Ως «επιβαλλόμενη τιμή στα Δωδεκάνησα», χαρακτήρισε την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχτές στην Βουλή όπου το 2017 ανακηρύχθηκε «Έτος Δωδεκανήσου», ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες. Δήλωσε συγκεκριμένα:
«Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής προγραμματίστηκε προ δεκαπενθημέρου, όταν είχαμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε από κοινού το πρόγραμμα ώστε να είναι αντάξιο του επετειακού εορτασμού. Η Βουλή των Ελλήνων έθεσε υπό την αιγίδα της τις εκδηλώσεις για την επέτειο των 70 ετών από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Πατρίδα. Η εκδήλωση αυτή, θεωρώ ότι ήταν ιδιαίτερα τιμητική –αλλά με… ανάμεικτα αισθήματα. Αφενός ήταν τιμητική διότι έγινε η ειδική συνεδρίαση με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, των διατελεσάντων προέδρων της Βουλής, των αρχηγών των κομμάτων, των τέως και νυν βουλευτών κ.λπ. Από την άλλη, παρά το ό,τι μέσα στο ‘Ναό της Δημοκρατίας’ τιμάται ο τόπος μας, αναγνωρίζονται οι θυσίες των προγόνων μας και αναδείχθηκε η γεωπολιτική θέση της Δωδεκανήσου, δεν αναγνωρίστηκε η συμβολή της στην συγχρονη Ελλάδα –όσον αφορά την ανάπτυξη της χώρας. Σημασία έχει να γίνει γνωστό τόσο στο πανελλήνιο όσο και διεθνώς. Οι τιμές, είναι οφειλόμενες. Όμως το ζητούμενο είναι τι προσβλέπει ο Δωδεκανήσιος για το μέλλον του τόπου, τι είναι εκείνο που θα βοηθήσει την ανάπτυξη του τόπου. Από την άλλη, υπάρχουν και οι αρνητικές εξελίξεις, που αναγκάζουν κάποιους να ‘αναπολούν’ την Ιταλοκρατία. Οι Ιταλοί μπορεί να έκαναν κτήρια αλλά δεν έπαψε να είναι ένας πολύ σκληρός κατακτητής. Από εδώ και πέρα, το κράτος έχει ευθύνη να αναλάβει τις υποχρεώσεις του απέναντι σε αυτό τον τόπο. Οι εκδηλώσεις, οι τιμές και οι έπαινοι είναι επιβεβλημμένοι αλλά πρέπει να συνοδεύονται με πράξεις…».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην γεωπολιτική θέση της Δωδεκανήσου και στον ρόλο της στην χώρα μας, τονίζοντας: «Η ελληνικότητα των νησιών είναι ιστορικά απαράγραπτη και η εθνική κυριαρχία αδιαπραγμάτευτη. Θεωρώ ότι είναι η μοναδική απάντηση σε όποιους ισχυρίζονται το αντίθετο».
Ερωτηθείς για τα αιτήματα της περιοχής μας, που είναι πολύ σοβαρά, ο δήμαρχος δήλωσε: «Γνωρίζουμε την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και πώς λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός. Έχοντας μία εικόνα για τα έργα, τα θέματα υγείας και τα προβλήματα του τόπου, θεωρώ ότι εφόσον ανέλαβαν αυτή την ευθύνη να ανακηρύξουν το 2017 ως ‘Έτος Δωδεκανήσου’ θα πρέπει με κάποιες προτεραιότητες να προωθηθούν κάποια ‘λιμνάζοντα’ επί δεκαετίες θέματα. Αυτά αφορούν έργα υποδομών στα νησιά –στο πλαίσιο των νησιωτικών πολιτικών- τα φορολογικά κίνητρα (όπως ο ΦΠΑ) και φυσικά, την υγεία, την παιδεία και την συγκοινωνία. Όλα αυτά έχουν και εθνική σημασία. Κάποτε πρέπει να τα καταλάβουν αυτά και να μην θεωρούμαστε ότι είμαστε μία από τις πλούσιες περιοχές της Ευρώπης».
Οι αλλαγές στον
‘Καλλικράτη’
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον ‘Καλλικράτη’, ο κ. Χατζηδιάκος (και με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου) τόνισε: «Η ατομική αντίδραση ενός Δήμου είναι γνωστό πως δεν μπορεί να ασκήσει μεγάλη επιρροή στην κυβερνητική πολιτική. Η όποια αντίδραση σχεδιάζεται, γίνεται συλλογικά –είτε μέσω της ΚΕΔΕ είτε μέσω της ΕΝΠΕ. Εμείς ως νησιωτική περιοχή, έχουμε ‘φωνή’ στην ΚΕΔΕ, όπου χαίρουμε εκτίμησης και εισακούγονται τα θέματα των νησιών. Ωστόσο, δεν διανοούμαι ότι θα καθυποτάξουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση με κάποιες αλλαγές ή παρεμβάσεις. Υπάρχει θέμα με την δοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Τα υπουργεία κρατούν τις εξουσίες και δεν θέλουν να τις εκχωρήσουν στην Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο πρέπει να καταλάβουν όλοι πως δίπλα στον πολίτη, είναι ο αυτοδιοικητικός….»
Ζητούμενο η
καθημερινότητα
Με προτεραιότητα την Καθαριότητα, σχολίασε ο δήμαρχος Ρόδου την ιεράρχηση των δράσεων που θα προωθήσει η δημοτική αρχή ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Παράλληλα, μίλησε και για τα θέματα της καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες:
«Είναι γεγονός πως η πόλη και τα χωριά έχουν πολλές ανάγκες στον τομέα της καθημερινότητας. Δυστυχώς, οι διαδικασίες με τις προσλήψεις ξεκινούν μετά τον Μάρτιο και όπως έχετε δει, τα συνεργεία ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση για να βελτιωθεί η κατάσταση. Για εμάς το πρώτο στοίχημα είναι να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την Καθαριότητα. Εφόσον περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ξέρουμε ότι θα μπορέσει να εγκατασταθεί ο ιδιώτης, από εκεί και πέρα αποδεσμεύεται ένας μεγάλος αριθμός των εργαζομένων του Δήμου που θα μπορούν να ασχοληθούν με την καθημερινότητα και κυρίως στην πόλη και στα χωριά» είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε πως αναμένονται και άλλες προσλήψεις.
«Σφίγγα» για τις
αντιδημαρχίες
Εντωμεταξύ, εξακολουθεί να κρατάει «ερμητικά» κλειστά τα χαρτιά του ο δήμαρχος Ρόδου σχετικά με το τι θα πράξει με τους αντιδημάρχους, τους προέδρους οργανισμών κ.λπ. Σε ερωτήσεις που του έθεσαν επιμόνως οι δημοσιογράφοι, ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει, προφασιζόμενος ότι «δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ με αυτά ακόμη. Έχουμε τις εκδηλώσεις μπροστά μας. Ο καθένας έχει την αρμοδιότητά του μέχρι να γίνει οποιαδήποτε άλλη αλλαγή…» κατέληξε και παρέπεμψε στην ανακοίνωση των αποφάσεών του μετά τους εορτασμούς της 7ης Μαρτίου!