Ειδήσεις

Γλυκόπικρα συναισθήματα από το πρόγραμμα τουρισμού Μαρμαρίς – Ρόδος που ξεκίνησε ξανά

Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου
Εγινε για φέτος η εκκίνηση του τουριστικού προγράμματος Μαρμαρίς – Ρόδος και ήδη κατέφθασαν στο νησί οι πρώτοι επισκέπτες προερχόμενοι από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Οι πρώτοι τακτικοί επισκέπτες για το 2017 είναι Γερμανοί, συνταξιούχοι και οι εντυπώσεις που αποκομίζουν είναι γλυκόπικρες. Γλυκές διότι ο καιρός είναι υπέροχος και πικρές καθώς τα καταστήματα στις τουριστικές περιοχές παραμένουν κλειστά.
Ειδικότερα, οι πρώτοι τουρίστες διαμένουν σε ξενοδοχεία της πόλεως Ρόδου και σε αυτά απολαμβάνουν τρεις διανυκτερεύσεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει άφιξη στο λιμάνι της Ακαντιάς με καταμαράν (προερχόμενο από Τουρκία) και ακολούθως μετακίνηση στα καταλύματα. Κατά τη βραχεία τους παραμονή στο νησί επισκέπτονται τη Mεσαιωνική Πόλη, τη Λίνδο και έχουν επίσης μια ημέρα ελεύθερη για να περιηγηθούν όπως εκείνοι θα επιλέξουν.
Συνολικά, μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται ν’ αφιχθούν στο νησί περίπου 3000 Γερμανοί συνταξιούχοι. Βέβαια, ακόμα και οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι με το συγκεκριμένο τουριστικό ρεύμα εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τον τελικό αριθμό των αφίξεων. Η αιτία βρίσκεται στο φόβο που διαπιστώνεται ότι έχουν οι τουρίστες, φτάνοντας αρχικά στην Τουρκία. Είναι ξεκάθαρο ότι όση διαφήμιση και να γίνει για το πόσο ασφαλής προορισμός είναι το Μαρμαρίς και γενικότερα η γειτονική χώρα, δεν υπάρχει περίπτωση να διαγραφούν από τη σκέψη των τουριστών οι πολύνεκρες επιθέσεις και τα γεγονότα των τελευταίων δύο ετών.
Ο φόβος και η διστακτικότητα για την τουριστικά δοκιμαζόμενη Τουρκία είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν ακόμα και σε κατάργηση του προγράμματος χειμερινού τουρισμού για συνταξιούχους της Γερμανίας.
Από την άλλη, μόλις οι τουρίστες αφήσουν το Μαρμαρίς και καταφθάνουν στη Ρόδο, η ψυχολογία τους αλλάζει. Δεν είναι πια καχύποπτοι, είναι χαρούμενοι, είναι φανερά ανακουφισμένοι και απολαμβάνουν στο μέγιστο βαθμό όλα εκείνα που μπορεί να τους προσφέρει το νησί. Περιδιαβαίνουν στους δρόμους, χαίρονται τον καλό καιρό και το δείχνουν. Η κα. Χέλγκα Μπάουμγκαρ είναι 75 ετών, στην εμφάνιση τυπική Γερμανίδα και τη συναντήσαμε στην πλατεία Ιπποκράτους της Μεσαιωνικής Πόλης. Ομιλώντας προς τη «δημοκρατική» δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για τα όσα έβλεπε: «Είναι τόσο όμορφα στη Ρόδο. Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στο νησί σας και μετανιώνω που τόσα χρόνια δεν το αποφάσιζα να έρθω. Ο καιρός είναι καταπληκτικός, αλλά εκείνο που με κάνει να χαίρομαι είναι η ιστορία που βλέπω ολοζώντανη γύρω μου. Είναι ένα μοναδικό συναίσθημα».
Η κυρία Μπάουμγκαρ σήμερα Πέμπτη θα βρίσκεται στο Μαρμαρίς και θα ετοιμάζει τις αποσκευές της για την επιστροφή στη Γερμανία. Ωστόσο, η ίδια εξήγησε ότι «το πρώτο πράγμα που θα κάνω επιστρέφοντας στο σπίτι μου είναι να κάνω κράτηση για διακοπές στη Ρόδο φέτος το καλοκαίρι. Τα λίγα εικοσιτετράωρα που πέρασα εδώ, με έκαναν να νιώσω τόσο όμορφα!». Οι λέξεις της συγκεκριμένης γυναίκας απηχούν τις σκέψεις όλων εκείνων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα χειμερινού τουρισμού Μαρμαρίς – Ρόδος γι’ αυτό και τα λόγια της έχουν ιδιαίτερη αξία για όλους.
Εκείνο που δεν άρεσε στην 75χρονη Γερμανίδα ήταν η εικόνα των κλειστών καταστημάτων. Παντού ρολά κατεβασμένα. Από τις εκατοντάδες επιχειρήσεις που υπάρχουν στη Μεσαιωνική Πόλη, μόνο ελάχιστες ήταν ανοικτές. Μόνο ελάχιστες προσέφεραν προς τους επισκέπτες την αίσθηση ότι ο τόπος αυτός ζει από το τουριστικό ρεύμα. Η ίδια εικόνα επικρατούσε και στη Λίνδο.
Ισως τα μεγάλα, τουριστικά καταστήματα που απαιτούν προσωπικό για να μπορέσουν να λειτουργήσουν, να είναι ασύμφορο να ανοίξουν μόνο για λίγες ώρες. Από την άλλη, υπάρχουν δεκάδες μικρότερα καταστήματα, που στηρίζονται στην παρουσία μόνο ενός προσώπου. Αυτά τα καταστήματα είναι αδικαιολόγητο να παραμένουν κλειστά. Μάλιστα, όσο οι επιχειρήσεις αυτές παραμένουν το χειμώνα κλειστά, άλλο τόσο συντηρούν την εποχικότητα στην εμπορική λειτουργία της μεσαιωνικής πόλης και της Λίνδου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα Μαρμαρίς – Ρόδος δημιουργήθηκε από Τούρκους τουριστικούς πράκτορες και ξενοδόχους. Εγινε με σκοπό να ενισχυθεί το τουριστικό ρεύμα αυτής της περιόδου και στηρίχθηκε στη δύναμη που απέκτησε η Τουρκία μέσα από τη σοβαρή ενασχόλησή της με τη βιομηχανία του τουρισμού. Η ενασχόληση αυτή έχτισε αεροπορικές εταιρείες που ασχολούνται αποκλειστικά με τη γειτονική χώρα, δημιούργησε υποδομές για επισκέψεις χειμώνα και καλοκαίρι, για τις οποίες όλοι δουλεύουν με προσήλωση και επαγγελματισμό. Επιχειρηματίες και πολιτεία στην Τουρκία δουλεύουν από κοινού για την ανάπτυξη αυτής της βιομηχανίας, γεγονός που θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους τους Ελληνες, πολιτικούς και επιχειρηματίες του τουρισμού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου