Ειδήσεις

Μαξιμου: Πολιτική συμφωνία χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα λιτότητα

Επιτυχία θεωρεί το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup η κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει ότι επετεύχθη πολιτική συμφωνία χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα λιτότητα.

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, όσο και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωναν στις χθεσινές τηλεοπτικές παρεμβάσεις τους πολύ ικανοποιημένοι και έκαναν λόγο για «πολύ θετική εξέλιξη» και «νίκη», ιδίως σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα της τάξης του 2% του ΑΕΠ για το 2019.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «αυτό δεν είναι πλέον στην ατζέντα της συζήτησης».

Η κυβέρνηση παραδέχεται, ωστόσο, ότι συμφώνησε να προνομοθετήσει μέτρα για μετά το 2019, χωρίς να προσδιορίζει το ύψος τους.

Την έμφαση την αποδίδει στο ότι οι θεσμοί δέχτηκαν –σε περίπτωση που επιτυγχάνονται οι στόχοι του προγράμματος– η κυβέρνηση να μπορεί να χρησιμοποιήσει το ισόποσο της υπέρβασης των στόχων για μειώσεις φόρων ή αναπτυξιακές δράσεις, με αποτέλεσμα στο καθαρό ισοζύγιο να μην προστεθούν στην ελληνική οικονομία νέα μέτρα λιτότητας.

Το αν θα μπορέσει να λάβει αυτά τα αντίμετρα η κυβέρνηση μετά το 2018, ωστόσο, εξαρτάται από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από το 2019.

Οι στόχοι αυτοί δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί και δεν έχει προσδιοριστεί για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει η ελληνική οικονομία να παράγει πλεονάσματα (π.χ. της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, όπως ζητάει ο Σόιμπλε).

Αυτό είναι κάτι που θα γίνει μετά τον τεχνικό έλεγχο που θα κάνουν εδώ τα κλιμάκια της τρόικας και εφόσον συμφωνήσουν στα νούμερα.

Το ότι η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να λάβει αντισταθμιστικά μέτρα, αν επιτευχθούν οι στόχοι, είναι το αποτέλεσμα της κοινής συνεννόησης, για την οποία κάνει λόγο η ανακοίνωση του Eurogroup.

H κυβέρνηση θεωρεί πως οι στόχοι θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση και έχει ήδη αρχίσει να περιγράφει το σχετικό «πάρε – δώσε».

Οι υπουργοί έλεγαν π.χ. χθες, ότι μπορεί να υπάρξει μείωση του αφορολόγητου, ωστόσο, η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ, ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι μηδενικό.

Πάντως, και σε αυτό παρέλειπαν να αναφερθούν οι υπουργοί χθες, ότι θα συμβεί μόνον εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και αφού αυτό πιστοποιηθεί.

Η κυβέρνηση θεωρεί, πάντως, την επίτευξη των στόχων δεδομένη και βασίζεται γι’ αυτό στις προβλέψεις της Κομισιόν, που θεωρεί πως αυτά που έχει ήδη ψηφίσει η Ελλάδα αρκούν για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Αυτό που τόνισαν με έμφαση τόσο το Μαξίμου, όσο και οι υπουργοί, είναι ότι «όλες οι πλευρές αποδέχονται και αναγνωρίζουν τις εξαιρετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας» και θεωρεί αυτό ως καταλύτη για την επίτευξη της συμφωνίας.

Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, πάντως, «υπάρχουν κι άλλα στοιχεία αυτής της συμφωνίας που μας κάνουν να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι» και πρόσθεσε ότι «μπαίνει πια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο τρόπος με τον οποίο θα επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Πάντως, στην κυβέρνηση δεν ήθελαν να δεσμευτούν για τον χρονικό ορίζοντα του τεχνικού ελέγχου και απλώς εξέφραζαν την πεποίθηση ότι αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Σε ό,τι αφορά την στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η εκτίμηση ήταν ότι θα είναι αρραγής:

«Με την προοπτική αυτών των αντισταθμιστικών μέτρων, ηκυβερνητική πλειοψηφία, θα ψηφίσει τα νέα μέτρα χωρίς πρόβλημα», εκτίμησε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Πηγή: real.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου