«Χρυσές δουλειές», συχνά αποφεύγοντας κάθε είδους φορολόγηση, πλην του ΕΝΦΙΑ, εξακολουθούν να κάνουν πολλοί επενδυτές ακινήτων, οι οποίοι έχουν σπεύσει να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχει η οικονομία διαμοιρασμού, μισθώνοντας ακόμα και δεκάδες ακίνητα ο καθένας σε ξένους επισκέπτες. Παρότι έχει ψηφιστεί νόμος που περιορίζει τη δραστηριότητα τέτοιων ιδιωτών, επιχειρώντας να ρυθμίσει την εν λόγω αγορά, να εντοπίσει και να πατάξει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, μέχρι σήμερα παραμένει ανεφάρμοστος, καθώς δεν έχει εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που θέτει το κανονιστικό πλαίσιο.
Επιπλέον, ενώ από την 1η Φεβρουαρίου θα έπρεπε να εγγραφούν όλα τα σχετικά ακίνητα σε ένα ειδικό Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, εντούτοις, η σχετική πλατφόρμα παραμένει εκτός λειτουργίας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυσκολίες που παρουσιάζονται έχουν αρχίσει να δημιουργούν δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση, αναφορικά με τη θεσμοθέτηση νέων αλλαγών στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, που πιθανώς να διαφοροποιήσουν άρδην ακόμα και τον «πυρήνα» των αλλαγών.
Υπενθυμίζεται ότι με τον πρόσφατο νόμο, κανείς ιδιοκτήτης δεν θα μπορεί να εκμισθώνει, ως ιδιώτης, περισσότερα από δύο ακίνητα. Επίσης, ορίζεται ότι τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστή 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ ετησίως. Το όριο των 12.000 ευρώ αποδεικνύεται «κλειδί» και για τη διάρκεια των σχετικών μισθώσεων βραχυχρόνιας διάρκειας. Ειδικότερα, ναι μεν ο νέος νόμος τις περιορίζει σε 90 ημέρες ετησίως (και σε μόλις 60 ημέρες για νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους), ωστόσο, οι ιδιώτες μπορούν να μισθώνουν τα ακίνητά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αρκεί το ετήσιο εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. Μέχρι δηλαδή το ποσό αυτό, αποφεύγει κανείς την υποχρέωση να προβεί σε έναρξη επιτηδεύματος, με αποτέλεσμα η σχετική δραστηριότητα να είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό, χωρίς μεγάλο όγκο γραφειοκρατίας. Επιπλέον, οι ιδιώτες θα πρέπει να εγγραφούν στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ο αριθμός εγγραφής θα πρέπει να συνοδεύει υποχρεωτικά την ανάρτηση του προς εκμίσθωση ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες (π.χ. Airbnb, Homeaway κ.τ.λ.), καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
Εν τω μεταξύ, η απήχηση της σχετικής δραστηριότητας είναι τέτοια, που αρκετοί είναι οι όψιμοι επενδυτές στην αγορά κατοικίας του κέντρου, ιδίως δε των περιοχών που βρίσκονται κοντά σε δημοφιλή αξιοθέατα, όπως η Ακρόπολη, δηλαδή το Κουκάκι και η Πλάκα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από τη μεσιτική αγορά, πρόσφατα, ιδιώτης απέκτησε διαμέρισμα στην περιοχή, το οποίο ανακατασκεύασε με έμφαση στην πολυτέλεια και σήμερα το εκμισθώνει αντί ημερήσιου τιμήματος της τάξεως των 500 ευρώ! Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας insideAirbnb, η οποία παρακολουθεί τις αγγελίες της Airbnb, μόνο στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, απαντώνται 2.116 καταχωρίσεις ακινήτων.
Καθημερινή