Συνεντεύξεις

Ενας Γερμανός «στρατιώτης» στο άτυπο δίκτυο εθελοντών!

Συνέντευξη
στη Μαίρη Φώτη
Ο Klaus Hensler, εδώ και δύο χρόνια έχει μετακομίσει στη Ρόδο αφήνοντας πίσω του την Γερμανία, με μοναδικό σκοπό να βοηθήσει οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας από τα χρήματα που συγκέντρωσε από την εργασία του όλα αυτά τα χρόνια.
Μένει στ’ Αφάντου, τα οποία επισκέφθηκε για πρώτη φορά το 2002 και έκτοτε ερχόταν για διακοπές τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.
Μέσα στα δύο αυτά χρόνια, έχει βοηθήσει σημαντικά τόσο στην ανακούφιση των προσφύγων στα Παλαιά Σφαγεία προσφέροντας και προσωπική εθελοντική εργασία όσο και Ρόδιους οι οποίοι έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση, διαθέτοντας χρήματα από το υστέρημά του για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης.
«Στρατιώτης» στο άτυπο δίκτυο εθελοντών, που έχει στηθεί από την εθελόντρια Σοφία Μανιά σε όλη τη Ρόδο, ο Klaus διοργανώνει ένα μεγάλο πάρτι την Δευτέρα 6 Μαρτίου, με dj τον ίδιο, στη disco Elli, για φιλανθρωπικό σκοπό. Τα χρήματα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Συλλόγου Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Δωδεκανήσου αλλά και για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης σε οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.
Σε συνέντευξή του στην «δ», εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν να μετακομίσει στη Ρόδο για να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη, μιλά με θλίψη για την φτώχεια  και την ανέχεια που αντίκρισε στο νησί μας, λέει ότι το χαμόγελο των ανθρώπων είναι η καλύτερη ανταμοιβή για την απόφασή του να αφοσιωθεί σε αγαθοεργίες και απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους Ρόδιους να στηρίξουν την φιλανθρωπική βραδιά της 6ης Μαρτίου.

Διοργανώνει ένα μεγάλο πάρτι την Δευτέρα 6 Μαρτίου, με dj τον ίδιο, στη disco Elli. Τα χρήματα θα διατεθούν στον Σύλλογο Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Δωδεκανήσου και για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης σε οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.

• Πότε ήρθες για πρώτη φορά στη Ρόδο;
Ηρθα για διακοπές το 2002 για πρώτη φορά. Η Ρόδος ήταν ενδιάμεσος σταθμός για να πάω διακοπές στην Κάρπαθο. Εμεινα εδώ τρεις ημέρες και ερωτεύτηκα τ’ Αφάντου! Εκτοτε κάθε χρόνο ερχόμουν για διακοπές, τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Θεωρούσα ότι η Ρόδος είναι μια αμιγώς τουριστική περιοχή, όμως υπάρχουν πολλά ωραία μέρη για να επισκεφθεί κανείς, που δεν είναι αυτό που λέμε, τουριστικές περιοχές.
• Πότε αποφάσισες να μείνεις στο νησί;
Πριν από δύο χρόνια. Ηδη έναν χρόνο πριν το αποφασίσω, άρχισα να σκέφτομαι ότι θέλω να περνώ στη Ρόδο το μεγαλύτερο διάστημα του έτους. Δεν έχω δική μου οικογένεια, δεν έχω υποχρεώσεις… Είχα φυλάξει κάποια χρήματα όλα αυτά τα χρόνια που εργαζόμουν κι έτσι όταν ωρίμασε η σκέψη, είπα στον εαυτό μου ότι ήρθε η ώρα να σταματήσω την δουλειά και να κάνω αυτό που ονειρευόμουν.
• Ποια ήταν η δουλειά σου;
Ημουν φυσιοθεραπευτής αλλά και  επαγγελματίας dj στην Γερμανία. Γι αυτό και αποφάσισα να βοηθήσω κι εγώ με τον δικό μου τρόπο τους οικονομικά ασθενείς κατοίκους της Ρόδου και τον Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, διοργανώνοντας ένα μεγάλο πάρτι την Δευτέρα 6  Μαρτίου στη disco Elli με μουσικά ακούσματα που θα επιλέξω από τις δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ‘90. Η είσοδος θα είναι 10 ευρώ και όσοι έρθουν πριν από τις 9 θα δικαιούνται και ένα δωρεάν ποτό. Θα ξεκινήσουμε από τις 8. Γνωρίζω ότι οι Ελληνες βγαίνουν αργότερα για διασκέδαση, αλλά είπαμε να το κάνουμε νωρίς για να έρθουν και άνθρωποι που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ξενυχτήσουν.
Η προπώληση των εισιτηρίων θα γίνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου από τα κεντρικά ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία της Ρόδου. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για την ενίσχυση του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και μέρος αυτών θα διατεθεί και για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης τα οποία θα διανεμηθούν σε φτωχούς ανθρώπους. Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση θα βρείτε στην σελίδα στο facebook «DaddyPartyRhodes» όπου μπορεί κανείς να επιλέξει και τα τραγούδια που θέλει να ακούσει τη βραδιά του πάρτι! Σας προσκαλώ όλους να διασκεδάσουμε μαζί, θα είναι μια υπέροχη βραδιά και τα χρήματα θα διατεθούν για καλό σκοπό. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις διοργάνωνα και στην Γερμανία. Μάλιστα, πριν φύγω από την Γερμανία μαζί με άλλους dj διοργανώσαμε ένα μεγάλο πάρτι στο οποίο ήρθαν περισσότερα από 700 άτομα. Τα χρήματα από το δικό μου μερίδιο εκείνης της βραδιάς, όταν ήρθα στη Ρόδο, τα διέθεσα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
• Γνωρίζω ότι βοηθάτε σημαντικά στο έργο της εθελόντριας Σοφίας Μανιά. Πώς μάθατε για την Σοφία;
Εγώ ήρθα στη Ρόδο στις 15 Μαρτίου του 2015. Διάβασα στο facebook, πως στη Ρόδο υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια. Κι έτσι έμαθα για την Σοφία και αποφάσισα να βοηθήσω με όποιο τρόπο μπορώ. Πήγαινα στον καταυλισμό των προσφύγων στα Παλαιά Σφαγεία με την Σοφία, όπου μαγειρεύαμε, κάναμε διάφορες εργασίες και προσπαθούσαμε να ανακουφίσουμε αυτούς τους ανθρώπους που άφησαν πίσω τους τον πόλεμο ήρθαν στην Ελλάδα αναζητώντας μιας καλύτερη ζωή. Βοηθώ όπου χρειάζεται τη Σοφία, ακόμα και στην διανομή φαγητού στα σπίτια οικονομικά αδύναμων ανθρώπων.

• Πού μένεις στη Ρόδο;
Μένω στ’ Αφάντου, είναι μια περιοχή που μου αρέσει πολύ. Μου άρεσε από την πρώτη στιγμή που ήρθα στη Ρόδο. Μένω στο ίδιο μέρος όπου περνούσα τις διακοπές μου όταν ερχόμουν στο νησί.
• Τι σου αρέσει περισσότερο στο νησί μας;
Όλα, αλλιώς δεν θα ήμουν εδώ. Μου αρέσει η ατμόσφαιρα, η ηρεμία. Αν έμενα στην Γερμανία, θα εργαζόμουν ακόμα.
• Πώς περνά η μέρα σου στη Ρόδο;
Ηρεμα. Εχω έναν σκύλο, έχω πέντε γατιά… Πέρασα αρκετό χρόνο φτιάχνοντας το σπίτι που μένω. Είχα αρκετό φόρτο εργασίας τον πρώτο χρόνο, μπορώ να πω περισσότερο και από ότι στην Γερμανία! Τώρα είναι πιο χαλαρά τα πράγματα.
• Μιας και έρχεσαι από το 2002, πώς βλέπεις σήμερα την κατάσταση στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Ρόδο μετά την οικονομική κρίση και όλα τα προβλήματα που προέκυψαν;
Όταν ερχόμουν μόνο για διακοπές, ήταν δύσκολο να διακρίνω τις μεταβολές που έχουν επέλθει με τα χρόνια. Τώρα που μένω εδώ, είναι διαφορετικά. Βοηθώντας την Σοφία, βλέπω φτώχεια και δυστυχία στη Ρόδο. Εχω δει πώς ζουν φτωχοί άνθρωποι, έχω δει τα σπίτια τους κι έχω συγκλονιστεί… Είναι δύσκολα τα πράγματα.
• Πώς βλέπεις το μέλλον; Θα συνεχίσεις να ζεις στη Ρόδο;
Ναι. Σκοπεύω να μείνω στη Ρόδο. Οσο είμαι υγιής και μπορώ να προσφέρω θα μένω στο νησί.
• Φαντάζομαι θα έχεις συχνά επισκέπτες από την Γερμανία.
Ναι, βέβαια! Πέρυσι επί 12 εβδομάδες, κυρίως το καλοκαίρι είχα φιλοξενούμενους από την Γερμανία, το ίδιο και πρόπερσι.
• Νιώθεις ότι η Ρόδος είναι το σπίτι σου;
Ναι.
• Και σκοπεύεις να συνεχίσεις να στηρίζεις την Σοφία για την ανακούφιση των άπορων συμπολιτών μας;
Ναι βέβαια.
• Εκανες το ίδιο όταν ζούσες στην Γερμανία;
Όχι, δεν το έκανα. Ημουν πολύ απασχολημένος με την εργασία μου αλλά επιπλέον η Γερμανία είναι μια πλούσια και ισχυρή χώρα. Δεν με χρειάζεται. Γιατί λοιπόν να ξοδέψω τα χρήματά μου σε μια χώρα που δεν τα χρειάζεται και να μην βοηθήσω την Ελλάδα που με έχει ανάγκη; Εβλεπα την κατάσταση στη Λέσβο όπου ακόμα και οι πολύ φτωχοί άνθρωποι έδιναν ό,τι μπορούσαν από το υστέρημά τους για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και είπα στον εαυτό μου «γιατί όχι κι εσύ;». Στην Γερμανία δεν θα το έκανα αυτό, δεν το έχει ανάγκη.
• Αρα η πρώτη σου αντίδραση ήταν να έρθεις να βοηθήσεις τους πρόσφυγες;
Είχα τον χρόνο, είχα φυλάξει κάποια χρήματα από την εργασία μου και αποφάσισα να έρθω στην Ελλάδα και να βοηθήσω. Δεν είμαι πλούσιος, όμως έχω κάποια λίγα χρήματα που μπορώ να διαθέσω υπέρ των αδυνάμων και θέλω να προσφέρω και εθελοντική εργασία όποτε μπορώ. Μακάρι να μπορούσα να διαθέσω περισσότερα χρήματα, αλλά δεν είναι δυνατόν αυτό. Γι’ αυτό διοργανώνουμε και αυτό το μεγάλο πάρτι στις 6 Μαρτίου, για να βοηθήσουμε όσους μας έχουν ανάγκη.
• Δεν το κάνουν αυτό πολλοί άνθρωποι πάντως.
Δεν πειράζει, εγώ σκέφτηκα να το κάνω για την Ελλάδα. Οι άνθρωποι στην Γερμανία έχουν οικονομική άνεση, δεν χρειάζονται βοήθεια. Πρέπει να προσφέρουμε την βοήθειά μας σε όσους την χρειάζονται.

• Οι άνθρωποι που βοηθάς, τι σου λένε;
Μου αρκεί να τους βλέπω να χαμογελάνε. Αυτό μου φτάνει, δεν θέλω να μου πουν τίποτα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου