Γράφει ο
Μοράρης Εμμανουήλ,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
– Προσπαθήστε τα θαλασσινά σας να είναι ψητά ή αχνιστά και όχι τηγανητά ή με πολλές σάλτσες.
– Να προσέξετε την ποσότητα της ταραμοσαλάτας και ειδικά τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση, αφού ο ταραμάς περιέχει πολύ αλάτι. Μία με δύο κουταλιές ταραμά είναι αρκετές.
– Καταναλώστε ελιές αλλά με μέτρο. Αναλογιστείτε πως πέντε ελιές θερμιδικά ισοδυναμούν με ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο.
– Περιορίστε την κατανάλωση χαλβά σε ένα με δύο κομμάτια στο μέγεθος σπιρτόκουτου.
– Προσοχή στη λαγάνα, 2-3 φέτες το πολύ μέσα στην ημέρα σας είναι αρκετές.
– Τα αλκοολούχα ποτά( κρασί, ούζο κ.τ.λ.) που συνοδεύουν το σαρακοστιανό τραπέζι είναι καλό να μη ξεπερνάνε τα 1-2 ποτήρια.
– Το τουρσί, όπως και ο ταραμάς, περιέχει μεγάλη ποσότητα αλατιού. Καλό είναι να καταναλώνεται σε περιορισμένη ποσότητα και με προσοχή ειδικά από άτομα που έχουν υπέρταση.
– Αποφύγετε τις τηγανητές πατάτες και προτιμήστε για γαρνιτούρα ρύζι ή πατάτες ψητές ή πατατοσαλάτα. Η ποσότητα μετράει.
• Συμπερασματικά, όλες οι τροφές που υπάρχουν στον τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία μας. Παρ’ όλ’ αυτά πολλές από αυτές αποδίδουν και αρκετές θερμίδες σε μικρό όγκο τροφής. Έτσι λοιπόν τρώμε από όλα αλλά με μέτρο!
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ
ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΥΠΕΡΟΧΑ!!!!