Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο αναταράξεων βρίσκεται ο ΣΕΤΕ, καθ’ οδόν προς την εκλογή νέας ηγεσίας. Ενισχύονται οι φωνές που ζητούν τροποποίηση του καταστατικού και αναλογικότερη εκπροσώπηση των φορέων.
Στο σκηνικό από «καραμπόλες» και ανατροπές που προκύπτουν στην ηγεσία των βασικών φορέων του τουρισμού (ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΠΟΞ, ΕΞΑΑΑ) εντός του 2017 φαίνεται πως προστίθεται πλέον και η απειλή της έντασης, με επίκεντρο το αίτημα για τροποποίηση του καταστατικού του συνδέσμου.
Η επίσημη έναρξη της «κούρσας» διαδοχής του Α. Ανδρεάδη στην ηγεσία του ΣΕΤΕ μετά τη δημοσιοποίηση της υποψηφιότητας του νυν προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννη Ρέτσου, φαίνεται πως ενεργοποίησε αντανακλαστικά που παρέμεναν «εν υπνώσει» επί μακρό διάστημα.
Μπορεί στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου στον ΣΕΤΕ ο αγώνας διαδοχής να χαρακτηρίζεται (από έμπειρους παράγοντες του χώρου) ως «κούρσα για ένα άλογο», αλλά φαίνεται πως λειτούργησε ως θρυαλλίδα για να πυροδοτηθούν ποικίλες αντιδράσεις.
Κι αν οι αντιδράσεις αφορούσαν μεμονωμένα πρόσωπα, θα μπορούσε να τις αποδώσει κανείς σε προσωπικές πικρίες από φιλοδοξίες που δεν ευοδώθηκαν. Τι συμβαίνει, όμως, όταν οι αντιδράσεις προέρχονται από έναν χώρο χιλιάδων επιχειρήσεων, που αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος της ραχοκοκαλιάς του τουριστικού τομέα της χώρας;
Πώς θα έπρεπε να ερμηνευθεί, πολύ περισσότερο, το γεγονός ότι σύσσωμη μια ολόκληρη κατηγορία επιχειρηματιών-επαγγελματιών του τουρισμού αισθάνθηκε την ανάγκη να φθάσει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, το Γραφείο του Πρωθυπουργού, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή της για θέματα που συνδέονται με το καταστατικό και τη λειτουργία του ΣΕΤΕ;
Το θέμα αφορά επιστολή που φέρεται να έστειλε την Τρίτη (σ.σ. δύο μέρες μετά την αναγγελία της υποψηφιότητας Γ. Ρέτσου και της παρουσίασης των βασικών του θέσεων) η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας (ΣΕΤΚΕ). Μια τριτοβάθμια οργάνωση που εκπροσωπεί περί τις 30.000 επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, διαμερισμάτων και επιπλωμένων κατοικιών, οι οποίες είναι ενταγμένες σε 265 τοπικούς πρωτοβάθμιους συλλόγους και οργανώνονται σε 20 περιφερειακές ομοσπονδίες σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΣΕΤΚΕ, οι επιχειρήσεις που εκπροσωπεί αντιπροσωπεύουν το 50% της συνολικής τουριστικής κίνησης στον χώρο της διαμονής. Μέγεθος ενδεικτικό, σύμφωνα με την ΣΕΤΚΕ, για το ειδικό βάρος που έχουν στον ελληνικό τουρισμό οι επιχειρήσεις που εκπροσωπεί.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, η επιστολή της ΣΕΤΚΕ είχε αποδέκτη τη Διοίκηση του ΣΕΤΕ ενώ κοινοποιήθηκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και στους Υπουργούς Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Πολιτικής Έφη Αχτσιόγλου.
Η ΣΕΤΚΕ έγινε μέλος του ΣΕΤΕ τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (2003) και από τότε κατέχει μία από τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων του ΣΕΤΕ «ex officio», όπως συμβαίνει και με τους δύο άλλους μεγάλους τουριστικούς φορείς ΠΟΞ (ξενοδόχοι), FedHATTA (ταξιδιωτικά γραφεία).
Όπως φέρεται να υποστηρίζει στην επιστολή της, ωστόσο, η ΣΕΤΚΕ, από το 2003 που έγινε μέλος του ΣΕΤΕ μέχρι σήμερα, ουδέποτε καλείται να μετάσχει στις επαφές που πραγματοποιεί το Προεδρείο του ΣΕΤΕ. Κι αυτό, παρότι ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ είναι αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ.
Η σταγόνα, όμως, που φαίνεται πως ξεχείλισε το ποτήρι για τα μέλη της ΣΕΤΚΕ ήταν η συνάντηση που είχαν προ δύο εβδομάδων (2 Φεβρουαρίου) το προεδρείο και μέλη του Δ.Σ του ΣΕΤΕ με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα. Συνάντηση η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων στην ατζέντα της το φλέγον θέμα των «κόκκινων» δανείων. Συνάντηση για την οποία η ΣΕΤΚΕ φέρεται να υποστηρίζει στην επιστολή της πως ενημερώθηκε από το Δελτίο Τύπου του ΣΕΤΕ!
Στην ίδια επιστολή, ο ΣΕΤΚΕ φέρεται να επισημαίνει στη διοίκηση του ΣΕΤΕ πως θεωρεί ότι υποεκροσωπείται στην ηγεσία του Συνδέσμου και δεν ενημερώνεται.
Γι’ αυτό, φέρεται να ζητά την τροποποίηση του καταστατικού του ΣΕΤΕ, ώστε να διασφαλίζεται πως θα εκπροσωπούνται ισότιμα και αναλογικά οι τρεις ισχυρότεροι φορείς μέλη του (ΠΟΞ, FedHATA, ΣΕΤΚΕ).
Υπενθυμίζεται πως την τροποποίηση του καταστατικού, ώστε να αναβαθμιστεί η παρουσία των άλλων φορέων του τουρισμού, πλην των ξενοδόχων, φέρονται να έχουν ζητήσει επιτακτικά τον τελευταίο καιρό από την ηγεσία του ΣΕΤΕ οι τρεις πρώην πρόεδροι Σπ. Κοκκοτός, Στ. Ανδρεάδης και Ν. Αγγελόπουλος. Το θέμα, μάλιστα, τέθηκε εκ νέου, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, σε πρόσφατη συνάντηση των «τριών» με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδη.
Η ΣΕΤΚΕ φέρεται να επικεντρώνει την επιχειρηματολογία της για την αλλαγή καταστατικού και την αυξημένη εκπροσώπησή της στο Δ.Σ του ΣΕΤΕ στο γεγονός ότι από το 2013 ο ΣΕΤΕ έχει αναγνωρισθεί ως «κοινωνικός εταίρος» από την κυβέρνηση, εκπροσωπώντας το σύνολο του τουρισμού.
Η ΣΕΤΚΕ φέρεται να υποστηρίζει πως όταν η κυβέρνηση αναγνώρισε τον ΣΕΤΕ ως κοινωνικό εταίρο, όφειλε να τον υποχρεώσει να τροποποιήσει το καταστατικό του, ώστε να διασφαλίζεται η αναλογική εκπροσώπηση σε αυτόν όλων των επιμέρους φορέων του τουρισμού.
Παράγοντες του ευρύτερο χώρου του τουρισμού στους οποίους απευθύνθηκε το Euro2day.gr ερμήνευαν ως «νεύμα» της ΣΕΤΚΕ προς την κυβέρνηση και ειδικότερα προς την πλευρά ΣΥΡΙΖΑ, να πιέσει προκειμένου να διασφαλιστεί η αναλογική παρουσία των φορέων στην ηγεσία του ΣΕΤΕ.
Στην επιστολή η ΣΕΤΚΕ εμφανίζεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να αφήνει αιχμές για τους ισχυρούς ομίλους που εκπροσωπούνται στην ηγεσία του ΣΕΤΕ. Φέρεται, μάλιστα, να κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για το γεγονός πως η προβολή των θεμάτων του τουρισμού σε εθνικά και ευρωπαϊκά fora, όπου μετέχει ο ΣΕΤΕ εκπροσωπώντας το σύνολο του ελληνικού τουρισμού, «δεν θα έπρεπε να είναι ζήτημα των λίγων και ισχυρών του χώρου αλλά όλων των επιχειρήσεων που απαρτίζουν τον κλάδο».
Από την επικοινωνία που είχε το Euro2day.gr με επιχειρηματίες-επαγγελματίες και παράγοντες του χώρου των τουριστικών καταλυμάτων προκύπτει πως οι τελευταίοι εμφανίζονται έτοιμοι να φθάσουν την υπόθεση στα «άκρα», αν συναντήσουν την άρνηση της ηγετικής ομάδας του ΣΕΤΕ να προωθηθούν βελτιωτικές αλλαγές.
Η ΣΕΤΚΕ φέρεται να ζητά δεσμεύσεις ότι θα εκκινήσουν οι διαδικασίες τροποποίησης του καταστατικού αμέσως μετά τη Γ.Σ του Μαΐου. Επειδή, όμως, η εκλογή του νέου προέδρου θα γίνει με το υπάρχον καταστατικό, φέρεται να ζητά, τουλάχιστον, να καλείται και να μετέχει στις επαφές που πραγματοποιεί ο ΣΕΤΕ.
Επιχειρηματίες και παράγοντες του χώρου, την ίδια στιγμή, εξέφρασαν στο Euro2day.gr την ετοιμότητά τους να «βγουν στα κάγκελα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς. Διευκρινίζοντας πως είναι έτοιμοι να κινητοποιήσουν τις περιφερειακές ομοσπονδίες και τους τοπικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα, προκειμένου να ενημερώσουν τους βουλευτές των περιοχών τους για την κατάσταση.
Παράγοντες του τουρισμού ερμήνευαν την αντίδραση της ΣΕΤΚΕ ως αποτέλεσμα της ασφυκτικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει. Αφενός, εξηγούν εξαιτίας του πλήγματος που δέχθηκαν από την κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού λόγω κρίσης και, αφετέρου, από τον ανταγωνισμό που υφίστανται ακόμα και από ξενοδοχεία πέντε αστέρων τα οποία δημιουργήθηκαν την τελευταία οκταετία, μέσω υψηλών επιδοτήσεων, και τώρα «σαρώνουν» την αγορά ρίχνοντας τις τιμές τόσο χαμηλά -όπως υποστηρίζουν-, ώστε να αποσπάσουν την πελατεία ακόμα και των πλέον αδύναμων.
Η ηγεσία της ΣΕΤΚΕ, πάντως, φέρεται αποφασισμένη ναν αναδείξει με κάθε τρόπο τη συμβολή των επιχειρήσεων του χώρου στον ελληνικό τουρισμό και στην εθνική οικονομία. Για τον σκοπό αυτό η Συνομοσπονδία έχει πιστοποιηθεί ώστε να είναι σε θέση να υποβάλλει προτάσεις προς ένταξη στο ΕΣΠΑ.
Ήδη έχει υποβάλει προς ένταξη πρόγραμμα για την εκπαίδευση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του κλάδου ενώ ακολουθεί ανάλογη πρόταση για επιμόρφωση των επιχειρηματιών-επαγγελματιών του χώρου.
Ταυτόχρονα, η ΣΕΤΚΕ φέρεται να προετοιμάζει την ανάθεση εκπόνησης μελέτης για τη συμβολή του χώρου στον ελληνικό τουρισμό και στην οικονομία της χώρας.
Οι πιο πάνω κινήσεις αποτελούν σαφή ένδειξη των αποστάσεων που επιχειρεί να πάρει η ΣΕΤΚΕ από τον ΣΕΤΕ, ισχυροποιώντας, παράλληλα, την αυτοτελή της παρουσία.
Σημειώνεται πως οι κινήσεις επιμόρφωσης στελεχών από τη ΣΕΤΚΕ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, την ίδια στιγμή που ο μοναδικός, μέχρι στιγμής, υποψήφιος για την προεδρία του ΣΕΤΕ (Γ. Ρέτσος) έχει προαναγγείλει την περαιτέρω ενίσχυση του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, τόσο σε επίπεδο ανάλυσης στατιστικών στοιχείων, όσο και παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης/κατάρτισης.
Η διοίκηση της ΣΕΤΚΕ, παράλληλα, εμφανίζεται αποφασισμένη να αξιοποιήσει το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων, προκειμένου να αποσπάσει δεσμεύσεις για προώθηση θεμάτων του χώρου από τη νυν κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, πως σε πρόσφατη συνάντηση με τον τομεάρχη τουρισμού της Ν.Δ, ζητήθηκε από την ηγεσία της ΣΕΤΚΕ συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον οποίο θα επιδιώξει να λάβει ρητές δεσμεύσεις.
Παναγιώτης Δ. Υφαντής-euro2day.gr