Ειδήσεις

Ανοίγει για το κοινό το Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας Δωδ/σου

Την ικανοποίησή του για το άνοιγμα του Μουσείου Νεώτερης Ιστορίας Δωδεκανήσου για πρώτη φορά στο κοινό, όπου στεγαζόταν το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας επί Ιταλικρατίας, εξέφρασε, μιλώντας στην «δημοκρατική», ο πρώην υπουργός και βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, το οποίο μάλιστα επισκέφθηκε το περασμένο Σάββατο με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κ. Μάνια Μιχαηλίδου και την προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του κράτους Ν. Δωδεκανήσου κ. Ειρήνη Τόλιου.
«Η επίσκεψη στο Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας Δωδεκανήσου, έγινε προκειμένου να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες για την φιλοξενία εκεί της έκθεσης “Η πορεία προς την απελευθέρωση”. Το κτήριο αυτό δεν έχει ανοίξει ξανά από την ημέρα που κηρύχθηκε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, οπότε και έφυγε ο γενικός πρόξενος από την Ρόδο. Το κτήριο αυτό, που βρίσκεται επί της οδού Ιωάννου Καζούλη,  ανακαινίστηκε επί θητείας του κ. Γιάννη Μαχαιρίδη και πρόκειται πραγματικά για ένα κόσμημα. Για την φιλοξενία της έκθεσης, προηγήθηκε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Επιτέλους, το ιστορικό αυτό κτήριο θα ανοίξει και θα αξιοποιηθεί κατάλληλα. Για πρώτη φορά δίδεται σε δημόσια χρήση και πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός», δήλωσε στην «δ» ο κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, ο οποίος κίνησε τις διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση πριν από έναν χρόνο.
Να σημειωθεί ότι το εν λόγω κτήριο ανήκε στην οικογένεια Ε. Παυλίδη, αγοράσθηκε επί νομαρχίας του κ. Σάββα Καραγιάννη, αναπαλαιώθηκε επί θητείας του κ. Γ. Μαχαιρίδη και θα ανοίξει επί θητείας του κ. Γ. Χατζημάρκου.
Ο κ. Παυλίδης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Στρασβούργο προσεκάλεσε και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Πέδρο Αγραμούντ, να έρθει στην Ελλάδα προκειμένου να παρουσιαστεί στις επετειακές εκδηλώσεις της Δωδεκανήσου. Αναμένεται επίσημη αποδοχή της πρόσκλησης και το πιθανότερο είναι ο κ. Πέδρο Αγραμούντ, να έρθει στην Ελλάδα για τις επετειακές εκδηλώσεις της 8ης Μαΐου για την λήξη του Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ΕΚΘΕΣΗ
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», εξετάζονται δύο πιθανές ημερομηνίες για τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας Δωδεκανήσου κι αυτές είναι είτε η 31η Μαρτίου 2017 είτε η 9η Μαΐου 2017, κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η διοργάνωση της έκθεσης θα γίνει από την Βουλή των Ελλήνων, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου, την Αρχαιολογική Υπηρεσία και των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
Η έκθεση εγκαινιάσθηκε στις 7 Μαρτίου 2016, στην Κω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κω.
Μέσα από τεκμήρια και αναπαραγωγές φωτογραφιών, εγγράφων και εφημερίδων παρουσιάζονται τα τελικά στάδια της πορείας των Δωδεκανήσων προς την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική επικράτεια. Το εκθεσιακό υλικό διαρθρώνεται σε θεματικές ενότητες που ακολουθούν και τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων. Έτσι, παρουσιάζονται η περίοδος της ιταλικής κατοχής των νησιών (1912-1943), τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1943-1945), όπως οι μάχες της Κω και της Λέρου, η γερμανική κατοχή και η δράση του Ιερού Λόχου, η περίοδος της βρετανικής διοίκησης (1945-1947), ο διπλωματικός αγώνας των ελληνικών κυβερνήσεων προκειμένου να επιτύχουν την Ένωση (1946-1947), η ελληνική στρατιωτική διοίκηση των νησιών (1947-1948) και τέλος, μετά την επίσημη ένωση στις 7 Μαρτίου 1948, η εγκαθίδρυση της πολιτικής διοίκησης με τη μορφή της Γενικής Διοίκησης Δωδεκανήσου (1948-1955).
Παράλληλα με τα ιστορικά γεγονότα, κάθε ενότητα εστιάζει και στη ζωή των ίδιων των ανθρώπων, την καθημερινότητά τους, τα έθιμα και τις εργασίες τους, ώστε να δημιουργούνται πολλοί επιμέρους διάλογοι ανάμεσα στη «μεγάλη» και τις πολλές «μικρές» ανθρώπινες ιστορίες. Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, το Μουσείο Μπενάκη, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές και εκδόσεις ανεκτίμητης αξίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου