Ειδήσεις

Το καλό, το άσχημο και το εφιαλτικό σενάριο για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Τριήμερο σκληρής προετοιμασίας εν όψει της έλευσης των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με στόχο να έχουμε συμφωνία μέχρι και τις αρχές Απριλίου με εναλλακτικά χρονικό ορόσημα τον Μάιο και ως επόμενο τα τέλη του Σεπτεμβρίου, μετά την Γερμανικές εκλογές, που θα άνοιγε το δρόμο για τέταρτο μνημόνιο.

Το σενάριο του Απριλίου. Το οικονομικό επιτελείο κινείται με στόχο τα βασικά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης θα έχουν φτάσει σε συμφωνία μέχρι και τις 20 Μαρτίου.

Με άλλα λόγια μέσα σε περίπου 20 ημέρες από την έλευσης των τεχνικών κλιμακίων την Τρίτη να έχουν συμφωνηθεί η μείωση του αφορολόγητου των συντάξεων και οι αλλαγές τους ασφαλιστικού μέχρι και ώστε να έχουμε τεχνική συμφωνία σε επίπεδο θεσμών στο Εurogroup της 20ηςΜαρτίου.

Στην συνέχεια θεωρείται ότι υπάρχει χρόνος να συζητηθεί και να συμφωνηθεί τόσο τα επόμενα βήματα για την μείωση του χρέους όσο και η εξέλιξη των πρωτογενών πλεονασμάτων με στόχο to Eurogroup της 7ης Απριλίου στην Μάλτα να καταλήξει σε συνολική συμφωνία για το ελληνικό θέμα.

Αν κάτι τέτοιο επιτευχθεί θα έχουμε και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά την συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 27 Απριλίου.

Το σενάριο του Μαϊου. Αν το ορόσημο αυτό ξεπεραστεί το επόμενο όριο θα βάλουν οι εκλογές του Μαΐου στο κρατίδιο της Ρηνανίας Βεστφαλίας που ουσιαστικά εκλέγουν κάθε φορά το νέο Καγκελάριο της Γερμανίας.

Η Γερμανία θα πιέσει για να κλείσει το θέμα της Ελλάδας πριν μπεί για τα καλά σε προεκλογική περίοδο. Η καθυστέρηση της αξιολόγησης μέχρι και τότε σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει το χειρότερο δυνατό σενάριο για τα μέτρα που θα πρέπει να νομοθετήσει για το 2019 αφού θα χάσει και το τελευταίο μεγάλο σύμμαχο, την Γαλλία η οποία θα βρίσκεται ανάμεσα στους διαδοχικούς εκλογικούς κύκλους για πρόεδρο και κοινοβούλιο .

Αν πάντως η αξιολόγηση κλείσει μέσα στον Μαίο θα έχουμε συνολική συμφωνία μέχρι και την συνεδρίαση του Eurogroup της 22ης Μαΐου όπως περίπου έγινε και το 2016 με τα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης Α

Aν γίνει αυτό ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση στην συνεδρίαση της ΕΚΤ 8 Ιουνίου.

Το σενάριο του Σεπτεμβρίου. Το τρίτο σενάριο θα είναι το χειρότερο δυνατό. Η αξιολόγηση να συνεχίσει να πελαγοδρομεί και μέσα στο καλοκάιρι. Αν η Ελλάδα καταφέρει να αποφύγει το πιστωτικό γεγονός τον Ιούλιο όταν οι υποχρεώσεις χρεόυς φτάνουν κοντά στα 7 δις ευρώ τότε θα πρέπει να περιμένει την ολοκλήρωση και των Γερμανικών εκλογών.

Είναι δεδομένο ότι πρo των εκλογών θα παγώσουν εντελώς οι συζητήσεις και για την λύση για το χρέος αλλά και για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στη καλύτερη περίπτωση αν η Ελλάδα πετύχει τεχνική συμφωνία μέχρι και τον Αύγουστο θα πρέπει να περιμένει μέσα στο φθινόπωρο τις αποφάσεις για τα άλλα δύο θέματα.

Η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση θα συμφωνηθεί κοντά στο τέλος του έτους και θα είναι καθαρά συμβολής σημασίας αφού η αβεβαιότητα τα τρία πρώτα τρίμηνα του χρόνου θα έχει αλλάξει τελείως τα δεδομένα για την Ελληνική οικονομία η οποία θα οδεύει πλέον στην σύναψη ενός τέταρτου μνημονίου.

enikonomia.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου