Τέλος μπαίνει στην πρακτική της θεώρησης διαβατηρίων στα λιμάνια του Ανατολικού Αιγαίου, εξέλιξη δυσάρεστη για τον τουρισμό στα νησιά μας και την προσέλκυση επισκεπτών μέσω Τουρκίας.
Πρόκειται για ένα μέτρο που εφαρμόσθηκε τα τελευταία χρόνια, μετά από επίμονες προσπάθειες και πιέσεις από παράγοντες του Ανατολικού Αιγαίου. Στόχος του η προσέλκυση χιλιάδων Τούρκων επισκεπτών, για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδεχόταν τη θεώρηση βίζας εντός ελληνικού εδάφους, διαδικασία που ανελάμβανε η Ελληνική Αστυνομία στα κατά τόπους νησιωτικά Τελωνεία.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε επιστολή του προς τους βουλευτές του Ανατολικού Αιγαίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται να θεωρούνται διαβατήρια (σ.σ. να εκδίδεται δηλαδή βίζα σε πολίτες υπηκόους τρίτων χωρών) στα λιμάνια των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Το πρόγραμμα αυτό αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευεργετικό για Τούρκους τουρίστες, οι οποίοι αντί της γραφειοκρατίας στα ελληνικά προξενεία και τις καθυστερήσεις, που αυτή συνεπάγεται, έπαιρναν άμεσα την επιθυμητή θεώρηση στα λιμάνια, όπου ταξίδευαν για το συγκεκριμένο ταξίδι, πληρώνοντας το αντίστοιχο τίμημα κι αυτό χωρίς εξαιρέσεις, εφόσον δεν συνέτρεχαν άλλοι λόγοι.
Μεγάλο μέρος των Τούρκων ταξιδιωτών στα νησιά τα τελευταία χρόνια ήταν επισκέπτες χάρη σε αυτή τη θεώρηση, αφού κάτοικοι όντας οι περισσότεροι μεγάλων πόλεων στο εσωτερικό ευρισκόμενοι στα παράλια της χώρας τους για διακοπές πραγματοποιούσαν ένα μονοήμερο ή ολιγοήμερο ταξίδι στα ελληνικά νησιά.
Σημειώνεται ότι στις 24 Ιανουαρίου 2017 ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος ζήτησε με επιστολή του προς τον επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο την έγκαιρη έναρξη του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου (visas) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από Ιράν, Ρωσία και Τουρκία με στόχο να καταστεί δυνατή η προσέλκυση του μέγιστου δυνατού αριθμού επισκεπτών από τις παραπάνω τουριστικές αγορές στα λιμάνια του Νοτίου Αιγαίου.
Η επιστολή που κοινοποιήθηκε στον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά και στην υπουργό Τουρισμού κα. Κουντουρά, ο περιφερειάρχης επισημαίνει ότι το μεταναστευτικό ζήτημα κατάφερε σημαντικό πλήγμα στην τουριστική οικονομία μεμονωμένων νησιών αλλά και της ευρύτερης περιοχής, επηρεάζοντας τις αφίξεις ξένων επισκεπτών, κυρίως κατά την περίοδο από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο του 2016. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, η ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος προς τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθίσταται ζωτικής σημασίας. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη έναρξη του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου σε τουρίστες από τρίτες χώρες, προερχόμενους από την Τουρκία, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Η αρνητική εξέλιξη αυτή εξέπληξε αρνητικά τους νησιώτες οι οποίοι είχαν μεγάλες προσδοκίες από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για πρώτη φορά αξιοποίησε το θαλάσσιο δίαυλο και το πιλοτικό πρόγραμμα θεωρήσεων εισόδου και εισήγαγε το φθινόπωρο του 2015 το καινοτόμο τουριστικό προϊόν που συνδύαζε διακοπές στη Ρόδο και στην Τουρκία, ανοίγοντας το δρόμο για το χειμερινό τουρισμό.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έγιναν το 2015 στο λιμάνι της Ρόδου 5036 θεωρήσεις βίζας οι οποίες αφορούσαν Τούρκους και Ρώσους τουρίστες. Το 2016 οι θεωρήσεις βίζας μειώθηκαν στις 3015 και αφορούσαν κυρίως Τούρκους τουρίστες, καθώς οι Ρώσοι δεν ταξίδεψαν στην Τουρκία. Συγκεκριμένα οι 2724 από τις 3015 αφορούσαν Τούρκους, οι 196 Ουκρανούς και μόλις οι 64 Ρώσους.
Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Κατρούγκαλος, η απόφαση ελήφθη «παρά τις επίπονες προσπάθειες και συνεχείς παρεμβάσεις του Υπουργείου Εξωτερικών τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Timmermans, τον επίτροπο κ. Αβραμόπουλο και το γενικό διευθυντή Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ruete».
Παράλληλα ανέφερε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών μερίμνησε ώστε να ενισχυθεί σημαντικά το προσωπικό των Προξενείων μας στην Τουρκία καθώς και να βελτιωθεί η διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων προκειμένου οι Τούρκοι υπήκοοι να διευκολύνονται όταν αιτούνται θεώρησης για την Ελλάδα».
ΕΝΤΟΝΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ο αναπληρωτής τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης και ο τομεάρχης Τουρισμού, βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Η αδυναμία παράτασης του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων (visa) σε πολίτες τρίτων χωρών από τα τουρκικά παράλια, αποτελεί μία ακόμα δυσμενή εξέλιξη για τον τουρισμό στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και ιδιαίτερα σε αυτά που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιβάρυνε με τη διαχείρισή της στο μεταναστευτικό.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη συλλαμβάνει ανέτοιμη την Κυβέρνηση.
Αλλωστε ουδέποτε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα διέθετε σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από το μεταναστευτικό στον τουρισμό των νησιών μας.
Άμεσα θα πρέπει να δημιουργηθούν visa centers, προκειμένου να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων σε πολίτες τρίτων χωρών από την Τουρκία.
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η Κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει το πλήγμα που έχει υποστεί ο τουρισμός στα νησιά. Είναι ανίκανη να διαπραγματευτεί και να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.
Εδώ και δύο χρόνια δεν έχουν κοστολογηθεί οι συνέπειες στον τουρισμό των νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου από τις ανεδαφικές και ως εκ τούτου, αποτυχημένες πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ το Υπουργείο Τουρισμού δεν είναι σε θέση να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής, διαφήμισης και ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος στα νησιά, που υπέστησαν τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού».