Παραδόθηκε στο Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου ο ψηφιακός ανιχνευτής FDR D-EVO διαστάσεων 43X43 ο οποίος μετατρέπει το υπάρχον αναλογικό ακτινολογικό σύστημα του ΓΝΣ σε ψηφιακό με εικόνα ανάλυσης 150 micron σε μόλις ένα δευτερόλεπτο αναβαθμίζοντας κάθετα την ποιότητα των ακτινογραφιών και την ταχύτητα ροής εργασίας και επομένως την αύξηση του αριθμού των εξεταζόμενων.
Στην τελετή παράδοσης παραβρέθηκαν η Διοικητής του Γενικού Νοσκομείου Ρόδου κα Κατερίνα Χατζηστρατή, ο επικεφαλής της ΑΜΚΕ η Ρόδος για τη Ζωή Σάββας Σαββαΐδης, η ιατρός ακτονοδιαγνώστρια κα Λιάνα Σουλούνια και μέλος της ΑΜΚΕ όπως επίσης τα ιδρυτικά μέλη της ΑΜΚΕ Παναγιώτης Παπαντωνίου, Νάντα Ροχάνη και η υπεύθυνη συντονισμού Φράνσις Νιοτή.
Η αναβάθμιση του ακτινολογικού θα αφορά φυσικά σε εκατοντάδες ακτινολογικές χρήσεις ρουτίνας οι οποίες πραγματοποιούνται καθημερινά στο ΓΝΣ όπως επίσης στην μείωση της ακτινοβολίας που δέχεται ο εξεταζόμενος, στην μείωση του χρόνου εξέτασης και στην δυνατότητα επεξεργασίας της εικόνας αυξάνοντας σημαντικά τις δυνατότητες διάγνωσης.
Να υπενθυμίσουμε ότι η 7η κατά σειρά εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Ρόδο για τη Ζωή υπήρξε η μαζικότερη σε συμμετοχή ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.
Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα κεντρικό θέμα της εκδήλωσης αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες αντιμετώπισης ενός εξαιρετικά επιθετικού καρκίνου με κακή πρόγνωση αφού μόνο το 15% των διαγνωσθέντων ασθενών επιβιώνει μετά την πενταετία.
Κυρία αιτία καρκίνου του πνεύμονα είναι το κάπνισμα είτε ενεργητικό είτε παθητικό.
Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 2010. Εκτοτε πραγματοποιείται κάθε χρόνο μέχρι σήμερα. Ειδικότερα έχουν δωρηθεί και χρησιμοποιούνται στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου τα παρακάτω μηχανήματα:
2010 Δερματοσκόπιο.
2011 Χειρουργικός εξοπλισμός προστατεκτομής.
2012 Υστεροσκόπιο
2013 Κολονοσκόπιο
2014 Ρινολαρυγγοσκόπιο
2015 Υπερηχοτομογράφος μαστού
2016 Αναβάθμιση του Αναλογικού Συστήματος Ακτινογραφιών σε Ψηφιακό
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέχει ετησίως στην ΑΜΚΕ το ιατρικό προσωπικό που χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό η χρήση του είναι εντατικότατη. Μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν συνολικά πάνω από 3.500 σχεδόν εξετάσεις – επεμβάσεις και διαγνώσθηκαν έγκαιρα 200 περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου.