Ειδήσεις

Πολεμικά σχέδια της Τουρκίας στο Αιγαίο- Πως αναβαθμίζει τον στόλο της

Με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στα νησιά του Αιγαίου, οι Τούρκοι έχουν αποφασίσει να δώσουν προτεραιότητα στην ανανέωση του στόλου τους και έτσι έχουν δρομολογήσει τη ναυπήγηση νέων φρεγατών, κορβετών αλλά και περιπολικών σκαφών.

Το onalert.gr με ένα αναλυτικό κείμενο παρουσιάζει τα σχέδια του Τουρκικού Στρατού αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας

Η ναυπήγηση φρεγατών, κορβετών και περιπολικών σκαφών συγκαταλέγεται στις βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες του τουρκικού Ναυτικού (TDK).

Το κείμενο του onalert.gr

Σε μια εποχή περιορισμένων αμυντικών προϋπολογισμών και ραγδαία αναπτυσσόμενων τεχνολογιών, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (TDK) φαίνεται προς το παρόν να απολαμβάνει διάθεση κονδυλίων για ναυπηγήσεις κύριων μονάδων που στόχο έχουν να ανανεώσουν το δυναμικό του τουρκικού Στόλου με σύγχρονα πλοία που θα προσφέρουν υψηλές επιχειρησιακές δυνατότητες.

Παρόλα αυτά όπως και οι υπόλοιπες τουρκικές Ε.Δ το TDK υπέστη απομείωση έμπειρων στελεχών από τις τάξεις του, απόρροια των διώξεων της κυβέρνησης Ενρτογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στη γείτονα. Οι συλλήψεις έμπειρων στελεχών δημιουργούν προβλήματα αλλά δεν είναι δυσαναπλήρωτες όπως στην περίπτωση της τουρκικής Αεροπορίας που απαιτείται σημαντικά μεγαλύτερο διάστημα για την παραγωγή νέων χειριστών αεροσκαφών, ενώ η δεξαμενή στελεχών παραμένει αριθμητικά μεγάλη..

Στο τουρκικό Ναυτικό φαίνεται ότι α) γίνεται προσπάθεια για μείωση του κόστους συντήρησης και των λειτουργικών δαπανών και β) αξιοποιούνται νέες τεχνολογίες μέσω επενδύσεων σε λύσεις που ευνοούν τη σχέση κόστους-αποτελέσματος (χαρακτηριστικό το παράδειγμα του εγχώριας ανάπτυξης συστήματος διαχείρισης μάχης GENESIS).

Η Άγκυρα ουδέποτε έκρυψε το όραμα της για θαλάσσια κυριαρχία σε Αιγαίο και Ν.Α Μεσόγειο, λαμβάνοντας υπόψη εγκαίρως, την ανάγκη για διεξαγωγή επιχειρήσεων σε ανοικτές θάλασσες, θέτοντας τις εξής βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές προτεραιότητες του ΤDK:

• Ναυπήγηση κορβετών και περιπολικών σκαφών και ο εκσυγχρονισμός οπλικών συστημάτων και του συστήματος διοίκησης, έλεγχου και επικοινωνιών (C4I)

• Ενίσχυση της ικανότητας ναυτικής αποτροπής, ανάπτυξης δυνάμεων και περιορισμένης προβολής ισχύος με την απόκτηση Αποβατικού Φορέα Δεξαμενής (LPD) μεγάλης μεταφορικής ικανότητας ελικοπτέρων, σκάφους υποστήριξης επιχειρήσεων, φρεγάτες πολλαπλού ρόλου με ικανότητα μεταφοράς ελικοπτέρων/UAS καθώς και υποβρυχίων αναερόβιας προώσης (AIP) εντός των επόμενων 10 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα της νέας φρεγάτας είναι συνέχεια του προγράμματος MILGEM, που μέχρι τώρα έχει αποδώσει τις κορβέτες κλάσης Hebeliada και στοχεύει στην αναβάθμιση μαχητικής ισχύος προκειμένου να υποστηριχτούν οι επεκτατικές επιδιώξεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Σε δηλώσεις του ο τούρκος υπουργός Άμυνας Fikri Işık δήλωσε πως οι τουρκικές προμήθειες αμυντικού υλικού θα γίνονται σε ποσοστό 60% από τουρκικές εταιρείες. Το πρώτο και ομώνυμο πλοίο της κλάσης θα είναι έτοιμο το 2021. Τα τέσσερα πλοία που έχουν προγραμματιστεί να κατασκευαστούν είναι τα εξής:TCG Istanbul (F-515) / TCG Izmir (F-516) / TCG Izmit (F-517) / TCG Icel (F-518).

Οι νέες φρεγάτες εκτοπίσματος 3000 τόνων περίπου και μήκους 113,2 μέτρων θα μπορούν να πετύχουν ταχύτητες 29+ κόμβων ενώ στον οπλισμό τους θα περιλαμβάνονται 16 βλήματα Anti-ship RGM-84L Harpoon Block II (2 Χ 8), 64 βλήματα επιφάνειας αέρος RIM-162 ESSM σε 16πλό κατακόρυφο εκτοξευτή Mk41 VLS,  1 αντιπυραυλικό σύστημα Phalanx Mk-15 Block 1B CIWS, 1 πυροβόλο Leonardo Oto 76/62 SR, 76mm, 2 x τορπιλοσωλήνες των 324mm για τορπίλεςMk-32  (Mk 46 Mode 5), 2 Χ πυροβόλα των 25 mm Aselsan STOPκαι 1 οργανικό ελικόπτερο Sikorsky S-70B2 Seahawk.

• Περαιτέρω ενίσχυση των παραπάνω δυνατοτήτων με την απόκτηση ελικοπτεροφόρου (LHD) με ικανότητα μεταφοράς αεροσκαφών κάθετης από/προσγείωσης (STOVL), φρεγατών αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής (AAW) και μη επανδρωμένων υποθαλάσσιων οχημάτων μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.

Η τελευταία αναφορά έχει ήδη πυροδοτήσει συζητήσεις για το κατά πόσο είναι πιθανό να αποκτήσει η Τουρκία και την έκδοση του υπό ανάπτυξη μαχητικού F-35B STOVL καθώς είναι διατυπωμένη η πρόθεση για αγορά 100 μαχητικών 5ης γενιάς τα οποία θα εφοδιάσουν την τουρκική Αεροπορία με την πρώτη Μοίρα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα από το 2022.
onalert.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου