Tου απεσταλμένου του Capital.gr στο Βερολίνο, Δημήτρη Γκάτσιου
Ολοκληρώθηκε πριν λίγα λεπτά η συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Όπως επισημαίνουν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τετ α τετ πραγματοποιήθηκε μέσα σε εξαιρετικό κλίμα, γεγονός που όπως σημειώνουν φαίνεται και από το στοιχείο πως η μεταξύ τους συζήτηση (χωρίς την παρουσία των στενών συνεργατών τους) παρατάθηκε πλέον της καθορισμένης ώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διεμήνυσε πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα δραχμής για την Ελλάδα, καθώς η θέση της χώρας μας είναι στην καρδιά της ευρωζώνης. Με τις γαλάζιες πηγές να αναφέρουν πως και η κ. Μέρκελ έχει ξεκάθαρη θέση για αυτό το θέμα. Παράλληλα, παρουσίασε στην κ. Μέρκελ τις σκέψεις του για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της οδού Πειραιώς, ενώ εξήγησε στην καγκελάριο της Γερμανίας γιατί οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης οδηγούν τους πιστωτές να έχουν παράλογες απαιτήσεις. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε στην κ. Μέρκελ πως η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων είναι το πλέον βασικό συστατικό στοιχείο, προκειμένου η χώρα να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία.
Συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθούν, πάντως, να αναφέρουν πως ο κ. Μητσοτάκης είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος με όσα συμβαίνουν στη χώρα. “Από την πρώτη στιγμή είχαμε καλέσει τον κ. Τσίπρα να κλείσει την αξιολόγηση με τον καλύτερο τρόπο για τα εθνικά συμφέροντα. Εάν η αξιολόγηση είχε κλείσει από τον περασμένο Φεβρουάριο, δε θα υπήρχαν αυτές οι παράλογες απαιτήσεις των πιστωτών”, σημειώνουν.
Σημαντικό μέρος του τετ α τετ Μητσοτάκη-Μέρκελ κινήθηκε γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ενώ η ατζέντα περιελάμβανε και τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Όπως τονίζουν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε και πάλι λόγο για την εθνική στάση της γαλάζιας παράταξης, ωστόσο σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία δε μπορεί να μην ασκεί κριτική στις σημαντικές καθυστερήσεις που υπάρχουν στις αιτήσεις ασύλου και στον τρόπο με τον οποίο τις επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
capital.gr