 92χρονος τους είχε δηλώσει πως το ζεύγος χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του και άλλους αλλοδαπούς κυρίως αλβανικής καταγωγής, σταμάτησε να έχει επαφές μαζί τους καθώς είχαν διαφωνήσει για οικονομικά θέματα. Σημειώνεται δε ότι οι Αλβανοί γνώριζαν καλά για την οικονομική κατάσταση των ηλικιωμένων και ότι συνόδευαν τον 92χρονο στο καφενείο, γεγονός που είχε προξενήσει εντύπωση.
Η αλλοδαπή οικιακή βοηθός είπε ότι κατά τη διάρκεια της εργασίας της παρατηρούσε πως στο σπίτι εισέρχονταν πολλές φορές αρκετοί συγγενείς του ζεύγους αλλά και διάφοροι μικροπωλητές. Μάλιστα αναφέρει στην κατάθεσή της ένα περιστατικό που έλαβε χώρα τους καλοκαιρινούς μήνες του 2014 (Αύγουστο- Σεπτέμβριο) λίγο πριν τη ληστεία, και συγκεκριμένα αναφέρει πως την οικία του ζεύγους είχαν επισκεφθεί δύο άτομα που πωλούσαν πεπόνια (μικροπωλητές, όπως τους αναφέρει) και τα οποία όταν είδαν  κατά τη συναλλαγή τους πως ο 92χρονος κρατούσε αρκετά χρήματα πάνω του επιχείρησαν να τα αφαιρέσουν. Τέλος, η ίδια μάρτυρας καταθέτει πως ενημερώθηκε για τη ληστεία από το ζεύγος, ενώ σε συζήτηση που είχε με τον 92χρονο της ανέφερε ο ίδιος πως υποψιαζόταν ως  δράστες της ληστείας τους πλανόδιους, που είχαν επιχειρήσει να τον κλέψουν  στο παρελθόν, όταν του πούλησαν τα πεπόνια.
Σύμφωνα πάντα με όσα φέρονται να υποστήριξαν οι απολογούμενοι, από το σύνολο των καταθέσεων, προκύπτει με σαφήνεια πως στον πλέον κρίσιμο χρόνο που ανάγεται σε μερικές μόνον μέρες μετά το περιστατικό, με φρέσκια δηλαδή τη μνήμη, κανένας λόγος δεν έγινε για τα πρόσωπά τους ούτε καν ως υποψία εμπλοκής από κανέναν και κυρίως από τους παθόντες αλλά και τους μάρτυρες που κλήθηκαν και κατέθεσαν.
Αντίθετα οι μάρτυρες που καταθέτουν, κατονομάζουν ανθρώπους που υποψιάζονται ως δράστες, ενώ η μια εκ των μαρτύρων καταθέτει ότι ο ίδιος ο παθών της εκμυστηρεύτηκε τις υποψίες του για τους μικροπωλητές, που είχαν επιχειρήσει να τον κλέψουν και στο παρελθόν.
Και ενώ αυτά συνέβαιναν έως και τις 24/12/2015, δηλαδή 15 μήνες μετά το συμβάν και ενώ είχε αποβιώσει περίπου ένα χρόνο πριν ο 92χρονος στις 27/12/2014,  εντελώς ξαφνικά αναίτια και χωρίς να έχει μεσολαβήσει άλλο περιστατικό συνδεόμενο με τη ληστεία, η 85χρονη ζητά να δώσει συμπληρωματική κατάθεση για το περιστατικό, επικαλούμενη πως αυτή και ο σύζυγός της είχαν αναγνωρίσει δήθεν εξ αρχής τους δράστες της ληστείας, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από όνειρο που είδε!
Συγκεκριμένα την 24/12/2015, η ίδια καταθέτει για πρώτη φορά πως ο σύζυγός της, πριν πεθάνει, της είχε πει πως αναγνώρισε τα άτομα που είχαν μπει στο σπίτι τους και πως αυτά ήταν δήθεν ο πρώτος και ο δεύτερος από τους καταγγελλόμενους,  μαζί με τον τρίτο από αυτούς.
Μάλιστα καταθέτει πως ο εκλιπών πλέον είχε αναγνωρίσει την ταυτότητα των δραστών από την πρώτη κιόλας στιγμή, παρά το γεγονός ότι στην κατάθεσή του στις 11/09/2014 ουδέν αναφέρει, αλλά το κυριότερο, ούτε στους μάρτυρες που προαναφέρθηκαν είχε πει ποτέ κάτι τέτοιο. Υποστήριξε επιπλέον ότι αρχικά φοβήθηκαν να αποκαλύψουν την ταυτότητα των δραστών.
Ως συνήγορος υπεράσπισής τους παραστάθηκε  ο δικηγόρος κ. Γρηγόρης Μοράρης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου