Ειδήσεις

FT: Συμφωνία Αθήνας – Rothschild για το χρέος

Καθήκοντα συμβούλου σε ζητήματα χρέους αναμένεται να αναθέσει η Ελλάδα στην Rothschild, τη στιγμή που η χώρα προσπαθεί να βάλει ένα τέλος στο αδιέξοδο με τους θεσμούς και να αποφύγει τη χρεοκοπία, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, όπως μεταδίδει η Καθημερινή.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης ευελπιστούν ότι το ζήτημα αυτό θα έχει διεκπεραιωθεί πριν από το επόμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, που πολλοί έχουν περιγράψει ως την τελευταία ευκαιρία να ξεπεράσει η Ελλάδα τις διαφορές της με τους δανειστές, προτού το ενδιαφέρον στραφεί στις εθνικές εκλογές σε χώρες της ευρωζώνης.

Όπως ανέφεραν δύο άτομα που έχουν γνώση των συνομιλιών, το σχέδιο προβλέπει ότι η Rothschild θα παρέχει συμβουλές σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το χρέος της Ελλάδας, όπως οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, η ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ ύψους 80 δισ. ευρώ τον μήνα, και την εκ νέου πώληση κρατικών ομολόγων. Για τις παροχές αυτές, σημειώνει το δημοσίευμα η Ελλάδα θα χρειαστεί να καταβάλει ένα αντίτιμο, αυτό θα συμβεί όμως όταν θα αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Ο διορισμός της Rothchild ως χρηματοοικονομικού συμβούλου για το χρέος, ο οποίος απαιτεί την έγκριση του αρμόδιου υπουργού, θα αντικαταστήσει τη συμφωνία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών με την αμερικανική τράπεζα επενδύσεων Lazard, η οποία προσέφερε καθοδήγηση στη χώρα κατά την πρώτη διάσωση των τραπεζών το 2012. Η δουλειά της Lazard στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας— το οποίο τότε ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία — επέφερε κέρδη ύψους 25 εκατ. ευρώ στην τράπεζα σε αμοιβές, σύμφωνα με αναφορές της ελληνικής κυβέρνησης. Η Lazard αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως οικονομικός σύμβουλος του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας.

Η δουλειά του χρηματοοικονομικού συμβούλου για το χρέος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς η θέση συμβούλου της Ελλάδας στα θέματα χρέους είναι αρκετά διαφορετική πλέον, δεδομένης της βαθιάς κρίσης που εξαπλώνεται στην ευρωζώνη.

“Ένας σύμβουλος δεν προσλαμβάνεται για να κανονίσει άλλη μια αναδιάρθρωση με ιδιώτες δανειστές, προσλαμβάνεται για να συμβουλεύσει σε ζητήματα επίσημου χρέους. Θα είναι δύσκολη δουλειά”, αναφέρει ο Αμερικανός καθηγητής οικονομικών κ. Γκουλάτι επισημαίνοντας πως “Πάντα θα υπάρχει το ρίσκο του ανταγωνισμού μεταξύ δανειστών, όταν φέρνεις χρηματοοικονομικούς συμβούλους και τους συμπεριφέρεσαι σαν ιδιώτες δανειστές”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου