Ειδήσεις

«Τα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης αποτελούν μια ισχυρή ασπίδα προστασίας για τους ασθενέστερους συμπολίτες μας»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών Δημήτρης Γάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τα Δίκτυα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναφέρθηκε στον κοινωνικο-οικονομικό και ανθρωπιστικό ρόλο των δικτύων και τόνισε την ανάγκη για ειδική στήριξη/ενίσχυση των δομών που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες στις λιγότερο ευνοημένες περιοχές της Χώρας, όπως είναι τα μικρά νησιά του Νότιου Αιγαίου.

Την Επιτροπή Περιφερειών ενημέρωσε για τα Δίκτυα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις Περιφέρειες και τους Δήμους, χθες Τρίτη 14.02.17, η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, στην εισαγωγική του τοποθέτηση μίλησε για την προσφορά και το σημαντικό κοινωνικό έργο που προσφέρουν στους ασθενέστερους συμπολίτες μας οι δομές και τα δίκτυα αλληλεγγύης του Κράτους, της Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας. «Σε εποχές οικονομικής κρίσης, κάτω απ’ την ασφυκτική πίεση της ανάγκης, αλλά και σε αντιπαράθεση μαζί της και στην προσπάθεια να την υπερβούμε, οι κοινωνίες επινόησαν νέες μορφές συνεργασίας και συνύπαρξης συγκροτώντας δομές και δίκτυα αλληλεγγύης, που το στενό ατομικό «εγώ» προεκτείνεται προς το συλλογικό «εμείς». Τα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης, προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο ακολουθώντας μια μακρά παράδοση προστασίας των πανανθρώπινων και πολιτιστικών αξιών που έχουμε στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, πέρα από την άμεση και καθημερινή προσφορά τους σε όσους την έχουν ανάγκη, αποτελούν, επίσης, μια υπέρβαση στην πράξη της σκληρής ιδιοτέλειας. Η δουλειά τους, πρέπει, να βασίζεται στη διαφάνεια, στην αποκέντρωση, στην ενεργό συμμετοχή του πολίτη, στην εμπιστοσύνη όλων στο κοινωνικό έργο της αλληλεγγύης, με στόχο να είναι αποτελεσματικά στον παρόντα χρόνο, που υπάρχει αυτή η ανάγκη», είπε ο Δημήτρης Γάκης.

Η αναπληρώτρια υπουργός, παρουσιάζοντας όλο το πλαίσιο των δράσεων του Υπουργείου, μεταξύ των άλλων τόνισε, ότι σχεδιάζεται μια συνολική αναδιάταξη και επανασχεδιασμός της κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας, με τη σύσταση του Εθνικού Μηχανισμού Κοινωνικής Ένταξης και Συνοχής, που θα επιβλέπει και θα συντονίζει τις πολιτικές για έξι ευάλωτες ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, άστεγοι, Ρομά, πληθυσμός που βρίσκεται στα όρια της ακραίας φτώχειας) σε επίπεδο Δήμων, Περιφερειών και Υπουργείου. Τα κέντρα κοινότητας που ιδρύονται στους δήμους (254 πανελλαδικά) και είναι συνδεδεμένα με τις Περιφέρειες και το Υπουργείο, θα δίνουν άμεσα πληροφορίες σε κάθε πιθανό δικαιούχο. Σχετικά με τους Ρομά, η κυρία Φωτίου ανέφερε ότι μετά από μια καταγραφή και τυπολογική κατάταξη των οικισμών τους σε όλη την Ελλάδα, το Υπουργείο θα προχωρήσει στη άμεση μεταστέγαση κάποιων οικισμών σε ΠΡΟΚΑΤ οικίσκους, ενώ τόνισε ότι θα δικαιούνται το ΚΕΑ με την προϋπόθεση να ολοκληρώνουν τα παιδιά τους την υποχρεωτική εκπαίδευση. Τέλος, η αναπληρώτρια Υπουργός αναφέρθηκε στα σχολικά γεύματα για 72.000 μαθητές ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, που για πρώτη φορά εντάσσονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου