Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατούν στις τάξεις της ΔΕΥΑΡ σχετικά με την επάρκεια νερού για το νησί της Ρόδου, ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρη Καρατζιά σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, παρά το γεγονός πως κατά την διάρκεια της χτεσινής μέρας σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις, ήταν μόνον στην πόλη της Ρόδου και στις παρυφές –Φαληράκι έως και Τσαΐρι.
«Αυτό μας προβλημάτισε, διότι οι ανάγκες για νερό είναι αυξημένες στη Νότια Ρόδο, όπου δεν έβρεξε αρκετά. Η ΔΕΥΑΡ βρίσκεται σε ετοιμότητα σε ό,τι αφορά το κομμάτι από τα Στεγνά, Κολύμπια, Αφάντου, Καλλιθέα και από την άλλη πλευρά του νησιού έως και την Ιαλυσό, καθώς αυτή την περίοδο έχει διακοπεί η υδροδότηση από το Φράγμα του Γαδουρά για κάποιους τεχνικούς λόγους. Πιστεύουμε ότι υπάρχει προς το παρόν επάρκεια για το νησί καθώς διανύουμε την περίοδο του χειμώνα και αισιοδοξούμε ότι η υδροδότηση θα επανέλθει σύντομα» όπως είπε.
Αναφερόμενος στο μείζον πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η περιοχή της Νότιας Ρόδου, είπε πως είναι απαραίτητο να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας, παράλληλα και με την τουριστική δραστηριότητα: «Προσπαθούμε να είμαστε έτοιμοι γι αυτό έχουμε κάνει έργα που λειτουργούν υποστηρικτικά ως προς την ύδρευση και άρδευση. Επειδή ωστόσο, ετοιμάζονται νέες ξενοδοχειακές μονάδες με πολλές χιλιάδες κλίνες, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα αυξηθούν οι απαιτήσεις. Οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΡ εκτιμούν πως θα χρειαστούμε γύρω στα 180 κυβικά την ώρα για να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Προχωρήσαμε στην ανόρυξη οχτώ νέων γεωτρήσεων και αισιοδοξούμε πως μέχρι το καλοκαίρι θα βρούμε περισσότερο νερό».
Η νέα γεώτρηση στ’ Αφάντου αποδείχθηκε ότι μπορεί να δώσει αρκετό νερό και να καλύψει τις ανάγκες ενώ μία ακόμη γεώτρηση στα Λάερμα, δίνει επίσης αρκετό νερό.
«Ένα ακόμη πρόβλημα –κυρίως στην άρδευση- σημειώνεται στον Άγιο Ισίδωρο, όπου οι προσπάθειες για ανόρυξη γεώτρησης δεν τελεσφόρησαν. Θα κάνουμε μία ακόμη προσπάθεια για να δώσουμε νερό στην περιοχή αυτή. Παράλληλα, προσπαθούμε με νέες γεωτρήσεις να καλύψουμε τις ανάγκες στον Έμπωνα και στην Σορωνή. Παράλληλα, υπάρχουν ανάγκες στην περιοχή του πρώην Δήμου Πεταλούδων, όπου απαιτείται να ενισχυθεί η Κοιλάδα των Πεταλούδων. Εκεί προχωρήσαμε σε μία γεώτρηση για να εξασφαλίσουμε επάρκεια όλο τον χρόνο», είπε ο κ. Καρατζιάς.
Ακόμη, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία υλοποίησης της πρώτης φάσης του λεγόμενου «Μάστερ Πλαν» (master plan) που αφορά τον συνολικό σχεδιασμό για το αποχετευτικό σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Δημαρχείο παρουσία και του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου.
Θυμίζουμε πως το έργο με τίτλο: «Διαχειριστικό Σχέδιο (master plan) Αποχέτευσης και Χωροθέτησης Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Νήσου Ρόδου» ανέρχεται στα 300.000 ευρώ περίπου και η εταιρεία που την εκπόνησε είναι η κοινοπραξία: ‘ΝΑΜΑ Σύμβουλοι Μηχανικοί & Μελετητές Α.Ε. – Ερασμος Σύμβουλοι Μηχανικοί Ε.Π.Ε. – Βασίλειος Αυγητίδης’.
Η μελέτη εκπονήθηκε από ομάδα μελετητών με βάση τα δεδομένα και τις ανάγκες ολόκληρου του νησιού –και όχι αποσπασματικά ανά κοινότητα, περιοχή κ.λπ.- ενώ τα αποτελέσματα αυτού του συνολικού «Μάστερ Πλαν» (master plan) θα αποτελέσουν προαπαιτούμενο για να διεκδικηθούν πόροι από χρηματοδοτούμενα προγράμματα προκειμένου να ενταχθούν και να προχωρήσουν τα απαραίτητα έργα.
«Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι το γεγονός πως τα ευρήματα της μελέτης και οι υποδείξεις που θα γίνουν περαιτέρω, θα παίξουν σημαντικό ρόλο για τους σχεδιασμούς της επιχείρησης εφεξής. Με αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο αποφεύγουμε εφεξής τα λάθη του παρελθόντος, όταν προχωρούσαμε στην κατασκευή αποχετεύσεων χωρίς να υπάρχουν αποδέκτες» δήλωσε ο κ. Καρατζιάς.
Τέλος, ανέφερε πως στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένοντα τα ανταποδοτικά έργα της ΔΕΗ από το έργο της κατασκευής του νέου εργοστασίου.
«Πρόκειται για έργα της τάξης των 3εκ. ευρώ περίπου τα οποία για να προχωρήσουν προϋποτίθεται να υπάρχει βιολογικός. Επειδή η ΔΕΗ θέλει να υπογειοποιήσει τα δίκτυά της, θα προχωρήσουμε σε εργασίες από κοινού μέσα στο καλοκαίρι».