Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου
Τα δύο προγράμματα ενίσχυσης των εμπορικών επιχειρήσεων κυριάρχησαν στις συζητήσεις που έγιναν στην έκθεση HORECA που ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, στο Metropolitan Expo. Παρουσία στην έκθεση είχαν εταιρείες που ειδικεύονται στην παροχή συμβουλών επιχειρηματικής ανάπτυξης και στα περίπτερά τους προσέτρεξαν αρκετοί Ροδίτες έμποροι προκειμένου να ζητήσουν πληροφορίες.
Είναι η πρώτη φορά που το εμπόριο λιανικής και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με το σύστημα franchise θα τύχουν μιας κάποιας υποστήριξης μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ. Εχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που είχε προκηρυχθεί κάτι τέτοιο, γι’ αυτό και αναμένεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος από εξαιρετικά μεγάλη μερίδα του εμπορικού κόσμου. Οι καταστηματάρχες όλοι θα επιδοτηθούν για να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους, να βγουν στο διαδίκτυο, να υποστηρίξουν τις πωλήσεις τους, να κάνουν διαφημίσεις.
Βέβαια, η υπόσχεση μιας επιδότησης μπορεί να φαντάζει ως ιδανική για την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όμως ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει σοβαρή παγίδα για τους δικαιούχους. Οι εξοντωτικοί φόροι, αλλά και ο χαρακτήρας «κέρδος» που πολλές φορές αποδίδεται σε μια επιδότηση, είναι δυνατόν να εκμηδενίσουν το όφελος των προγραμμάτων. Για το λόγο αυτό οι καταστηματάρχες πρέπει να έχουν στο πλευρό τους επιχειρηματικούς συμβούλους που έχουν έδρα και δραστηριοποιούνται στη Ρόδο. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να έχουν ουσιαστικές λύσεις για να κερδίσουν από τα δύο ΕΣΠΑ Εμπορίου που θα προκηρυχθούν στις προσεχείς εβδομάδες.
Τα δύο προγράμματα, «λιανεμπόριο» και «franchise» θα εξειδικευτούν εντός του Μαρτίου. Από τις πρώτες πληροφορίες που έχουν δοθεί, προβλέπεται η οικονομική ενίσχυση των εμπόρων που θα προχωρήσουν στις ακόλουθες δράσεις:
– Ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων προβολής προϊόντων και υπηρεσιών στο διαδίκτυο (web sites)
– Ανάπτυξη ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shops)
– Ανάπτυξη επιχειρηματικών πυλών για πρόσβαση από κινητές συσκευές (mobile portals)
– Ανάπτυξη επιχειρηματικών εφαρμογών για πρόσβαση από κινητές συσκευές (mobile apps)
– Ψηφιακός εξοπλισμός για την υποβοήθηση της υπηρεσίας (π.χ ηλεκτρονική παραγγελιοληψία)
– Αξιοποίηση υποδομών application service providers (ASPs) για την υιοθέτηση πρακτικών ηλεκτρονικού εμπορίου με χαμηλό κόστος
– Ολοκλήρωση των νέων συστημάτων με τυχόν υφιστάμενες εφαρμογές της επιχείρησης (λογιστικό σύστημα, σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων κ.λπ.).
Επίσης περιλαμβάνονται σειρά άλλων δράσεων που διευκολύνουν το εμπόριο, την εκτέλεση μιας παραγγελίας, την υποστήριξη του πελάτη, ακόμα και τις μεταφορές. Όλα τα παραπάνω θα είναι πραγματικό βάλσαμο για όλους εκείνους που έχουν στο πρόγραμμα να βελτιώσουν τη θέση τους στην αγορά.
Ειδικά για τις εμπορικές επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του franchise, υπάρχει για πρώτη φορά στα χρονικά των επιδοτήσεων ειδική πρόβλεψη για υποστήριξη της δραστηριότητάς τους. Σημειώνεται ότι στη Ρόδο σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 100 καταστήματα που λειτουργούν με τη μέθοδο αυτή.
Το πρόγραμμα franchise θα περιλαμβάνει την επιδότηση όλων των προτάσεων από 30.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ και θα αφορούν αναβάθμιση υποδομών, αγορά μηχανημάτων και μεταφορικών μέσων, εφαρμογή συστημάτων ποιότητας, αυτοματοποίηση δραστηριοτήτων, περιβαλλοντική διαχείριση, ακόμα και κάλυψη μισθολογικού κόστους για υφιστάμενο ή νέο προσωπικό (με ρήτρα ευελιξίας).
https://www.dimokratiki.gr/16-02-2017/anamenete-terastio-endiaferon-gia-ta-dio-programmata-lianemporiou-ke-franchise/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.