Ειδήσεις

Άρθρο Νεκτάριου Σαντορινιού για την επέτειο της Ενσωμάτωσης

 «7 Μαρτίου 2017: η φετινή επέτειος της Ενσωμάτωσης συμπίπτει με την ανάληψη πολιτικών  υπέρ των νησιών και με τις πρωτοβουλίες για να φέρουμε τα Δωδεκάνησα στο επίκεντρο των αποφάσεων της Ευρώπης»

70 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου. 70 χρόνια από την ημέρα εκείνη που οι Δωδεκανήσιοι γονάτισαν μπροστά στον βωμό της πατρίδας και είδαν τη γαλανόλευκη να κυματίζει. Είναι εκείνη την ημέρα που ο Ροδιακός λαός σαν ένα βουβό κύμα με δάκρυα στα μάτια έτρεξε στα κοιμητήρια για να μεταφέρει το χαρμόσυνο μήνυμα της λευτεριάς στους δικούς τους που δεν είχαν προλάβει να ζήσουν την πολυπόθητη στιγμή.

Η Δωδεκάνησος ήταν επιτέλους Ελληνική, γενιές και γενιές, ζούσαν με αυτό το όραμα, κρατώντας άσβεστη στην ψυχή τους την ελπίδα της επανένωσης με τη Μητέρα- Πατρίδα. Το τελευταίο παιδί της Ελλάδας, που είχε μείνει εκτός της μητρικής αγκαλιάς. Πολλές φορές το όνειρο έφτασε να γίνει πραγματικότητα, όμως οι διεθνείς συνθήκες, οι συμβάσεις και οι διαπραγματεύσεις άφηναν πάντα τη Δωδεκάνησο σε κατοχή και τους Δωδεκανήσιους με την πικρία ότι και αυτή τη φορά θα έμεναν στα Τουρκικά, τα Ιταλικά και τα Βρετανικά χέρια. Όμως οι Δωδεκανήσιοι ποτέ δεν το έβαλαν κάτω και με κάθε ευκαιρία επανέφεραν το Δωδεκανησιακό ζήτημα σε όλα τα Εθνικά και τα Διεθνή επίπεδα.

Τα Δωδεκάνησα βίωσαν και άντεξαν 638 χρόνια ξενικής κατοχής: Ιωαννίτες Ιππότες, Βενετσιάνοι, Οθωμανοί και τέλος Ιταλοί. 6 αιώνες σκλαβιάς, μέσα στους οποίους, όμως, οι νησιώτες μας κατάφεραν να ξεχωρίσουν, να μεγαλουργήσουν και να αφήσουν έντονο το στίγμα τους στις θάλασσες και στο εμπόριο. Κάθε κυριαρχία άφηνε πίσω της θύματα και φόβο, αλλά καμία δεν κατάφερε να εκμηδενίσει το πάθος των Δωδεκανησίων για τα ταξίδια, την δημιουργία και την παραγωγή.

Αυτά τα νησιά, αποτέλεσαν το σημείο συνάντησης αντικρουόμενων πολιτισμών και ταυτόχρονα έγιναν σημαντικά διαμετακομιστικά κέντρα ανάμεσα στην δύση και τη μέση ανατολή. Η Δωδεκάνησος, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μια ιδιαίτερη περίπτωση κατακτημένης περιοχής, μιας και, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία και τις μαρτυρίες, κατά τη διάρκεια των χρόνων επικυριαρχίας τους, ιδίως της ιταλικής, η οικονομική, εμπορική και πολιτιστική ζωή τους ήταν σε ακμή.

Όντας στην άκρη του Αιγαίου και στο κέντρο των δρόμων του εμπορίου, τα νησιά μας, από την αρχαιότητα αναδείχθηκαν σε ισχυρά μεταπρατικά κέντρα και τόποι ευημερίας. Καταλυτικοί παράγοντες για την ανάπτυξή τους αλλά και στοιχεία που τα ανέδειξαν ως λάφυρο για τους κατακτητές ήταν η πανθομολογούμενη ναυτική δεινότητα των Δωδεκανησίων, οι καινοτομίες που εισήγαγαν στην ναυτιλία και το ανήσυχο εμπορικό τους πνεύμα.

Η ανακήρυξη του έτους 2017, ως έτος Δωδεκανήσου, αποτελεί ευτυχή συγκυρία και συνδυάζεται απόλυτα με την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τις νησιωτικές πολιτικές και να φέρει τα Δωδεκάνησα στο επίκεντρο των αποφάσεων της Ευρώπης. Τα νησιά μας πρέπει να αποκτήσουν το αυτονόητο δικαίωμα στην ισοτιμία και την ισονομία, πρέπει να απολαύσουν τη δυνατότητα να ασκηθούν ειδικές νησιωτικές πολιτικές, όχι ως προνόμιο, αλλά ως ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους νησιώτες που φυλάνε Θερμοπύλες και συμβάλλον τα μέγιστα στην Εθνική Οικονομία.

Η σημερινή Κυβέρνηση ανταποκρίνεται στα αιτήματα και στις ανάγκες των νησιών. Πριν λίγους μήνες, μόλις, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε από την Νίσυρο τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση των νησιών και για την στήριξη των κατοίκων τους. Ήδη στην Υγεία, έχει ξεκινήσει συντονισμένη προσπάθεια για την στελέχωση όλων των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Ιατρείων με αγροτικούς γιατρούς, όπου τους προσφέρονται επιπλέον οικονομικά και θεσμικά κίνητρα για την κάλυψη θέσεων σε νησιά. Ταυτόχρονα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καλύπτονται τυχόν κενά στα νησιά μας με οπλίτες γιατρούς. Στον τομέα της παραγωγική ανασυγκρότηση, έχει ήδη εξαγγελθεί και ξεκινά η υλοποίηση ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου με Εθνικούς πόρους.

Ιδιαίτερη πρόκληση που ανοίγει νέες προοπτικές για τα νησιά μας, είναι η προσπάθεια που κάνουμε σαν Υφυπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ώστε να αποκτήσουν σύντομα υδατική αυτονομία και ενεργειακή επάρκεια. Σημαντικό βήμα, είναι επίσης, η απόφαση για επανασχεδιασμό του συγκοινωνιακού χάρτη των νησιών και για την λειτουργεία υδατοδρομίων, στο πλαίσιο της συνεργασίας των Υπουργείων Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Υποδομών και Μεταφορών. Τέλος, ολοκληρώνεται άμεσα η ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής.

Ταυτόχρονα για πρώτη φορά θέτουμε σε ανώτατο επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το θέμα των Ευρωπαϊκών νησιωτικών πολιτικών, εκμεταλλευόμενοι την Μαλτέζικη Προεδρία, διεκδικώντας την θεσμική αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων, ώστε να περιλαμβάνεται η ρήτρα νησιωτικότητας. Επίσης διεκδικούμε την ίδρυση ενός Ταμείου Νησιωτικής Συνοχής και Ανάπτυξης για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Είναι πραγματικά άξιο απορίας πως ενώ πέρασαν δύο προεδρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης της χώρας μας, ποτέ δεν είχε τεθεί από την δική μας πλευρά η αναγκαιότητα για χάραξη νησιωτικών πολιτικών.

Οι αγώνες των νησιωτών, οι αγώνες των Δωδεκανησιών για Ενσωμάτωση, πρέπει σήμερα να δικαιωθούν. Πρέπει οι Δωδεκανήσιοι να πιστέψουν ότι πραγματικά η πολιτεία βρίσκεται δίπλα τους και αντιλαμβάνεται την αγωνία τους για μια καλύτερη ζωή. Η εικόνα του Γαβριήλ Χαρίτου, πρώτου Δημάρχου της Ρόδου, που γονυπετής υποκλίνεται στην Ελληνική σημαία, θα πρέπει να μας υπενθυμίζει το χρέος της πολιτείας για την πραγματική ενσωμάτωση των νησιών μας, με όρους ισοτιμίας και ισονομίας.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου